Ця солодка омела!

img9325
Поділитися новиною

img9325Кількома словами у відомій пісні поет і пісняр оспівали цю на перший погляд невеличку, безобідну рослину, що живе на деревах. Але це насправді підступна і небезпечна рослина-паразит, ворог усіх зелених насаджень! І це останнім часом помітно як в наших садках, так і на деревах у громадських місцях. І те ж саме на деревах обабіч доріг і в лісах.

Що ж це за рослина, що має вічнозелену округлу, кулясту форму? Це рослина-паразит, яка живе на деревах і тягне із них соки. Адже це, так би мовити, обезкровлює дерево, а потім воно стає крихким, в’ялим, обламується і врешті поступово відмирає. А фруктовим деревам ще й врожайність знижує! Ця рослина розмножується за допомогою птахів, які поїдають ягоди омели і потім із послідом розносять насіння. Воно міцно прилипає, попадає у тріщини, розщелини і швидко проростає. Нібито омела пускає глибокий корінь у тіло дерева.

Так що з цим робити? Однозначно з омелою треба боротись, інакше буде біда! Метод простий. Зовсім спилювати дерево – нерозумно, бо воно росте досить довго. Таким чином можна випиляти всі дерева і залишитись у напівпустелі. Треба обрізати гілки. Якщо залишаться здоровий корінь і стовбур зі здоровими гілками, то дерево знову пустить пагони і розростеться. У такому оздоровленні дерева поважного віку, що знаходиться недалеко від моєї садиби, я переконався особисто. Декілька років тому половину гілок, густо заселених омелою, я обрізав, тепер воно розрослось із новою силою, а інша половина так і стоїть, обважніла від розкішних куль омели. Висновок: треба обрізати іншу частину гілок!

Таке треба робити скрізь, хоч би у межах населених пунктів, бо над нашим буйним озелененням висить не одна загроза. Як твердять науковці, спостерігається поступове, але невідворотнє глобальне потепління, а це не на користь ні дорослим деревам, ні молодим насадженням. Далі, ми все активніше використовуємо дрова як тверде паливо, але майже не відновлюємо насаджень. А тут ще й омела своїм неабияким розповсюдженням загрожує, за деякими джерелами, екологічною катастрофою! Звичайно, усю і скрізь омелу вирізати, мабуть, неможливо, але в межах населених пунктів це поки що доступно.

В. Терещенко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...