Оплата за місця загального користування

або тепло
Поділитися новиною

або теплоУ попередніх номерах тижневика  ми уже повідомляли про квитанції, що почали надходити власникам квартир за опалення місць загального користування. Але споживачі тепла не можуть зрозуміти, за що саме їм доводиться платити. Мешканцям нараховують по кількасот гривень, хоча в деяких під’їздах навіть немає батарей.

Для роз’яснення ми звернулися до директора КПТГ «Гадячтеплоенерго» Олександра Гавриленка, провідного економіста Наталії Блохи та інженера абонентської групи Тетяни Синяговської.

Що таке місця загального користування?

До даних місць відносяться підсобні приміщення багатоквартирного житлового будинку, тобто, це приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців (сходові клітки, вестибюлі, перехідні шлюзи, позаквартирні переходи, колясочні, комори, горища, підвали, шахти та ін.). Згідно чинного законодавства споживачі, які встановили в квартирі багатоквартирного будинку індивідуальні (автономні) системи опалення, оплачують послугу з централізованого опалення місць загального користування будинку. Також власники квартир є співвласниками усіх допоміжних приміщень будинку та його технічного обладнання і зобов’язані брати участь у загальних витратах, пов’язаних із утриманням будинку та прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку. Внутрішньобудинкові мережі централізованого опалення та гарячого водопостачання належать до інженерного житлового будинку і є його невід’ємною частиною.

Яким чином нараховується оплата?

При розрахунку загальної кількості спожитої теплоти на опалення місць загального користування  у багатоквартирних будинках та визначення оплати за їх опалення площа місць загального користування визначається на рівні поверху. Площа підвалів та горищ до розрахунку не включається, але враховується тепловтрата.

Чому різняться суми за опалення місць загального користування?

Сума залежить від діаметру та  протяжності труби, яка прокладена в підвалі. Буває таке, що будинки розташовані поряд, ніби й однакові, але значно різниться протяжність труби та й діаметри різні. Сума буде змінюватися в залежності від кількості днів у місяці.  Нарахування за опалення МЗК проводиться лише в опалювальний період.

Чи потрібно платити якщо відсутні опалювальні прилади на сходових клітинах?

Так. Нарахування проводиться не лише за опалення МЗК а і за втрати теплової енергії розподільчими трубопроводами опалення будинку прокладеними в підвалі, або на горищі. Зараз завершується інвентаризація місць загального користування багатоповерхових житлових будинків, за результатами якої буде проведено перерахунок використання теплової енергії на опалення місць загального користування відповідно до діючого законодавства та рекомедацій наданих Міністерством регіонального розвитку будівництва та архітектури. Споживачам у квартирах, в яких встановлено індивідуальне опалення будуть направлені договори із розрахунками.

Що буде, якщо мешканці не будуть оплачувати платіжки?

Будуть оформляти документи та направляти до суду. Судова практика уже є.

Чому немає ніяких  даних на квитанції, лише сума?

Інженер абонентської служби Тетяна Синяговська розповіла, що відсутність на платіжці певних даних, зокрема розрахункового рахунку, було технічною помилкою, яку уже виправили.

Чи потрібно оформлювати абонентську книжку?

Потрібно, для цього користувач звертається до абонентської групи «Гадячтеплоенерго», говорить свою адресу і отримує оформлену книжку, платіжку можна оплачувати у будь якому банку. Якщо ж змінився власник квартири, тоді він повинен принести документи, які посвідчують його особу та право власності на квартиру. По завершенні розрахунків, обов’язково з кожним споживачем буде укладений договір, але його відсутність не являється підставою не робити нарахування. Якщо будинок  не підключений до теплових мереж КПТГ «Гадячтеплоенерго», то нарахування не проводиться.

Чому раніше не оплачували?

У проектах , виготовлених до 2009 року було визначено кількість тепла, яка припадає на місця загального користування, в решті проектів розрахунки не проводилися, зараз доводиться працівникам «Гадячтеплоенерго» самостійно проводити дані розрахунки.

До речі, у технічних умовах на відмову споживача від центрального теплопостачання, виданих до 2009 року,  які нажаль мало хто читає , в одному із пунктів вказано, що при введенні в експлуатацію індивідуального джерела опалення потрібно заключити договір на відшкодування вартості теплової енергії, що припадає на відключену від ЦСО квартиру на опалення місць загального користування, що витрачається роздільними трубопроводами системи опалення будинку прокладеними в підвальному приміщенні; у технічних умовах втиданих після 2009 року зазначено, що підставою для припинення нарахування за послуги теплопостачання (крім місць загального користування) є затверджений в установленому порядку Акт на відключення квартири від системи централізованого опалення

Ніби все і зрозуміло, та нам від цього не легше. Суми, які нараховують за опалення місць загального користування, шокують гадячан, у яких гаманці і так тоненькі. 

Оксана Руденко

1 коментар до “Оплата за місця загального користування

  1. Зараз майже всі споживачі тепла користуються субсидіями, згідно яких платиться певний відсоток від сукупного доходу сім”ї. То чому ж ми маємо оплачувати додатково сотні гривень? Нехай передають списки до відділу субсидій, а там вже роблять перерахунки.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...