Боротьба з мишовидними гризунами

боротьба з мишами
Поділитися новиною

боротьба з мишамиОсновними задачами успішної боротьби з гризунами у складських приміщеннях, на хлібоприймальних пунктах і зернопереробних підприємствах є практично повне знищення гризунів на об’єкті і збереження досягнутого ефекту, оскільки навіть при значному зниженні чисельності вона в короткий термін відновлюється за рахунок існуючого у гризунів автомеханізму саморегулювання чисельності. Боротьба з гризунами починається із профілактичних заходів. Мета профілактики – позбавити гризунів притулків, утруднити доступ до зернових продуктів і води. Профілактика включає системний контроль чисельності гризунів і заходи, що перешкоджають заселенню ними сховищ і зернопереробних підприємств.

Перелік заходів:

1. Заходи для запобігання проникнення гризунів у приміщення. Робляться захисні перешкоди із міцних непроникних матеріалів (бетону, цегли тощо). Долівки бетонують. Двері повинні щільно закриватись. Усі вікна повинні бути засклені.

2. Систематичний ремонт приміщень. Усуваються усі виявлені несправності в долівках, стінах, косяках.

3. Санітарний режим. Підтримують чистоту у приміщеннях і на території.

4. Дотримання правил зберігання зерна і продуктів його переробки. Суворо виконують рекомендації по складуванню і збереженню зерна, продукції і відходів. Продукти в тарі розміщають на піддонах. Відходи зберігають у спеціально відведеному приміщенні.

Наступний етап боротьби з мишоподібними гризунами – це винищувальні заходи. У якості основного, найбільш ефективного і найменш трудомісткого, способу винищування гризунів застосовують хімічний, що включає методи харчових отруєних принад і газову дератизацію. Механічний спосіб (використання різних знарядь лову) застосовують у якості підсобного в комплексі з хімічним.

Механічний спосіб: застосовують капкани, пастки й інші засоби механічного лову.

Хімічний спосіб: використання отруєних принад – провідний метод винищувальної дератизації, застосування як для разових обробок об’єктів, так і в довгострокових місцях отруєння принад.

Т. Шелист, фітосанітарний інспектор,

І. Самойленко, провідний фахівець 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...