Медіація як альтернативний спосіб вирішення спорів

prokuratura2
Поділитися новиною
prokuratura2Правові конфлікти вже давно стали звичною частиною життя суспільства. Проте велика завантаженість судів та довготривалий розгляд справи спонукають людей шукати альтернативні шляхи вирішення спорів. Беручи до уваги міжнародний досвід розв’язання конфліктів і зобов’язання України з реформування правосуддя, потрібно детально ознайомитися з одним із альтернативних способів захисту порушених інтересів – медіацією.

Медіація – процедура, що передбачає залучення посередника (медіатора), який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації і проаналізувати конфліктну ситуацію таким чином, щоб вони самі змогли обрати той варіант вирішення спору, який би задовольнив інтереси і потреби всіх учасників конфлікту. На відміну від судового чи арбітражного процесу під час медіації сторони доходять згоди самі – медіатор не приймає рішення за них. Крім того, безперечним аргументом на її користь є швидкість виконання рішень, тоді як у ході розгляду спору в суді цей процес є порівняно складнішим і тривалішим. 
Варто зазначити, що для України даний спосіб вирішення конфліктів є новим. Однак він уже має свої успіхи: наприклад, із 2003 року проводяться експерименти в судах, також діє низка регіональних груп із медіації, які об’єдналися в Асоціацію груп медіації України та Український центр порозуміння і примирення. Відтоді активно розпочався процес упровадження медіаційного розгляду адміністративних справ та популяризація цієї процедури в суспільстві. Сьогодні у Верховній Раді України перебуває законопроект про медіацію, який передбачає детальну регламентацію процедури вирішення спорів за допомогою спеціально підготовленого посередника. Звичайно, впровадження ще одного альтернативного методу вирішення конфліктів є позитивним явищем із огляду на завантаженість суду, суворо регламентовану процедуру, великі фінансові витрати. Слід зауважити, що цей спосіб має на меті самостійне врегулювання спору між сторонами під контролем спеціально підготовленої особи, яка слідкуватиме за дотриманням закону, прав і законних інтересів їх учасників. Також слід зазначити, що в будь-якому разі можливо звернутися до суду і врегулювати спір. 
Незважаючи на те, що медіація є відносно новим методом вирішення конфліктів, вона має свої переваги і спрямована на пошук взаємовигідного рішення, що є позитивною рисою для подальшого підтримання ділових відносин, забезпечує економію часу і не потребує суворого дотримання процедури. 
Отже, медіація є доцільним методом  урегулювання спорів, оскільки ніяким чином не звужує права осіб, а прийняття закону і втілення його положень на практиці допоможуть урегулювати всі аспекти цієї процедури та перетворити на не менш ефективний спосіб захисту, ніж судочинство.
І. Шкурупій, прокурор Гадяцького відділу Миргородської місцевої прокуратури, юрист 2 класу
 
LIVE OFFLINE
track image
Loading...