Вдалося поєднати корисне із дуже корисним – голова РДА навчався у Польщі

Олексій Матюшенко зліва
Поділитися новиною

Олексій Матюшенко зліваКілька тижнів поспіль усі наради і зібрання проходили без участі Олексія Матюшенка. Він проходив навчання у Вищій школі управління охороною праці (WSZOP) у місті Катовіце (Польща). Із якими знаннями він повернувся і що цікавого дізнався – читайте далі.     

Суть навчальної програми – відпрацювання вміння управляти проектами. Олексій Матюшенко повіз польським колегам два перспективних проекти, що нині реалізуються в Гадяцькому районі.  

Перший – це «Органічне землеробство малинник», розроблений спільно із управлінням агропромислового та економічного розвитку Гадяцької РДА. Напрямок органічного землеробства дуже перспективний для України. Поляки, які є лідерами по вирощуванню яблук, полуниці, смородини, зараз активно переходять на органіку. А лідером із виробництва органічної малини є Сербія. У Гадяцькому районі тільки почали вирощувати малинники (про це ми вам неодноразово розповідали на сторінках нашого тижневика). Але у майбутньому хочуть вийти на вищий рівень і конкурувати з балканцями.

Також Олексій Матюшенко презентував у Польщі проект «Поводження з твердими побутовими відходами», вдало його захистив, і після внесення невеликих коректив цей проект готовий для інвестування європейськими партнерами. Європейці приділяють  увагу правильній утилізації побутових відходів, тому подібні проекти є для них привабливими і пріоритетними. До речі, у Польщі на кожному кроці стоять сортувальні баки для роздільного збирання сміття.   

Головне у поїздці – це те, що вдалося поєднати корисне і дуже корисне: набути нових знань та презентувати інвестиційну привабливість Гадяцького регіону і України в цілому. Для того, щоб українцям не доводилося виїздити у Польщу в пошуках роботи і кращого життя. Щоб робочі місця із гідними умовами праці та зарплатнею були тут, на Батьківщині!  

«БМ»

Електронний пацієнт по-польськи

Перебуваючи на навчанні у Польщі, Олексій Матюшенко намагався максимально вивчити досвід сусідів із реформування ключових галузей. Звісно, що медицина, яка в нашому районі є одним із головних пріоритетів, його цікавила чи не найбільше:

«Насамперед відзначу, що державна система охорони здоров’я у Польщі не безкоштовна.

Кожна людина працездатного віку сплачує обов’язкову страховку у розмірі приблизно 9% від доходів. Ці кошти перераховуються до Національного фонду здоров’я (NFZ), який вже безпосередньо розподіляє фінансування за напрямками. При цьому достатньо, щоб страховку мав один член сім’ї — вона автоматично розповсюджується на всіх інших членів.

Якщо людина не має такої страховки від роботодавця, то вона може викупити її самостійно, підписавши безпосередню угоду добровільного страхування з NFZ. Така страховка коштує 395 злотих на рік (приблизно 106 доларів США). Пенсіонери отримують страховку автоматично, студентам її забезпечують ВНЗ, а безробітним – місцеві відділи праці за місцем проживання.

Первинний рівень медичної реформи, яка зараз запроваджується в Україні, схожий до того, який функціонує в Польщі. Перший контакт пацієнта відбувається з лікарем сімейної медицини, або як у Польщі їх ще називають «лікарями першого контакту». Людина обирає свого терапевта самостійно. При цьому лікаря можна обрати в довільній поліклініці, місце проживання людини не має значення. Проте, якщо «лікар першого контакту» вже закріплений за особою в реєстратурі поліклініки, то пацієнт, намагаючись потрапити до спеціаліста, має прийти саме до «свого» терапевта або того, хто його заміняє. Безпосередньо до спеціаліста без направлення лікаря першого контакту потрапити неможливо.

Перебуваючи в місті Катовіце (Польща), побував у лікарні, де працює програма «Електронний пацієнт». Нагадаю, що ми стали першим районом на Полтавщині, де запроваджено це нововведення. Так само, як і ми, поляки також лише випробовують систему, яка має багато спільного із нашою: на електронну картку теж заноситься історія хвороби, повна інформація про лікування.

Тому йдемо в ногу із часом і навіть випереджаємо в цьому наших сусідів-поляків. На наступній сесії в Польщі планую презентувати наш успішний проект «Електронний пацієнт» та поділитися  нашим досвідом із сусідами».

LIVE OFFLINE
track image
Loading...