Скільки коштує виклик газової служби для пенсіонера?

145684140340
Поділитися новиною

 145684140340Ніколи навіть подумати не міг, що керівники нашого газового господарства шляхом шантажу, залякуючи пенсіонерів відключенням газопостачання, змушують їх підписувати договори на обслуговування газових приладів та сплачувати величезні суми коштів за роботи з обслуговування, які не проводяться.

Розпочну все за порядком.

У пенсіонерки, вік якої 82 роки, потух запальник у газовому котлі. Сина, який опікується своєю матір’ю, у місті не було. Не маючи змоги самостійно запустити котел, вона, скориставшись телефоном, звернулась за допомогою до газової аварійної служби.

На виклик прибув спеціаліст Авраменко А.Ф., який, почистивши форсунку, запустив котел. Потім він виписав, як і годиться, квитанцію за виконану роботу в сумі 45,77 гривень.

А далі розпочинається найцікавіше. Він пропонує пенсіонерці  підписати  договір на обслуговування газових приладів. Вона телефонує до свого сина, який радить не підписувати ніяких договорів до його повернення, так як, ознайомитись із змістом документа літня жінка не в змозі із-за слабкого зору. Не отримавши згоди, майстер поїхав, але згодом повернувся, щоб припинити постачання газу до приладів і опломбувати їх. Мотивацією для нього була погроза заступника голови правління, головного інженера Довгаля А.В., звільнити його з роботи, адже цей пан у договорі прописаний як Виконавець.

Зрозуміло, що залякана відключенням газопостачання старенька жінка погодилась на оформлення договору, навіть не читаючи його. До договору додавався рахунок-акт №1311 від 25.03.17 року, в якому перераховані надані ним послуги з обслуговування газових приладів з відповідними сумами: ТО газової плити – 51,37 грн; ТО проточного водонагрівача -78,29; ТО газового опалювального котла – 128,42; ТО газопроводу, перевірка щільності – 72,65. Загальна сума – 382,10 грн.

Найцікавіше те, що жодна з цих робіт не була виконана, окрім чистки форсунки, за яку вже виписаний рахунок у сумі – 45,77 грн.

У цьому акті-рахунку є цікавий припис, який старенька прочитати не могла. Виконавець і Замовник склали цей акт в тому, що роботи, вказані в ньому, виконані якісно та в повному обсязі й Замовник претензій не має.

Цинізму немає меж! Скориставшись безпорадністю жінки, Авраменко А.Ф. оформив цей документ, знаючи, що жодної із указаних робіт він не виконував. Зрозуміло, що кожна людина, яка б прочитала такий документ, ніколи б його не підписала.

Син, приїхавши до матері  і переконавшись, що ніякого обслуговування не проводилось, зустрівся з паном Довгалем А.В. для отримання пояснення:

1. Чому він змусив, залякуючи відключенням газопостачання, стареньку жінку підписати цей договір, не даючи їй змоги дочекатись приїзду сина? Це моральне запитання. Чому така терміновість, адже сусіди, які проживають поруч із чоловіком, таких договорів не мають?

2. Чому роботи з обслуговування газових приладів на загальну суму 382,10 грн, прописані в акті, не проводились?  

Розмова з головним інженером була неприємна. Він звинувачував пенсіонерку в тому, що та говорить неправду: вона не помітила, як слюсар провів ТО газових приладів, бо погано бачить. Слід зауважити, що ключ від іншої газової плити був у сина, тому провести ТО цього газового приладу Авраменко А.Ф. не мав змоги.  Також син наголосив на тому, що мати не може читати такий дрібний шрифт, який використовується у цих документах, мабуть, із певною метою. Але предмети побуту і людей, дякуючи Богу, літня жінка бачить, до того ж, перебуває при доброму розумі, щоб аналізувати події, які відбуваються у її присутності. Найбільше хвилював головного інженера і голову правління той ключ від іншої газової плити, який був у сина, адже в неадекватності його звинуватити не вдасться.

Побувавши в кабінеті голови правління пана Шестерненка Д.І., який, сидячи в м’якому  кріслі, не запропонував старшій людині, депутату міської ради, навіть присісти, поспілкувавшись із ним, стало зрозуміло: скільки ж таких безпорадних, беззахисних, одиноких пенсіонерів представники газового господарства ошукали, витребувавши із тих мізерних пенсій такі значні кошти за роботи, які не виконувались. І при цьому їх не мучить сумління. Прикро, що ці молоді, «вихолені» люди такі цинічні й байдужі до долі простих стареньких людей. Керівники, які не вбачають у цих діях криміналу, не мають права займати високі посади, адже своїми неправомірними діями можуть «наламати багато дров».

Ми маємо законне право обирати лікаря, в якого будемо лікуватись; магазин, в якому належне обслуговування;  СТО, де якісно обслуговують автомобіль. І ми маємо також право обирати виконавця робіт із обслуговування газових приладів. До речі, ні в Полтаві, ні в  жодному районному центрі, окрім Кременчука і Гадяча, таких договорів немає.

Дії керівництва  «Гадячгаз» повинна розглянути прокуратура.

 Олександр Кузьменко 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...