В Україні захист потрібен більше чоловікам, ніж жінкам

1 suslova
Поділитися новиною

1 suslovaАкценти гендерних питань змістились. Жінки стали незалежними і самодостаатнями. А чоловікам не рідко потрібна допомога.

Вчора в Кременчуці відбулася зустріч з правозахисницею-фахівцем у гендерних петианнях Оленою Сусловою.

Вона приїхала на запрошення громадської організації “Кременчуцький антикорупційний центр”.  На зустріч, прийшли переважно жінки : активістки,  депутатки,  волонтерки.  

Олену Суслову представили, як дослідницю з досвідом більше 20 років в Україні і закордоном з ґендерних питань, трансформації конфліктів та миротворення.

Деяким здивуванням для кременчужанок стали слова Олени Суслової щодо того, що наразі в Україні питання гендерної рівності стосується більше чоловіків, ніж жінок.

«Жінки вже відчули смак незалежності, самоствердження. В чоловіків багато проблем. А головна в тому, що чоловіки навіть живуть в Україні менше на 10 років, ніж жінки. Хоч фізіологічна різниця 2-3 роки. Що казати, коли є в Україні невеличкі села, до чоловіків вже немає. Одні жінки», – говорить право захисниця.

Нагадала, що чоловікам важче оформити декретну відпустку, почастішали випадки, коли чоловіки заявляють про факти домашнього насилля.

Олена Суслова нагадала, що вона поза політикою, незважаючи на те, що 12 років працює з парламентом. Та нагадала, що її організація «Жіночий інформаційно-консультативний центр» заснувала, як відзнаку, так і антивідзнаку в гендерних питаннях, зокрема за сексистські висловлювання. Таку відзнаку можуть отримати і ті ж парламентарі.

Правозахисниця говорить, що, на жаль, в Україні дуже багато сексистської реклами. І навіть нагадала, що на таку рекламу можна скаржитися в гендерний комітет – самоврядну організацію і там допоможуть.

Говорила Олена Суслова і про місцеве самоврядування. Так кременчужанки їй, повідомили,  що в міській раді цього скликання 10 жінок. Це менше, ніж в минулому скликанні. Та тоді депутатів було більше. Сама ж Олена Суслова почала нарікати на те, що з останніми виборами в об’єднані територіальні громади в рази зменшилась кількість жінок на керівних посадах. Про це вже свідчить статистика. Хоч раніше серед сільських голів було багато саме жінок.

Торкнулась теми і жінки в силових структурах.

«Жінки, які йдуть в армію чи поліцію, мають розуміти, що там вони не заради краси. А мають виконувати все на рівні з чоловіками. Хоч є нормативи за віком, то чому не ввести нормативи для жінок. А то питання, що багато пузатих генералів роблять в армії», – говорить Олена Суслова.

Вона нагадує, що лише півтори роки тому в Збройних Силах України ввели посади для жінок і тепер потрібен час для кар’єрного зросту. 

«Я знаю жінок, які пересиділи на посадах полковників, але для них посад генерала немає. Їх досвід бойовий, не канцелярський, а зросту немає», – розповіла правоозахисниця.

Та на її переконання у цих питаннях не варто переймати закордонний досвід. Україна має відпрацювати власну систему.

Світлана Павленко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...