Наприкінці червня на базарчику біля «Росії» почався справжній ягідний бум

ягоди ще
Поділитися новиною

ягоди щеІз приходом холодної і затяжної весни часто можна було почути розмови, що ягід у цьому році буде мало, особливо абрикос. Казали, що навіть вишень та малини майже не буде. Але, як показують спостереження останніх кількох тижнів, не вродили тільки абрикоси. На базарі ранком товчуться як продавці, так і покупці. Асортимент видів і сортів представлений досить широко:

вишня – 50 грн маленьке відерце;

абрикос – 35 грн/ 1 кг (банка – 20 грн);

черешня – 10 грн/ банка;

порічка – 20 грн/ банка;

смородина – 250 грн/ відро (банка – 25 грн);

малина – 15-25 грн банка;

суниця – 35 грн півлітрова банка.

Останніми роками Україна переживає ягідний бум. Зростають площі, насичується ринок, налагожується експорт, насамперед у Європу. Україна почала експортувати  десятки , а то й сотні тонн як заморожених, так і свіжих ягід.

Зокрема, на Хмельниччині багато полів засаджені смородиною та малиною, кажуть, що гектар поля дає до 200 тисяч чистого доходу. Урожай вивозять за кордон – у Польщу, Швецію і Фінляндію.  Ягоди мають відповідати європейським нормам екології: мало хімії, обробка лише якісними препаратами. Не має бути пестицидів і хвороб. Інспекція із захисту рослин каже, якими препаратами бризкати. На нітрати перевіряють у лабораторії.

Ще треба зібрати дозволи на експорт і карантинні сертифікати. Закордонних покупців шукають на конференціях садівників, але у нас таких не влаштовують. Гектар смородини дає 20 т ягід. Фіни брали її оптом по 8 грн/кг.  Щоб засадити гектар, треба 5 тис. саджанців смородини. Обійдуться у 50 тис. грн. Рясно плодоносять на другий рік. Тоді затрати й окупляться. Кущ активно плодоносить шість років. Якщо обрізати і мульчувати на зиму, служитиме ще шість-вісім років. Фермер із Новограда-Волинського посадив 40 гектарів малини. З гектара має 20 тонн. Рефрижератори їздять до нього із червня до листопада. Ранню малину збував по 40 гривень кіло, пізніше – по 20.

ягодиНа території Полтавщини фруктових садів поки що небагато – усього налічується 7 тисяч гектарів. Досить активним на ринку садівництва є ФГ «Сади Полтавщини», яке працює з 2009 року. Господарство вирощує ягоди і фрукти із суворим дотриманням технологічного процесу. Увесь садівний матеріал вирощений самостійно і є безвірусним та сертифікованим. Перший ягідник господарство створило у 2011 році в Диканському районі. Сьогодні там успішно вирощують малину, чорну  смородину, яблуні, черешні і сливи. Саме цей сад підприємства вважається найбільшим у країні на сьогодні – там засаджено 13 га.  Але наступним кроком від ФГ «Сади Полтавщини» стало створення подібного проекту ТОВ «Сади Гадяччини» на теренах  нашого району.  Масштаби, на які замахується товариство, значні – уже цієї осені у Веприку висадять органічну малину на площі 27 га. До того ж, веприцькі землі не єдині у районі, де у перспективі скоро виростуть фруктові сади. Ще один, щоправда менший за розмірами, ягідник – по гектару малини і смородини – висадять у Розбишівці.

Голова кооперативу каже, що рівняється на сусідню Польщу, яка протягом короткого часу змогла вибитись у передовики по вирощуванню садовини. Саме там уже давно почали відроджувати кооперативи подібного профілю. Це нібито досить вигідно економічно.

 

Треба садити ранні сорти

Чорної смородини і порічок є близько 3 тис. сортів. Сорти на продаж мають бути придатні для заморозки та далекого транспортування. Європейські сорти такі, що на кущі мільйон дрібних ягід, але несмачні. Російські сорти розлазяться в руках, не годяться для транспортування й заморозки. Чорна смородина у дефіциті. У Львові вивели дуже стійкі сорти. У Львівській красуні вітаміну С вчетверо більше, ніж у польській чи шведській смородині, і вп’ятеро більше за російську. Кущі прямі, ягоди міцні, дозрівають одночасно. Дає до 30 тонн із гектара. Треба садити ранню смородину, Вербну. Вона дозріває на Вербну неділю. У середині липня збирають останню — Красу Львова.

Які ягоди найкорисніші?

Журавлина

Містить велику кількість лейкоантоціанів, катехінів, флавоноїдів і різноманітних органічних кислот, є джерелом природних антибіотиків, що володіють наймогутнішим антибактеріальним ефектом і приносять неоціненну користь у лікуванні інфекційних захворювань сечостатевої системи. Журавлина заслужено вважається ліками від усіх недуг. У народі її називають «молодильної ягодою»: за кількістю антиоксидантів, що подовжують молодість, журавлина перевершує вишню, яблука, груші й темний виноград. Журавлина корисна при крихких капілярах, хворобах шлунка та гінекологічних проблемах. Дослідження, що проводилися в Ізраїлі, довели її користь для зубів, навіть придумали спеціальну зубну пасту з екстрактом журавлини.

