«Інтелект України» у Гадяцькій гімназії імені Олени Пчілки

36603 html m4950decc
Поділитися новиною

36603 html m4950deccШкола – це простір життя дитини: тут вона не лише готується до життя, а й повноцінно живе. У колективі Гадяцької гімназії імені Олени Пчілки переконані, що кожна дитина талановита та обдарована. Саме тому вся діяльність навчального закладу націлена на те, щоб сприяти становленню особистості як творця і проектувальника власного життя. Найхарактернішою особливістю системи навчання у гімназії є співіснування двох стратегій організації навчання – традиційної та інноваційної. Інноваційне навчання спрямоване на вирішення якісно нових вимог сучасності – формування готовності особистості до динамічних змін у соціумі за рахунок розвитку творчих здібностей, різноманітних форм мислення, а також здатності до співпраці з іншими людьми. Саме тому колектив школи прийняв рішення взяти участь у Всеукраїнському науково-педагогічному  проекті «Інтелект України». У 2006 році команда провідних учених Харкова, на чолі з доктором педагогічних наук, професором кафедри теорії і методики професійної освіти Харківського педагогічного університету імені Г.С. Сковороди Іриною Гавриш, запропонували до впровадження власну концепцію виявлення, виховання й навчання обдарованих дітей, яка розроблена на основі як власних напрацювань, так і передових і найбільш ефективних відповідних методик. Так сталося, що  з того часу учасниками проекту стали майже усі області України, крім Полтавської. Тож наша школа одна з перших в області і перша у районі вирішила навчати учнів за цим проектом. Варто зауважити, що система навчання за проектом «Інтелект України» увібрала в себе найкращі здобутки вітчизняних та закордонних педагогів.

Метою Всеукраїнського науково-педагогічного проекту «Інтелект України» є впровадження в освітній простір України системи пошуку, розвитку та педагогічної підтримки інтелектуально-здібних та академічно обдарованих дітей. Методи, форми, завдання Проекту спрямовані на високий рівень інтелекту дитини. Як показала практика впровадження даних методик навчання, така система дає унікальний результат, сприяє максимальному розвитку творчого потенціалу середньостатистичного школяра. Навчаючись за цим проектом, учні не отримують знання у готовому вигляді, а здобувають їх шляхом відкриття через самостійну і практичну діяльність, де кожен учень постійно перебуває у стані пошуку, уміє знайти необхідну інформацію, щоб вирішити проблему. Таке активне навчання передбачає застосування різноманітних методів, які стимулюють пізнавальну активність учнів. Програму побудовано таким чином, щоб допомогти дитині не лише зберегти, а й підвищити її інтерес до навчання. Навчальний матеріал засвоюється учнями невимушено, є висока позитивна мотивація до навчання, враховано вікові особливості учнів. Міжпредметні зв’язки, а також засоби наочності та відеоматеріали, які використовуються у навчальному процесі, допомагають зробити об’єкт вивчення більш зрозумілим та цікавим, сприяють розвитку пам’яті у школярів. Важливим призначенням Проекту є формування в процесі навчання позитивного емоційного стану дитини. Цьому сприяє добірка різноманітних видів завдань: спів під мелодію пісні, читання казок способом стеження за диктором презентації, озвучення фрагменту мультфільму, виконання інтерактивних вправ. У процесі навчання використовуються авторські методики з розвитку пам’яті, зорової пам’яті, логічного мислення, навчання читати. Досвід показує, що особливо ефективними є завдання на розвиток зорової пам’яті, уваги, спостережливості, кмітливості, формулювання припущень, установлення послідовності певних дій, актуалізації самооцінки. Виконання пошуково-дослідницьких завдань сприяють розвитку творчих здібностей та пізнавальної активності школярів. Учні, які навчаються за цією методикою, не тільки не втрачають інтересу до навчання чи бажання читати, а й засвоюють матеріал швидко та з цікавістю. До кожного уроку розроблено систему чіткого контролю за якістю засвоєння знань.

Науковці, що працюють над проектом, розробили зошити й посібники, за якими навчаються учні. Вони побудовані з урахуванням основних етапів навчання – засвоєння навчального матеріалу та його застосування на практиці. Посібники реалізують діяльнісний підхід до організації навчального процесу, який змодельований у підручнику за принципом: «Для того, щоб учень засвоїв матеріал, який вивчає, він повинен виконати повний цикл пізнавальних дій, тобто сприйняти його, осмислити, запам’ятати, поуправлятися у застосуванні знань на практиці й потім виконати подальші навчальні дії на їх повторення, поглиблення й міцніше засвоєння». Через дані посібники реалізується концепція міцного засвоєння знань, періодичне повторення навчального матеріалу. Спочатку проміжки між повторенням коротші, пізніше вони збільшуються.

Велику увагу у підручниках автори приділяють ознайомленню школяра з конкретними способами запам’ятовування: використання наочності, застосування алгоритмів, пам’яток, опорних схем, таблиць тощо. Вправи у підручниках поділяються на пробні, тренувальні, творчі. Велике місце автори відводять вправам за зразком – це завдання з повною орієнтувальною основою дії. Учні знають, як виконувати його та які результати повинні отримати. Дані посібники не лише повноцінно й послідовно викладають навчальний матеріал, а й служать моделлю формування навчальної діяльності як провідної у шкільному віці. Вони реалізують емоційно-ціннісний компонент змісту освіти й мотиваційну функцію. Способи навчально-пізнавальної діяльності у даному проекті передаються через правила, вказівки, алгоритмічні приписи й засвоюються учнями у формі вмінь і навичок. Велику увагу автори проекту приділяють завданням, на основі яких формується ставлення до власного здоров’я та здоров’я оточуючих, до самого себе та інших людей, поведінка у соціумі.  

