Якісне насіння – запорука високого врожаю

якісне насіння
Поділитися новиною

якісне насінняНезабаром настане пора весняно-польових робіт. Хороший господар заздалегідь дбає про якісний насіннєвий і посадковий матеріал. Що посієш, те й пожнеш – говорить народна мудрість. І від того, що посадимо ми у нашу благодатну землю під час весняного посіву, залежить те, що зберемо чи не зберемо восени.

Адже саме з насіннєвим та посадковим матеріалом існує велика загроза проникнення на територію нашої області карантинних організмів, які відсутні на Полтавщині.

Це перш за все: гірчак повзучий, ценхрус якірцевий, сорго алепське, паслін колючий, повитиці (усі види), бактеріальний опік плодових, західний кукурудзяний жук, картопляна міль, золотиста картопляна нематода, рак картоплі, тютюнова білокрилка, середземноморська плодова муха, шарка слив, західний квітковий трипс. Ці карантинні об’єкти можуть створити велику загрозу сільському господарству.

На жаль, на ринках часто реалізується насіннєвий матеріал невідомого походження, без будь-яких документів, завезений приватними особами,. Посадковий матеріал плодово-ягідних, декоративних культур, картоплі часто буває непристосований до нашої кліматичної зони, без фітосанітарних документів, сортових свідоцтв. Ймовірність того, що саджанці приживуться і будуть плодоносити, мінімальна, а ризик завезти небезпечні карантинні шкідники, хвороби збільшується.

Тому, купуючи на ринку посівний і посадковий матеріал, необхідно ретельно перевіряти його походження, а у разі завезення його з інших регіонів країни – наявність фітосанітарних документів, які засвідчують відсутність шкідливих організмів або проведення фітосанітарних заходів по знезараженню. Практика минулих років свідчить, що насіннєвий матеріал моркви, люцерни, конюшини, якщо він походить із південних областей України, може бути засмічений небезпечними карантинними бур’янами. Посадковий матеріал картоплі з сусідньої Сумської області має високу ймовірність зараження небезпечним карантинним шкідником – золотистою картопляною нематодою. Об’єм робіт по знезараженню об’єктів регулювання у Гадяцькому районі у 2016 році склав 612 т зерна із 4531 т, призначених для експорту. Слід пам’ятати, що засмічене карантинними бур’янами, шкідниками та хворобами насіння та посадковий матеріал  вилучається і знищується. Щоб уникнути проблем, спеціалісти рекомендують купувати насіннєвий матеріал у спеціалізованих магазинах, де є відповідний контроль і всі необхідні фітосанітарні документи.

Т. Шелист, головний спеціаліст – державний фітосанітарний інспектор,

Г. Красюк, провідний спеціаліст – державний фітосанітарний  інспектор,

І. Самойленко, провідний фахівець ДУ «Полтавська обласна фітосанітарна лабораторія» 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...