На часі призов. Що потрібно знати майбутнім військовослужбовцям

DSC 6649
Поділитися новиною

DSC 6649У Гадяцькому райвійськкоматі розпочались підготовчі заходи до призовної кампанії «Осінь 2017». Ще в кінці лютого цього року Президент України підписав указ №44/2017 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2017 році»,  у якому йдеться, що осінній призов цього року триватиме з 2 жовтня по 30 листопада. За цей час повістки отримають тисячі українців, у Гадяцькому ж районі до військкомату викликають 698 юнаків.

Тому, щоб остаточно розвіяти міфи і детально розповісти про усі нюанси цьогорічного призову, ми вирішили поспілкуватись із В’ячеславом Дубовиком, т.в.о  начальника відділу комплектування та призову Гадяцького РВК.

 – Хто підлягає призову на строкову службу, і як із призовом у нашому районі?

Під призов підпадають юнаки призовного віку, яким на момент призову виповнилось 20 років, і ті, які не досягли 27-річного віку (юнаки 1990-1997 року народження). Станом на 11 вересня 2017 року на медичну комісію уже викликали 188 юнаків. Із цього числа з’явилися 81, 30 із них мають право на відстрочку, 31 призовник знятий із військового обліку по досягненню 27 років, 15 проходять медогляд. Нині придатним визнано одного, непридатними – 5. Не з’явилось 107 чоловік.

21458556 367501813683662 1829544374 o– Багатьох призовників хвилює перший похід у райвійськкомат. Ходять чутки, що прийшовши із повісткою, відразу, без розмов, відправляють служити… Що ж відбувається насправді?

– Розповім по-порядку. Гадяцький РВК визиває юнаків на призовну дільницю. Там із ними проводиться бесіда, лише після якої їх направляють на медичний огляд, де спеціалісти нададуть висновок про придатність призовника або ж навпаки.

Однак основна медична комісія знаходиться у Полтаві. Тому мушу попередити, не залежно від того,  визнано юнака придатним чи ні, йому потрібно буде їхати у Полтавський обласний військкомат для підтвердження діагнозу, поставленого Гадяцькою ЦРЛ.

Далі, відповідно, якщо призовника визнано непридатним, то його «списують». Якщо ж він здоровий, тобто придатний до проходження військової служби, комісія робить свій висновок, і там же йому  виписують бойову повістку.

– Як відбувається визначення місця служби кожного конкретного призовника? Чи можна обрати самостійно, у якій військовій частині служити? Куди найчастіше потрапляють призовники із Гадяцького району?  

– На базі обласного комісаріату призовник проходить співбесіду із офіцером, і його розподіляють у військову частину. Саме на основі цієї співбесіди і визначать військову частину. До речі, до уваги братиметься навіть зріст та вага хлопця, і саме це й може зіграти вирішальну роль у виборі військової частини. Уже потім призовник із речами їде на обласний збірний пункт, звідки і вирушає на службу до ЗСУ. Хлопці із нашого району найчастіше потрапляють у військові частини Кременчука, Полтави, Харкова і  Києва. Тобто, не так далеко від домівки.  

– Ходять чутки, і їх найбільше бояться рідні призовника, що служити, можливо, доведеться у зоні проведення АТО. Чи правда це?

– Наголошую, що тих юнаків, які йдуть на військову строкову службу, ні у якому разі у зону АТО не відправлятимуть.  Усі вони будуть служити у мирних військових частинах. Тому рідним нічого боятися.

– Нагадайте, хто має право на відстрочку від служби?

– Відстрочку від призову мають юнаки, які навчаються  або мають дітей до 3-х років. Також можлива відстрочка за сімейними обставинами.

– А яка відповідальність за ухилення від призову? І як будуть шукати призовників, які ховаються від служби?  

– Якщо військовозобов’язаний не з’явився за повісткою до військкомату, не повідомив у комісаріат про зміну місця проживання, йому загрожує штраф. Справи, заведені на тих, хто ухиляється від призову, ми передаємо у поліцію. Саме вони займаються розшуком військовозобов’язаних.

І хочу нагадати, що, знайшовши призовника, який ухилявся від служби, йому все одно доведеться пройти медкомісію і службу. Тому нагадую, що усі громадяни, які підлягають призову на строкову військову службу, зобов’язані прибути на призовну дільницю Гадяцького району за адресою: м. Гадяч, вул. Гагаріна, 4, районний військовий комісаріат.

– Дякую за розмову!

Спілкувалась Оксана Кириченко 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...