1979Учні, які навчаються у проектних класах, щомісяця отримують новий комплект підручників і зошитів, в яких виконують завдання, пишуть, малюють. Вартість комплекту – 195 грн на місяць незалежно від регіону та класу навчання. Крім того,для реалізації усіх поставлених завдань у проектних класах встановлюється телевізор із діагоналлю не менше 42 дюймів та ноутбук.

Ще однією особливістю проекту є введення  таких навчальних дисциплін:

– «Навчаємося разом» з 1-го по 6-й клас;

– «Еврика» з 2-го по 9-й клас;

–  іноземна (англійська) мова з 1-го класу (3 год. на тиждень у 1–4 класах та 5 год. на тиждень у 5–9 класах);

– друга іноземна мова з 5-го класу (2 год. на тиждень);

– комп’ютерна графіка у 8 класі.

Проект розрахований на весь період навчання дитини в школі, тобто з 1 по 11 клас.

Тож запрошуємо майбутніх першокласників на навчання у проектному класі. Щоб стати учнем такого 1 класу, батьки або особи, що їх замінюють, мають подати до 1 березня 2017 року заяву та разом із дітьми до 1 квітня 2017 року пройти психолого-педагогічну співбесіду.

Найбільш поширені запитання, які виникають у батьків:

Запитання: Які основні переваги проекту «Інтелект України»? Чим цей проект докорінно відрізняється від звичайної шкільної програми? Чи є недоліки в програмі? Наскільки більше навантаження для учня, ніж у звичайній програмі?

Відповідь: Переваги проекту «Інтелект України» в тому, що він спрямований на навчання і виховання здібних і обдарованих дітей у спеціальних класах із спеціальними технічними засобами та посібниками. Цим він також відрізняється від звичайної шкільної програми. Ще одна відмінність кількістю годин на деякі предмети та наявністю деяких інших предметів. Навантаження відсутнє, так як гранично допустиме тижневе навчальне навантаження на учня 20+3 уроки фізичної культури. Таке саме навантаження і в звичайних класах.  Єдиним недоліком у проекті «Інтелект України» є те, що батьки сплачують за посібники та технічні засоби навчання. 

Запитання: Які причини відмовити у прийомі дитини у клас такого типу?

Відповідь: Причин дві:

1) Дитина не склала вступні випробування.

2) Батьки не в змозі оплатити купівлю ноутбуку та телевізора в кабінет, де буде навчатися дитина, а також не в змозі оплачувати щомісячно зошити-підручники, за якими буде навчатися

Запитання: Які вимоги до вчителя, котрий має працювати по даній програмі? Чи є вікові обмеження? Чи обов’язковою є наявність певної категорії в молодого вчителя?

Відповідь. Єдина вимога до вчителя, котрий має працювати по даній програмі, – це проходження спеціальних курсів для вчителів за програмою «Інтелект України», а також володіння технічними засобами навчання (уміння користуватися ноутбуком та телевізором).

Запитання: Моя дитина навчається в звичайному класі, але ми б хотіли перейти до проектного. Чому цього не можна зробити? Адміністрація школи нам відмовляє.

Відповідь: Справа в тому, що при навчанні у проектних класах використовуються спеціальні прийоми та методики. Якщо Ваша дитина з самого початку разом із іншими учнями не набула певних навичок, навіть індивідуальні заняття з учителем не дозволять їй комфортно увійти у навчальний процес. За висновками фахівців, які здійснюють медико-психолого-психіатричний супровід проекту, перехід у проектні класи можливий не пізніше початку другої навчальної чверті. Інакше всі переваги навчання у проектному класі будуть нівельовані психологічним станом дитини, яка не зможе повноцінно увійти у навчальний процес і ефективно працювати на уроках нарівні з іншими учнями.

Запитання: Чи навчаються діти роботі на ПК у першому класі? Якщо так, то як саме проходять заняття? Якщо ні, то з якого класу передбачені уроки інформатики?

Відповідь: У першому класі робота з комп’ютером не передбачається. Із другого класу, так, як і в звичайних класах,  планується введення предмету «Інформатика». Діти займатимуться у підгрупах, вивчатимуть принципи роботи з інформацією, повідомленнями, даними, навчаться елементарних операцій із текстами й графічними об’єктами, роботи в мережі Інтернет і з електронною поштою, створенню невеликих презентацій та інше. Передбачається один урок на тиждень із безпосередньою роботою на ПК не більше 15 хвилин за урок.

Запитання: Чи зможуть діти, які навчались у молодшій школі у проектних класах, нормально адаптуватися до навчання за стандартною програмою у середній школі? Планується поширення проекту на середню та старшу школу?

Відповідь: Поширення програми на середню й старшу школу є обов’язковою умовою реалізації проекту «Інтелект України». У кожній школі, яка є учасником науково-педагогічного проекту, школярі зможуть продовжити навчання за програмою «Інтелекту України» до випускного класу. У випадку ж переходу дитини із проектного класу до іншого, у т.ч. через сімейні обставини, переїзд тощо, дитина легко зможе увійти у навчальний процес і навіть з певною імовірністю матиме переваги, використовуючи набуті навички та вміння.

С. Нестерук, заступник директора з навчально-виховної роботи Гадяцької гімназії імені Олени Пчілки 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...