Безпритульним собакам також потрібен дім

притулок
Поділитися новиною

притулок4 жовтня в усьому світі відзначають Всесвітній день тварин, спрямований на привернення уваги людства до прав тварин та їх добробуту.  Проблема бездомних тварин існує в Україні вже досить давно, але влада постійно її ігнорує. У сусідній Польщі це питання вирішили шляхом стерилізації та побудови кількох комунальних притулків. В Україні ж і надалі періодично виділяються кошти на жорстокі вбивства, які не лише є негуманними і варварськими, а й не вирішують самої проблеми.

Так само перед вибором  стоїть і Гадяч. І хоч знайшлася людина, яка згодилась подати руку допомоги для вирішення давньої  проблеми, але від цього нічого не змінилося.

У січні цього року у соцмережах з’явилося повідомлення про те, що житель Вельбівки Анатолій Дементій, кінолог зі стажем, збирається створити притулок для собак.

Що йому вдалося втілити у життя, а що ще лишається у планах?

Як виявилось, відтоді зміни є, але небагато – наразі підписаний договір між МКП «Комунсервіс» і Анатолієм на відлов собак по місту. Умови договору він виконав – упіймав 30 собак, за що отримав відповідну плату. Відтоді подальше утримання стало його обов’язком, адже влада відхрестилася від цих тварин, а розмови створити притулок залишились обіцянками. 

притулок2Виловлені взимку в Гадячі собаки мешкають на карантинному майданчику і до сьогодні. Не скажемо, що вони щасливі під замком, але все ж доглянуті і ситі. Анатолій піклується про них самостійно, годує сумішшю кормів і вітамінів, інколи смачненького підкидають небайдужі. Відразу багато людей заявило про наміри допомагати безпритульним тваринам,  але, як виявилось згодом, помічників протягом року ставало все менше.  

Кількох тварин вдалося тимчасово прилаштувати у добрі руки. Саме тимчасово, бо на постійно їх віддати не можна. Згідно законодавства, ці тварини є власністю Гадяцької громади, а отже і розпоряджатись ними повинна громада.

Інколи на ревізію навідуються «захисники», але таким Анатолій не дуже радий – допомоги від них нуль, лише докори. 

Нині Анатолій Дементій тимчасово припинив вилов безпритульних тварин – підбирає лише тих, хто потребує медичної допомоги, і чекає конкретних дій із боку чиновників. Проте не втрачає надії на те, що притулок для безпритульних тварин все таки буде створений.

Але навіть притулок не вирішить проблеми. Бродячі собаки будуть доти, доки на законодавчому рівні не буде врегульоване питання утримання тварин.

Оксана Кириченко

На фото: Анатолій Дементій демонструє корми для тварин 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...