Відбий атаку, або Як уберегти дитину від сезонних захворювань

bolnoy
Поділитися новиною

bolnoyВ області  минулого року було зафіксовано 39 тис 100 випадків захворювань на гострі респіраторно-вірусні інфекції, серед них 33 – на грип. На що звертають увагу лікарі на початку цього осінньо-зимового періоду. 

Осінь, сльота – ці слова найчастіше асоціюються із застудами. «Поінформований – значить озброєний» – вислів, що спонукає медиків нагадати, як запобігти нежитю, кашлю та високій температурі. Саме для цього у Кременчуцький міській дитячій поліклініці №2 нещодавно відбулася зустріч двох медиків, які зустрілися зі ЗМІ, щоб нагадати, як запобігти сезонним захворюванням та як з 

ними боротися. У своїй розмові лікарі особливу увагу приділили дитячим захворюванням. 

«Гостре респіраторне захворювання медики з часом перекваліфікували на гостру респіраторну інфекцію, адже переважна більшість хвороб – це дрібні інфекції, викликані вірусами, що видозмінюються та все-одно «чіпляються» до організму людини, особливо дитячого, або бактеріями (частіше у дорослих, ніж у дітей)», –кажуть лікарі

За їх словами, перехворівши на одну ГРВІ, дитина може з легкістю підхопити іншу, адже імунітет з’являється після хвороби лише на той вірус, який викликав конкретне захворювання. Загалом же вірусів є багато, основні з них – 9-ти типів: грип, парагрип, аденовірус, RS-вірус, коронавірус, риновірус, ентеровірус та герпес. Всі ці типи мають по декілька різновидів.

Звідки береться

Найперше, що сприяє захворюванню, констатують медики, це переохолодження. Саме тоді організм найбільш уразливий до вірусу.

Другий фактор – сухе повітря у приміщенні, яке руйнує (висушує) слизові оболонки, що містять  певні субстанції – своєрідний бар’єр захисту дихальних шляхів.

І третє – перебування в особливо людних місцях. Зрозуміло, що батькам практично неможливо контролювати дітей, які відвідують дитсадки та школи. Однак і панікувати через часті захворювання лікарі не радять. Адже малеча, переживши одну інфекцію (як власне і дорослі),  уже наступного року її не підхопить.

Грип. Чи можна уникнути

За статистикою медиків, у Кременчуці минулого року було зафіксовано 39 тис 100 випадків захворювань на ГРВІ, серед них 33 – на грип (випадки підтверджені вірусологічним обстеженням). На щастя, додають лікарі, смертельних випадків не було.

«На цей рік передбачаються два штами минулорічних вірусів: Гонконг, Брісбен та новий – Мічіган»

Спалахи прогнозують до кінця грудня цього року. Та щоб запобігти масштабним захворюванням, цього року, як і минулого, передбачене держфінансування вакцини проти грипу для медиків та педагогів як груп найбільш високого епідемічного ризику. Гроші для щеплення усіх верств населення не виділялися, тому вакцинація лише рекомендована національним календарем щеплень та не є обов’язковою, на відміну від деяких інших країн.

Крім медиків, є ще групи високого епідемічного ризику – працівники громадського харчування, торгівлі, транспорту, побуту – однак вони можуть щепитися або за рахунок роботодавців, або за власні кошти. При купівлі вакцини лікарі радять дивитися на маркування, де обов’язково має бути вказаний період, на який розрахована вакцина. Купуючи в аптеках препарат, звертайте увагу, щоб на коробці була помітка: «на сезон 2017/2018 р.», вакцинацію здійснюйте в день купівлі. До лікарні препарат слід доставити обов’язково у холодильному контейнері. А перед цим проконсультуйтеся із сімейним лікарем або лікарем-педіатром, якщо вакцинувати вирішили саме дитину.

Медики наголошують: навіть 0,0001 мл слини хворого можуть заразити іншу людину. Тому ті, хто занедужав, мають носити марлеві 4-шарові маски, аби при кашлі та чиханні не заразити інших.

