Гадячани відсвяткували Івана Купала. Фото

DSC 4221 копия
Поділитися новиною

DSC 4221 копияІвана Купала – одне з найбільших стародавніх магічних слов’янських свят. Українці його святкують в ніч з 6 на 7 липня. У 2017 році це свято припадає на четвер і п’ятницю.

Здавна українці містично ставилися до такого свята, адже цей день завжди був пов’язаний з безліччю вірувань, прикмет, традицій, обрядів та навіть заборон.

Свято сонця

DSC 4246 копияВідповідно до давніх традицій, Івана Купала – свято сонця, а найважливіша роль в містичних обрядах належить силі вогню. 

Івана Купала: традиції та обряди

У ніч на Івана Купала молодь стрибає через багаття, дівчата плетуть вінки і ворожать на судженого, всі веселяться і шукають загадковий цвіт папороті.

З ранку в день Івана Купала було прийнято купатися в річках і озерах, щоб очистити і душу, і тіло. Однак багато людей вважали, що робити цього не варто, оскільки в такий містичний день на дно може потягти водяний.

DSC 4239Одна з найзнаменитіших і таких, що дійшли до наших днів, традицій – стрибати через вогнище на Івана Купала. Такі багаття вважалися очисними: люди водили хороводи навколо вогню і стрибали через нього. Закохані пари намагалися перестрибнути багаття разом, взявшись за руки, вважалося, що після цього життя стане щасливішим, а любов – міцнішою.

Іноді через купальські багаття проганяли домашню худобу, щоб уберегти тварин від мору. Також люди вірили, що якщо в ніч на Івана Купала в багатті спалити сорочку хворої дитини, вона одужає якнайшвидше.

DSC 4273 копияМолоді дівчата, які ще не зустріли свого судженого, на свято Івана Купала ворожили на любов. Вони плели вінки з польових квітів і трав, ставили на них запалені свічки, і пускали такий вінок у воду.

 

 

DSC 4279 копияDSC 4285 копияDSC 4297 копияDSC 4298 копияDSC 4302 копия

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...