Яким повинен бути рятувальник?

рятувальники
Поділитися новиною

рятувальникиНад цим питанням ми задумуємось кожного літа, коли починається пляжний сезон. Звісно, краще б узагалі не потребувати його допомоги.  Але іноді він таки потрібен.

Усі знають, що наш єдиний місцевий пляж оснащений рятувальним постом. Зізнаємось, щоб знайти рятувальника, потрібно докласти чимало зусиль. У цьому ми переконались ще минулого року, вирушивши на пляж із ревізією. Близько півгодини блукання по переповненому відпочиваючими узбережжю – і рятувальника знайдено.  Він спокійнісінько відпочивав у кущиках у компанії друзів.

Чесно кажучи, цього року ми ще не були на рятувальному посту (але обов’язково навідаємось, звісно ж, без попередження). Поки ж  вирішили розповісти, яким же має бути справжній рятувальник.

Насамперед, рятувальний пост повинен бути правильно обладнаним. Як правило, це вишка, де чергує професійний рятувальник, під уважним та безперервним наглядом якого знаходяться відвідувачі. Сам рятувальник, щоб його відрізняли від простих відпочиваючих, повинен бути одягнений у формений одяг, мати на посту рятувальні круги, аптечку, бінокль, гучномовець.

От наприклад, у Києві нещодавно з’явився спеціальний пляжний патруль – цілодобово чергуватимуть 120  осіб. Про це повідомила КМДА. За словами чиновників, відсутність рятувальників – це значна проблема. Тому, щоб попередити нещасні випадки, патрульні цілодобово чергуватимуть у місцях відпочинку біля річок.

До столиці нам, звісно, далеко, тому дізнаємось, що там у Полтаві. Протягом купального сезону фахівці на санкціонованих пляжах працюватимуть у дві зміни. На кожній із них будуть присутніми 2 водолази, 2 рятувальники та медична сестра, із якими провели попередній інструктаж. У Кременчуці працюватимуть 11 рятувальників із 10-ї до 20-ї години навіть на тих пляжах, які не мають статусу офіційного. 

А взагалі, спеціалісти кажуть, що досвідчений рятувальник навіть за характером рухів людини у воді може визначити, чи не погіршився її стан та чи потребує вона допомоги. Тож головне – щоб рятувальник був на місці не лише «для галочки».

Оксана Кириченко

До фото

Таку картину ми спостерігали під час святкування Івана Купала:  четверо працівників Гадяцького РC ГУДСНС  слідкували за порядком поблизу рятувального посту біля Псла. А на самому посту хоч і здалеку, але все ж виднілися ще двоє невідомих осіб. 

2 коментарі до “Яким повинен бути рятувальник?

  1. И в этом году ничего не поменялось. В домике пьянствуют, присутствуют посторонние люди. То шашлык жарят прямо перед домиком, то просто выпивают то одни, то другие. Наблюдал картину, как вечером к домику подъехала машина с пьяными “спасателями”, которые на мои вопросы по поводу того, почему они присутствуют на рабочем месте в пьяном виде, заявили, что у них якобы нерабочее время. Я уже не говорю о том, что в таком состоянии один из них вел машину. При этом за людьми, которые купаются, никакого присмотра нет, как, впрочем, и замечаний относительно того, что купаться в Псле сейчас запрещено (нормы по кишечной палочке превышены более чем в 10 раз). Чем пьянствовать, хотя бы предупреждали отдыхающих о рисках купания.

  2. Дякуємо за ваш коментар. Якщо є можливість, надсилайте нам фотографії того, що коїться на рятувальному посту.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...