Недешевий «подарунок» або скільки коштує народити?

сумка в роддом
Поділитися новиною

сумка в роддомНад цим питанням ламають голови молодята, які зважуються на досить серйозний крок у своєму житті  – народити малюка. І справді, нині, щоб вирішити «поповнити»  родину, мабуть потрібно кілька років складати копієчку до копієчки.

Тому, щоб для батьків цей довгожданий день не був несподіванкою, а справді став особливим, ми вирішили дізнатись скільки сил і, як не дивно, грошей коштує у наш час «подарувати» собі малюка.

Першою установою, яку обов’язково доведеться відвідати, буде жіноча консультація. Там вам видадуть «карту породіллі» (безкоштовно), яка містить усю інформацію про вас, зроблену на основі медоглядів та аналізів.  А далі, незалежно від результатів аналізів, вам зроблять перше призначення – вітаміни. Коштує таке «хімічне» задоволення недешево – найчастіше призначають імпортні, найкращі, так би мовити, із ціною від 200 гривень за упаковку.

У черзі за щастям

Обов’язково майбутній матусі доведеться відвідати низку лікарняних кабінетів. І навіть не сподівайтесь, що вас, вагітну жіночку, пропустять без черги. У подібних чергах можна простояти до трьох днів. Тут же вам доведеться витратити близько 200 гривень, які підуть на оплату обов’язкового аналізу на torch-інфекцію. Також вам можуть запропонувати і інші аналізи для виключення ризиків, але це вже на вибір.

Не дай Бог захворіти і потрапити у стаціонар – ні для кого не секрет, що лікуватись нині дорого. А лікуватись майбутній матері ще дорожче! Тут вже не зекономиш та й економити на здоров’ї чада гріх.

«Топ-дорожнечі»

Так називають список речей, які потрібно придбати у пологове. Цей пакунок згодиться  до і після появи на світ малюка. Хоч тут і перераховано усе найнеобхідніше, щоб придбати увесь перелік, доведеться довгенько складати грошики.   

Ось цей список із певними поясненнями та цінами (у середньому):

Одноразові рукавички стерильні 10 пар (коштують близько 6 грн.) – 60 грн.

Одноразові рукавички нестерильні 10 пар ( близько 3 грн.) – 30 грн.

Така кількість рукавичок спочатку викликає подив  і питання навіщо стільки? Але добренько проаналізувавши та порахувавши, розуміємо, що інколи навіть 20 пар не вистачає.  

Шприців одноразових у списку 18:

2.0,  3 шт. (1,70 грн./шт.) – 5,10 грн;

5.0, 3 шт. (2,30 грн./шт.)  – 6,90 грн;

10.0, 3 шт. (3 грн./шт.)  – 9 грн;

20.0, 3 шт. (4,20 грн./шт.)  – 12,6 грн;

лейкопластир, 1 шт. – 10 грн.

Акушерський комплект для породіллі – одноразовий набір, використовують для стерильності під час пологів. Сюди входить: 2 простирадла, шапочка, сорочка, бахіли. Коштує такий комплект від 80 гривень.

Краплі очні («Торбекс» або «Флокзал») – 130 грн – потрібні для закапування оченят малюку для профілактики (спочатку можуть і не пригодитись, але пізніше стануть у нагоді).

Індивідуальна спринцівка А3 – 6 грн – повинна бути у кожної поважаючої себе матусі.

Сантиметрова стрічка – 10 грн (невідомо для чого потрібна, жодного разу не бачили, щоб нею користувались).

Електронний термометр – 120 грн – наші бабусі говорять, що можна обійтись і звичайним ртутним, але практика підказує, що електронний зручніший. 

Стерилліум, 100 мл – 80 гривень – антисептичний розчин для обробки шкіри рук.

Мило рідке, 500 мл – 20 гривень.

Одноразові паперові рушники – 20 грн (2 упаковки) – 40 грн.

Для новонародженого

Памперси (уп.) – 350 грн.

Пелюшки, 6 шт. (теплі байкові по 40 грн) – 240 грн.

Шапочка, 3 шт. (по 25 грн) –  75 грн.

Сорочечка, 3 шт. (по 30 грн) –  90 грн.

Повзунки, 3 шт. (по 30 грн.) –  90 грн

Носочки, 3 пари (по 10 грн) – 30 грн.

Вологі серветки (1 уп.) – 25 грн.

Дитяча олійка для шкіри (1 фл.) – 80 грн.

Для жінки

Халат  – 500 грн.

Нічна сорочка, 3 шт. (по 200 грн) – 600 грн.

Тапочки пляжні (1 пара) – 50 грн.

Тапочки кімнатні (1 пара) – 150 грн.

Прокладки (1 упаковка) – 40 грн. (і скоріше за все 1 пачки не вистачить).

Посуд:  тарілка, чашка, ложка (можна взяти із дому).

Памперсні пелюшки (10 шт.) – 80 грн.

Спирт (1 фл.) – 20 грн.  

Марля (1 уп.) – 18 грн.

Вата (1 уп.) – 8 грн.

Пакети для сміття (35 л – 1 уп., 125 л – 1 уп.) – 20 грн і 25 грн.

Оксітоцин, 4 ампули (по 15 грн) – 60 грн  (використовують для скорочення матки).

Затискач для пуповини (1 шт.) – 10 грн.

Лідокаїн, 5 ампул  (знеболююче) – 15  грн.

Усього 3195 гривень. Але не забувайте враховувати той факт, що ціни наведено в середньому і врешті вони час від часу можуть змінюватись.

Для лінивих або ж більш забезпечених сімейств Інтернет-ресурс пропонує готову сумку-набір для пологів. Ціновий діапазон такої пологової сумки також різний – від 1500 до 5000. Вартість залежить від начиння. До найдешевшого комплекту входить стандартний набір першої необхідності, а більш дорожчий доповнений якісними засобами гігієни (маслами та кремами) для мами і малюка і містять все у більшій кількості.

Словесне дякую чи…

Звісно, медицина у нашій країні безкоштовна, тому дякувати лікарям за народження сина чи доньки, ніхто не примушує. Проте самі матусі зізнаються, що часто конверти на знак подяки несуть добровільно. І таке «дякую» може вилитись у кругленьку суму – та ще й дають усім, хто був присутній при появі дитини на світ.   

Поспішайте у ДРАЦС

Ви запитаєте чому? Відповідаємо: законодавець відводить термін один місяць для того, щоб зареєструвати дитину. В іншому разі доведеться платити штраф.

Та, незважаючи на усі труднощі, народжувати потрібно. Для більшості з нас гроші – ніщо порівняно з маленьким дивом на руках. Тому народжуйте і основне – бережіть нерви.

Оксана Кириченко

До речі

Не варто забувати про те, що для виписки із пологового потрібно придбати «конверт» для малюка. Ціни на подібні товари дуже різняться, але в середньому вам доведеться витратити 500 гривень на цю покупку.

+ найбільш затратна річ, без якої вже точно не обійдеться ваш малюк – це візочок. Від цін на цей дитячий «транспорт» просто голова йде обертом. Можете навіть не розраховувати на суму менше 5-ти тисяч (хіба що б/в).   

LIVE OFFLINE
track image
Loading...