Як тимчасовий міст став постійним

міст
Поділитися новиною

містУнаслідок танення льодового покриву 4 квітня виникла загроза утворення льодового затору на р. Псьол у Гадячі. З метою недопущення руйнування штучної споруди (мосту) до розчищення річки були залучені працівники філії «Гадяцький райавтодор»

Керівництво Служби та ДП Полтавський облавтодор разом із фахівцями аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Полтавській області моніторили ситуацію безпосередньо на місці. Станом на ранок 5 квітня ситуація була контрольованою.

Насправді міст, який цього року ледь не знесло кригою, тимчасовий. Його збудували, коли той, що поруч, побудований 1963 року, визнали аварійним. У 2006 році стало відомо, що внаслідок експлуатації десятиліттями була пошкоджена крайня тротуарна база старого мосту. У 2009 році на ньому обмежили рух, зробили його одностороннім. А в у 2014 році при огляді споруди були виявлені явні дефекти, які впливають на надійність і вантажопідйомність: основа центральної п’ятої колони була повністю розмита. Тому, під час огляду мосту, було прийнято рішення про обмеження руху автотранспорту, вага якого перевищує 16 тонн, і  видане рішення про розробку проекту по реконструкції мосту з демонтажем існуючої споруди.  

Відтоді контроль руху вантажівок на предмет перевищення їхньої ваги не проводився. Може, обмеження ваги транспорту з часом потрібно було б збільшити, бо стан мосту за ці роки міг погіршитися.

Проте констатація факту аварійності мосту не вирішила головної проблеми – де брати гроші на ремонт.  У 2014-му він коштував  би 30 млн грн, а ще через три роки – 45 мільйонів. Уже в 2018-му ця сума, ймовірно, стала ще більшою.

Зрозуміло, що грошей у місцевому і районному бюджетах немає. Та й об’єкт знаходиться на балансі Служби автодоріг. Єдиний вихід – просити кошти із Державного бюджету. Депутати райради зверталися до Кабміну і Міністерства транспорту та зв’язку, щоб виділили кошти на ремонт.

У минулому році в приміщенні Гадяцької РДА відбувалась нарада за участю обласного, районного і міського керівництва та представників САДу  на якій розглядали питання ремонту аварійного мосту. Тоді вирішили подавати проект на фінансування з Державного фонду регіонального розвитку. Крім того, частину коштів, які надійшли до обласного бюджету в результаті піврічного перевиконання, а це приблизно 113 мільйонів гривень, планували виділити і на наш міст. Тоді ж домовились, що у 2017-му зроблять проектну документацію на реконструкцію мосту, а вже у наступному, тобто 2018-му, ремонтуватимуть.

Востаннє ремонтні роботи на старому мосту проводились у серпні 2016-го.  Лагодили не старі «підпорки», а саме покриття – фрезою зняли верхній шар асфальту і поклали суцільне покриття. Як пояснили спеціалісти, таке покриття повинно зменшити навантаження на аварійні балки. Нібито це дає змогу продовжити експлуатацію мосту до того часу, поки знайдуться кошти на капітальний ремонт.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...