Самолікування ГРВІ та ангіни — економія чи ризик.

самолікування 2
Поділитися новиною

самолікування 2Велика кількість людей не звертають уваги на перші прояви того чи іншого захворювання. У результаті багатьом здається гарною ідеєю пригнічувати біль тими чи іншими медикаментами без призначення лікаря. Люди все частіше стали лікуватися в інтернеті, вони розповідають загалу на форумах свої симптоми, отримуючи діагнози від людей, як правило, зовсім не пов’язаних з медициною. likarni.com поспілкувалися з провідними сімейними лікарями України, щоб дізнатися, чого вартуватиме самолікування для людини.

Коли людина говорить, що у нього ангіна, найчастіше має на увазі, що у нього болить горло, важко ковтати їжу, піднімається температура, з’являється наліт на мигдалинах. З одного боку, це дійсно симптоми ангіни, з другого, це не таке просте захворювання, як може здатися спочатку. Найчастіше населення страждає від ангін бактеріальної природи, викликане стрептококом або стафілококом, набагато рідше визначається вірусна або грибкова ангіна.

При ГРВІ 65 % населення продовжує ходити на роботу та переносити захворювання на ногах. Купуються ліки в аптеці, на допомогу долучається народна медицина, а про наслідки ніхто не думає.

Чим же небезпечно легковажне ставлення до захворювання

По-перше, самостійним призначенням собі ліків, особливо антибіотиків! Якщо ви коли-небудь звертали увагу на різноманітність антибактеріальних препаратів в аптеці, можливо, у вас з’являлася думка: «А як лікарі обирають препарат?». Дійсно, без належних знань і досвіду навіть призначення правильного антибіотика може стати непосильним завданням.

При виборі антибактеріального препарату лікар враховує безліч факторів — захворювання і тяжкість його перебігу, вік пацієнта та наявність у нього супутніх захворювань, можливість пацієнтів приймати ліки у вигляді таблеток або необхідність в ін’єкційних формах, загальні рекомендації про циркулюючих в даний час штамах мікроорганізмів і навіть ціну препарату, залежно від фінансових можливостей пацієнта.

Наступного разу, коли у вас виникне бажання попросити рекомендації в аптеці, згадайте, що фармацевт або провізор не знає вашого захворювання, він не оглядав вас, не бачив ваших аналізів, він в принципі не знає саме вас і може порекомендувати лише те, що краще купують або що хвалять.

самолікування 1Неправильне призначення антибіотика у кращому випадку загрожує людині втратою грошей і часу на одужання, в гіршому — ускладненнями і втратою здоров’я.

Другим небезпечним фактом самолікування є неповне завершення терапії. Адже не випадково під час хвороби лікарі часто призначають аналізи крові і сечі, іноді не один раз. При зникненні гострих симптомів, коли людина починає себе набагато краще відчувати, найчастіше лікування для пацієнта закінчується. Хоча при розгляді аналізів лікар би помітив, що в організмі ще йде патологічний процес і необхідно продовжити лікування декілька днів.

Найнебезпечніший з варіантів недолікованої ангіни — людина стає носієм патогенного мікроорганізму, наприклад, золотистого стафілокока. При лікуванні ангіни та ГРВІ без належного контролю і, особливо при перенесенні захворювання, як часто кажуть «на ногах», може виникнути два найнебезпечніших ускладнення. Досить швидко при відсутності відповідного лікування мікроорганізми потрапляють в кров, розносяться по організму, і виникає сепсис (зараження крові).

Лікування сепсису складне, тривале і не виключає летальний результат. Також існує ще одне складне ускладнення — ревматизм. Перші симптоми можуть виникнути як відразу після перенесеної ангіни, так і через кілька років. Ревматизм характеризується ураженням сполучної тканини серця, що призводить до розвитку пороку (особливо небезпечно ураження клапанів). У першу чергу це небезпечно для дітей і підлітків, однак і в досить зрілому віці такі ускладнення не виключені.

Можна заперечити, що часом у лікарнях до пацієнтів ставляться з неналежною увагою для збереження здоров’я. Однак у сучасних реаліях, завжди можна знайти «свого» лікаря, який допоможе вам зберегти здоров’я на довгі роки.

likarni.com — із турботою про Ваше здоров’я!

LIVE OFFLINE
track image
Loading...