««Пахне» скандалом: до нас почали возити відходи із Сенчі…»

сенча1
Поділитися новиною

сенча1У минулому році ця проблема наробила чимало галасу не лише в області, а й у країні. Тоді мешканці села, що на Лохвиччині, систематично проводили акції протесту з вимогою врятувати їх від екологічного лиха – страйкували не тільки в Сенчі, а й у Полтаві, і навіть до ВР дійшли.

Як стверджували тоді селяни, державне підприємство «Укргазвидобування» не дотримується екологічних вимог при видобуванні газу,  усі технологічні відходи не вивозяться на спеціальні підприємства для утилізації, а захоронюються  прямо у ґрунт, у ями глибиною понад 6 метрів. До того ж, після буріння свердловин залишались нафтові озера, в яких постійно горіла небезпечна суміш токсичних хімічних речовин. Через це уся вода в селі давно містить домішки нафтопродуктів і непридатна для вживання.

сенча2Тим часом представники підприємства запевняли усіх, що їхня компанія до екологічної ситуації в Сенчі не причетна.

Через певний час галас притих. Сенчанам пообіцяли побудувати водяну свердловину, провести централізоване водопостачання і посприяти у покращенні екологічної ситуації у регіоні. Тож до сьогодні там усе відносно тихо.  

А минулого тижня до редакції тижневика завітав гадячанин, працівник  72-ої бурової, яка розташована у Красна Лука. Те, що він нам розповів, чесно кажучи, шокувало:

««Пахне» скандалом – до нас почали возити відходи із Сенчі. Там люди піднялись, так вони до нас поперли. Такого шоу, як у нас робиться, ви ще не бачили! Я й відео можу показати, – каже Андрій, –   у мене все є. Мало того, що людей вихлопними газами травлять, так тепер ще й чужий шлам і хіміяччя почали скидати у землю в «обваловку». Шламові амбари, до речі, також зроблені з порушенням норм – канава просто вирита, днище не застелене ні плівкою, ні чимось іншим.

Возити почали минулого тижня, ось на фото видно, наскільки ями заповнені. Вирішили наш район забруднити повністю. Із дизельної бурової у землю мазут тече, так ще й відходи у землю ховають!»

Андрій хоч і працює на цій  буровій, але не побоявся розповісти про ті жахи, які там відбуваються. Каже, що за здоров’я своїх дітей та онуків ладен піти на все.

На відео, яке він нам показав, ситуація  в усій «красі»: видно, як масним струмком стікає у землю мазут, які кольорові розводи залишає на чистій воді і як сірим димом «дихає» у небо бурова. У яких умовах працюють люди, описати важко: всередині задимлено, звідусіль ллється мазут. Знаходячись там, автор відео постійно кашляє і систематично блює просто собі під ноги. І стверджує, що про все це прекрасно знає керівництво.  

Усі відеозаписи, надані нам Андрієм, ми максимально поширили і оприлюднили у мережі Інтернет, сподіваючись хоча б на якусь реакцію із боку правоохоронців і можновладців. Проте й до сьогодні це питання не афішується. Мабуть, усім «до лампочки».

«БМ»                                                                                        

LIVE OFFLINE
track image
Loading...