Малина

Корисне все – від квіток до листя. Із численних корисних компонентів, знайдених у малині, найціннішими є магній, фолієва кислота, цинк і залізо. Установлено, що дефіцитом магнію, без якого неможливі нормальні процеси в організмі, зокрема, без нього не засвоюється кальцій, сьогодні страждають 8-9 чоловік із 10, а джерела цього цінного макроелементу можна перерахувати на пальцях. Малина вкрай корисна для щитоподібної залози і кровоносної системи, вона зміцнює капіляри, нормалізує згортання крові, є чудовою профілактикою атеросклерозу. За користь для репродуктивної системи малину ще називають «жіночої ягодою». Елагова кислота, що міститься у стиглих плодах, допомагає запобігти раку шийки матки. А цинк, якого також досить багато в малині, підтримує чоловічу потенцію. Малинове варення — старовинні ліки від застуди.

Чорниця

Королева лісових ягід. Її ароматні плоди є джерелом корисних речовин, а особливо цінуються за рекордно високий вміст антиоксидантів. Пектинові речовини, якими багаті маленькі чорні ягідки, допомагають виводити з організму радіонукліди, токсини і солі важких металів. Чорниця особливо корисна для людей, що страждають захворюваннями, спровокованими порушенням обміну речовин — ревматизм, подагру, жовчно– та сечокам’яну хворобу. Чорниця допомагає зберегти зір, зміцнює кровоносні судини, попереджає старіння організму, протидіє раку, прискорює регенерацію нервових клітин, покращує пам’ять, допомагає зберегти здоров’я сечостатевої системи. Доведено, що регулярне вживання цієї ягоди суттєво уповільнює відмирання клітин мозку. Завдяки наявності у стиглих плодах фолієвої та елагової кислоти вона надзвичайно корисна для жіночого здоров’я, попереджає рак матки, а в період вагітності благотворно впливає на розвиток плоду.

Суниця

У складі цих маленьких запашних ягідок – такі цінні речовини, як залізо, фолієва кислота і вітаміни групи В. У квітках суниці виявлений рутин – вітамін, що зміцнює стінки дрібних судин, а листя рослини містить майже половину таблиці Менделєєва; його корисно додавати в цілющі трав’яні відвари. За вмістом кальцію – одного з найважливіших мінералів – ця лісова ягода випереджає всі інші фрукти і ягоди. Насамперед, суниця корисна для нервової системи, завдяки високому вмісту нікотинової кислоти вона допомагає впоратися з дратівливістю і безсонням. Крім сильного тонізуючого ефекту, суниця має благотворний вплив на травлення і кровотворення, запобігає захворюванням серцево-судинної системи, виганяє пісок з нирок і сечового міхура.

Чорна смородина

Цю незвичайну ягоду вчені з Шотландії назвали однією з найбільш корисних у світі. Усього 50 плодів чорної смородини задовольняють добову потребу в аскорбіновій кислоті (вітамін С). Червона смородина перевершує чорну за кількістю вітаміну А, що робить її особливо корисною для дітей. Усі види смородини – і чорна, і червона, і біла – є унікальними природними полівітамінами; за вмістом мінералів, антиоксидантів і вітамінів вона перевершує багато інших фруктів і ягід. Смородина корисна при анемії, гастритах, виразці дванадцятипалої кишки, каменях у нирках. Її вживання допомагає запобігти захворювання зубів, кісток, крові, серця, втрати пам’яті, хвороби Альцгеймера, старечого слабоумства, діабету і раку. Настій із листя допомагає при запаленні сечового міхура і хворобах шкіри, а відварами зі свіжих ягід лікують тривалий кашель.

Вишня

Розкопки, що проводилися у Швейцарії, Німеччині, Італії, свідчать про те, що вишню вживала у їжу ще первісна людина. Ця чудова ягода особливо багата антиоксидантами, що зменшують запальні процеси, а високий вміст калію робить її корисною для нервової, імунної та серцево-судинної системи. За вмістом пектинів, що звільняють організм від шкідливого холестерину і покращують травлення, вишню випереджають тільки апельсини. Вишня корисна для травлення, вона надає м’яку проносну дію, стимулює роботу жовчного міхура та підшлункової залози, підвищує апетит, але при цьому безпечна для фігури, так як є дієтичним продуктом.

Насолоджуючись яскравими дарами літа, пам’ятайте про те, що у кожної ягоди є протипоказання до вживання. Обов’язково познайомтесь із ними, перш ніж включати її у свій раціон.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...