Коли звертатися до лікаря

«Вірус розмножується та ушкоджує епітелій верхніх дихальних шляхів і «проривається» у кров, що призводить до підвищення температури тіла»

У дітей першого року життя, особливо перших 6 місяців, температура 38 – уже є загрозливим симптомом і приводом для негайного огляду дитини лікарем.

Діткам старше року допустима температура 38,5.

«А якщо температура 39 і немає тенденції до зниження протягом 20-30 хвилин після прийому жарознижуючих препаратів – це вже ознака, загрозлива для здоров’я та життя. Лікувати самотужки ні в якому разі не можна»

Точно звертатися до лікарів радять у випадках:

• коли у дитини відсутнє покращення на 4 добу хвороби;

• коли після покращення у дитини настає різке погіршення самопочуття;

• коли підвищена температура тримається 5 і більше днів;

• при блідості шкіри на фоні високої температури;

• при задишці та (або) будь-якому інтенсивному болю в тілі;

• коли з’являються гнійні виділення будь-де;

• коли жарознижуючі препарати не діють.

При цьому, додають медики, варто звертати увагу на ознаки, які можуть свідчити про загрозу життю:

• втрата свідомості;

• задишка та судоми;

• набряки на шиї;

• блювання на фоні сильного головного болю;

• різка блідість шкіри;

• температура 39 градусів, що не знижується протягом 20-30 хвилин після прийому жарознижуючих препаратів.

У європейських країнах дітей не ізолюють від контактів з іншими, наприклад, при нежитю. І радять батькам лікувати дитину вдома перші 3-4 дні. Та якщо помітне покращення, можна знову йти до садка. А там уже вирішує медсестра, яка оглядає дітей молодшого віку та приймає рішення про можливість контакту з іншими.

Чим лікувати ГРВІ

Якщо дитина вже захворіла, медики наголошують:

• найсприятливіша для одужання температура повітря у квартирі +18-20 градусів,  вища є шкідливою;

• бажана вологість повітря у приміщенні – 50-70%;

• необхідно давати дитині багато пити потроху, але часто. Корисними будуть морси, компоти, та суміші, що містять вітамін С. Наприклад, із журавлини, смородини, малини. Це сприяє детоксикації, покращенню кровообігу та іншим процесам в організмі, які пришвидшують  одужання. При цьому температура питва має відповідати температурі тіла людини. 

Серед лікарських розчинів допоможуть ті, що містять електроліти (наприклад, Регідрон-біо, ОРС- Біогайя, Хумана-електроліт).

Головне, щоб дитина добровільно пила те, що їй хочеться, тобто, чого потребує організм. Для цього потрібно не заставляти, а пропонувати різні види питва. 

При цьому мочитися дитина має не менше 1 разу на 3 години. Якщо цей проміжок часу перевищує 6 годин – це серйозна ознака зневоднення, на яку потрібно звертати увагу та консультуватися з лікарем.

У ніс медики радять прискати сольові розчини (Аква Маріс, Х’юмер, Септо-аква). Дієвий препарат можна зробити і в домашніх умовах, заливши 1 чайну ложку морської солі 1 л кип’яченої води. Тут медики уточнюють: бризкати у ніс краще з флаконів-розприскувачів, ніж капати піпеткою.

Жарознижуючі препарати, які радять лікарі:

• ібупрофен (торгова назва нурофен, бофен);

• парацетамол (торгова назва панадол, ефералган, рапідол, піарон).

«Аспірином користуватися небажано, а при лікуванні дітей взагалі не можна, оскільки він може призвести до виникнення так званого синдрому Рея, при якому уражаються печінка та мозок»

Звертають увагу лікарі й на кашель. Відповідно до медичних норм, лікувати самому від кашлю малюка віком до 4 років не рекомендовано. Особливо, якщо у дитини кашель перейшов у затяжну хрипоту або заважає життєдіяльності (спати, їсти, гратися), якщо в горлі є серйозні подразнення  – йдіть до лікаря, який призначить необхідний саме вашій дитині препарат.

Нагадуємо, самолікування шкідливе для вашого здоровя. прокосультуйтеся із лікарем!

“БМ”

LIVE OFFLINE
track image
Loading...