Як вберегтися від грипу

ГРИП
Поділитися новиною

ГРИП Україна знаходиться на порозі епідсезону. Це питання чи не найбільше зараз хвилює громадян . Для того, щоб допомогти вберегтися від грипу та ГРВІ, ми вирішили звернутися до завідуючої інфекційним відділенням ЦРЛ Наталії Іващенко  і послухали поради професіонала.

– Наталіє Петрівно , зараз у всіх на вустах розмови про епідемію. Розкажіть, будь ласка, як довго вона триватиме, який ризик заразитися та по яких симптомах можна розпізнати, що захворів саме на грип?

 – Сезон захворюваності на грип та ГРВІ почався у жовтні та буде тривати аж до травня наступного року. У цей період ризик значно зростає. Зазвичай симптоми з’являються раптово: підвищення температури вище 38 градусів, біль у м’язах, горлі, а також головний біль, кашель та нежить.

– Чи потрібна госпіталізація при цих симптомах? І що робити, якщо стан погіршується?

Якщо стан людини погіршується:

– обличчя зблідло чи виникли посиніння;

 – стало важко дихати;

 – довго не спадає температура;

 – часті випорожнення чи блювання;

 – надмірна збудженість чи сонливість;

 – біль у грудній клітці;

 – знизився тиск чи з’явилися домішки крові в мокротинні;

– показники артеріального тиску нижче норми –

негайно викликайте швидку чи терміново звертайтеся безпосередньо до лікарні. Ці симптоми ігнорувати не можна.  Продовжувати лікування вдома дуже небезпечно, адже затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.

– Чи існує дієва профілактика?

– Одним з ефективних методів профілактики грипу є вакцинація. Оптимальний час для введення вакцини – початок осені, разом із тим, щеплюватися рекомендують упродовж усього сезону грипу. Імунітет після щеплення формується через 7-14 днів. За рекомендацією ВООЗ, для забезпечення максимального захисту від вірусів, циркуляція яких очікується саме цього сезону, щорічно змінюється штамовий склад вакцин. Для Північної півкулі в сезоні 2017–2018 років до складу вакцин проти грипу включені наступні штами вірусів : Мічиган, Гонконг, Брісбен .

– Які вакцини вже є на українському ринку і як правильно підібрати вакцину?

– Перед щепленням рекомендується звернутися до сімейного лікаря, який порадить ефективну вакцину саме для вашого організму. На сьогодні оновлений штамовий склад затверджено для 4 вакцин, виробниками яких є: Нідерланди, Китай, Корея та Франція. Вакцини вже можна придбати в аптеках.

– Кому необхідно щеплюватися першочергово?

– Відомі декілька груп ризику:

– діти до 5 років (особливо діти до 2 років);

– вагітні жінки;

– люди віком від 65 років;

– люди з надмірною вагою;

– хворі на діабет;

– хворі на хронічні захворювання серцево-судинної системи та легенів;

– люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями;

– люди, які перебувають на імуно-суперсивній терапії.

Для цих людей грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво знижує їхні шанси видужати без небезпечних ускладнень, а часто і вижити.

Крім цього, існують професійні групи ризику:

 – медичні працівники;

– учителі й вихователі;

– продавці;

– водії громадського транспорту.

У цих людей немає ніякої можливості уникнути перебування поряд із хворими людьми, тому для них особливе значення мають усі без винятку засоби інфекційного контролю і профілактики грипу.

– Наталіє Петрівно, перерахуйте корисні звички для профілактики грипу.

– Хоча найкращим способом вберегтися від сезонного грипу лікарі називають вакцинацію, але кілька простих правил, можливо, допоможуть вам уникнути хвороби.

1. Захворів – сиди вдома.

Візьміть лікарняний, грип швидко передається, тому «трудовий героїзм» лише сприятиме поширенню інфекції.

2. Уникайте близького контакту з хворим.

Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, у яких застуда, кашель або нежить. Якщо ж захворіли ви, тримайте дистанцію з іншими людьми для того, щоб вберегти їх від хвороби.

3. Прикривайте рот і ніс.

Під час чхання та кашлю грип розповсюджується дуже швидко. Прикривайте серветкою ніс та рот, це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.

4. Мийте руки.

Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч нема води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.

5. Намагайтеся не торкатися обличчя.

На руках дуже багато мікробів. Торкаючись руками обличчя, ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот і нас.

6. Провітрюйте та дезінфікуйте приміщення.

Регулярно провітрюйте приміщення, дезінфікуйте та очищайте поверхні, до яких часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах.

7. Привчіть себе до корисних звичок.

Будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтеся, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.

– Дякуємо Вам за розмову.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...