Відверто та зрозуміло про вакцинацію від грипу

вакцін гриб
Поділитися новиною

вакцін грибОсінь – пора закладених носиків, червоних горлечок та початок епідсезону захворюваності на грип. У цьому році він стартує в жовтні та триватиме до травня 2019. Згідно з опублікованим прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, вірусами, які ймовірно будуть циркулювати в Україні у новому епідсезоні, є:

  • вірус, подібний A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Singapore/ INFIMH-16-0019/2016(H3N2);
  • вірус, подібний B/Colorado/06/2017.

Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала вимоги до щеплень проти грипу, які повинні бути дотримані виробниками. Штами грипу видозмінюються щосезону, тому робити щеплення бажано щорічно до настання холодів. Щеплення від грипу може робитися одночасно з іншими вакцинами.

Оновлення штамів у 2018 році пройшли такі вакцини:

  • Інфлувак® (Influvac®): вакцина для профілактики грипу, поверхневий антиген, інактивована сезону 2017/2018; виробник — Abbott Biologicals B.V, Нідерланди;
  • Інфлуенза ваксін (Influenza Vaccine) спліт-вакцина; виробник — Hualan Biological Bacterin Co., Ltd., Китай;
  • Джісі флю (GC FLU), вакцина для профілактики грипу (Розщеплений віріон, інактивований); виробник — Green Cross Corporation, Південна Корея;
  • Ваксігрип (Vaxigrip), спліт-вакцина для профілактики грипу, інактивована, рідка, в попередньо заповнених шприцах із прикріпленою голкою; виробник — Sanofi Pasteur, Франція.

Складні терміни і не всім зрозумілі назви, тому поговоримо відверто та зрозуміло про вакцинацію від грипу.

Чому потрібно робити вакцинацію?

Відповідь банальна – від грипу можна померти. В Україні зафіксовано 31 летальний випадок від захворювання на грип (із них 7 випадків дитячої смерті) з жовтня 2016 року по травень 2017 року. Медики відзначають, що в минулий сезон грипу та ГРВІ вірусами перехворіли 6,2 мільйони українців – понад 14%  населення країни. Однак щеплення від грипу було зроблене лише 106 тисячам.

Майже 65% із тих, що захворіли, – діти у віці до 17 років. Отже діти, вагітні жінки і люди похилого віку потрапляють в групу ризику.

На даний час найнадійнішим захистом від грипу є вакцинація.

Чи може щеплена людина захворіти на грип?

Із невеликою вірогідністю – може, але захворювання на грип буде протікати у легкій формі. Діти в 3,5 рази більш сприйнятливі до вірусу, ніж дорослі. До того ж, саме у дорослих захворювання протікає важко, з високою ймовірністю ускладнень.

Для вагітних жінок зараження вкрай небезпечне тим, що вірус викликає патології в розвитку дитини. Вакцина від вірусу захищає їх від щонайсерйознішого і небезпечного захворювання на 75-90%. До того ж, було доведено, що навіть у разі зараження грип переноситься набагато легше, а ускладнення виникають набагато рідше, ніж у нещеплених. І це ще один вагомий аргумент на підтримку вакцинації.

Чи стимулює щеплення від грипу імунітет?

Згідно ряду досліджень різних ефектів щеплення від грипу, після введення вакцини організм «активує сили та імунітет», що в свою чергу створює захист не тільки від грипу, а й від низки інших сезонних інфекцій. Грип не такий страшний своєю високою температурою і різкою інтоксикацією, як страшні ускладнення, які він викликає (бронхіт, пневмонія, ураження серця, нирок тощо), загострення хронічних хвороб.

Коли робити щеплення від грипу?

Вакцинацію потрібно проводити не пізніше, ніж за 1-1,5 місяці до передбачуваної епідемії, так як організму необхідний час для формування імунітету. Якщо у 2018 році епідемія планується на жовтень, то вакцинацію потрібно починати зараз.

Кому не можна робити щеплення від грипу?

Будь-яка вакцина має свої протипоказання. Вакцина від грипу не є виключенням.

Протипоказання: діти молодші півроку, алергічні реакції, формування синдрому Гієна-Барре протягом 1,5 місяців після попереднього введення препарату, загострення хронічних захворювань, гострі інфекції, підвищення температури тіла

Щеплення від грипу вводиться внутрішньом’язово: дітям до 3 років – у стегно, дорослим – у дельтоподібний м’яз плеча.

Побічні дії є?

Розвиток ускладнень можливий. Ми всі унікальні індивідууми, тому кожен може реагувати на вакцину по-різному. Ускладнення від вакцини поділяються на місцеві і загальні.  Місцеві утворюються на місці введення препарату (почервоніння, припухлість, біль і ущільнення). Загальні – підвищення температури тіла, слабкість, головний біль, підвищена пітливість. Якщо все ж таки виникли ускладнення, то вони самостійно зникають через 2–3 дні, а ви отримуєте захист грипу.

Що рекомендують робити після введення вакцини?

Утриматися від відвідування місць масового скупчення людей. Ідеально для людей, які працюють/навчаються, робити щеплення перед вихідними. Справа в тому, що протягом декількох днів після вакцинації організм може бути тимчасово ослаблений, що спричиняє слабкість до різних інфекцій, у тому числі й ГРВІ.

А. Нуруєва, лікар загальної практики – сімейний лікар Гадяцького ЦПМСД

LIVE OFFLINE
track image
Loading...