БІЛЬШЕ 20-ТИ РОКІВ НЕ ПЕРЕВІРЯЛИСЯ НОРМИ НАВАНТАЖЕНЬ МЕДСЕСТЕР

новини
Поділитися новиною

новиниМедикам Гадяцького району доплачуватимуть за кількість пацієнтів. Таке рішення ухвалила районна рада. Чи збільшиться заробітна плата і  молодшого медичного персоналу, дивіться далі у сюжеті наших журналістів. https://youtu.be/OhepTFYqgw0

Молодша медична сестра Наталія Петрівна  працює в терапевтичному відділенні. Каже: зміни в системі охорони здоров’я стосуються переважно лікарів, а не молодшого медичного персоналу. За день молодша сестра обслуговує кілька десятків пацієнтів, в тому числі й тяжкохворих. На таку кількість пацієнтів  молодшого медперсоналу не вистачає.

Наталія Петрівна, молодша медсестра Гадяцької ЦРЛ: Якщо я приходжу на зміну, у нас буває до 40-ка чоловік у відділенні, цих пацієнтів потрібно обслужити по мірі.. .. встигнуть повинна все.

Наталія Петрівна при такому інтенсиві отримує мінімальну заробітну плату. За словами голови Гадяцької райдержадміністрації Олексія Матюшенка, районна рада прийняла програму доплати медичним працівникам. До 2020-го року на реалізацію цієї  програми передбачили сім мільйонів гривень. До зарплати медикам доплачуватимуть за кількість пацієнтів та якість їх обслуговування. Олексій Матюшенко каже: додаткові кошти отримають лікарі всіх категорій, в тому числі й інтерни. До програми доплати молодший медичний персонал  не входить.

Олексій Матюшенко, голова Гадяцької  РДА: Ця програма прийнята до 2020-го року, у ній передбачається доплата до заробітної плати за кількість і якість роботи, також ця програма передбачає компенсацію орендної плати…. забезпечення необхідним обладнанням лікарів.До 2020-го року передбачено сім мільйонів на реалізацію цієї програми.

В інтерв’ю інтернет-виданню “Ваше здоров’я”  спеціаліст із сестринської справи Лариса Хрєнова розповіла: норми навантажень на медсестер не відповідають сучасним вимогам й не перевірялися в Україні  більше 20-ти років.

Лариса Хрєнова, головний позаштатний спеціаліст із сестринської справи (Черкаської ОДА): Сьогодні медсестра в Україні опікується 20-50 пацієнтами, їїколега в Європі — 5. Дуже важливо, щоб у процесіоптимізаціїлікарняноголіжкового фонду не скорочували посади акушерок, медичних сестер, фельдшерів і молодших медсестер: вони і без того максимально урізані.

За словами Лариси Хрєнової необхідно  напрацювати рекомендацію щодо методики оплати роботи медсестер відповідно до обсягу сестринських втручань.

Лариса Хрєнова, головний позаштатний спеціаліст із сестринської справи (Черкаської ОДА): Вкрай необхідно розробити та прийняти закон про молодших медичних працівників із медичною освітою, оскільки ця категорія досі не має свого професійного, соціального і юридичного статусу в галузі. Прийняття такого закону сприятиме розвитку сестринської справи та підвищенню професійного рівня медсестер.

У травні цього року виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супупрун розповіла: у майбутньому заробітна плата медсестр та іншого медперсоналу буде залежати від кількості пацієнтів у лікаря, за яким молодший медичний персонал закріплений. Медичні заклади мають отримувати кошти не за ліжкомісця, а за надання медпослуг кожному пацієнту, що звільнить від тарифної сітки державної структури, вказано у виданні “Український медичний часопис”.

Уляна Супрун, в. о. міністра охорони здоров’я України:Заклади охорони здоров’я отримують більше управлінської свободи всередині закладу щодо розподілу коштів тощо, і це допоможе створити такі умови, щоб лікарі хотіли обслуговувати більше пацієнтів, ботоді вних буде більше зарплата. Усі інші працівники закладу охорони здоров’я будуть зацікавлені, щоб саме вньому було багато пацієнтів, аби вони поверталися, приводили своїх родичів і друзів, адже зарплата усього персоналу закладу буде залежати від кількості пацієнтів.

Нагадаємо,  19 жовтня Верховна Рада ухвалила законопроект “Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарськихзасобів”. Одна із ідей медреформи – гроші ходять за пацієнтом. У 2018-му році на одного хворого для первинної допомоги держава виділятиме 370 гривень, в 2019-му – 450. 

Лтава

LIVE OFFLINE
track image
Loading...