Не рубайте підростаюче покоління!

0779bb8c118f5bda5e91cbb44d34639f
Поділитися новиною

0779bb8c118f5bda5e91cbb44d34639fЯк не дивно, але після розгромної критики діяльності голови райдержадміністрації Матюшенка О.В., його унікальні технології вирубки деревини, у тому числі і цінних порід, успішно продовжується.

І важливі причини для такої справи є: і правове поле відчинило свої двері навстіж, і виконавці брудної справи знайшлися. Та знову втрутилися прості люди, які юридично недосвідчені, залякані владою, але угледіли у скоєному страшний злочин не тільки по відношенню до живих, а й до похованих людей.

На цей раз події відбулися на кладовищі у Плішивці. Село розташоване в зоні забруднення токсичними викидами газодобувного комплексу. Основним захисним бар’єром для мешканців села є зелені насадження, у тому числі дерева, які росли на території кладовища. Наприкінці літа, у період підготовки до опалювального періоду в навчальних закладах, гострою стала проблема придбання твердого палива – дров. Голова райдержадміністрації за підтримки начальника відділу освіти дали розпорядження голові Плішивецької сільської ради практично вирішити питання заготівлі дров. Молодий енергійний голова, недовго думаючи, заручився підтримкою декількох своїх родичів, узяв відповідальність на себе і  « пішов» з бензопилами на комунальну власність – тобто на народну.

За кілька днів були спиляні живі дерева в діаметрі більше 30 см акацій, осокорів, 4 дуба загальним обсягом близько 500 м3. Частина спиляної деревини була завезена у Плішивецьку, а решта у В.-Будищанську школи.

Усім відомий почерк виконання лісорубних робіт ФОП «Цінченко К.В.», тому не важко було уявити, що залишить після себе така організація. На території кладовища, серед могил, де поховані родичі плішивчан, залишилися пеньки та розкидані гілки, не вирубані кущі заростей, повалені хрести.

Такого варварського поводження із зеленими насадженнями не прописано в жодному законі існування всього живого на Землі. Тому і заболіло в душі небайдужих селян. Вони підняли ґвалт на весь Гадяцький район, аби врятувати кладовище від вандалів, а головне – вони угледіли за кожною спиляною деревиною життя підростаючого покоління. Адже не буде більше захисту від шкоди газопереробного комплексу. Тепла, якого діти отримають взимку в приміщенні навчальних закладів, вистачить ненадовго, а вирубка дерев обернеться для них небажаними наслідками. Голова сільської ради був змушений прислухатися до голосу селян і по можливості довести очистку кладовища від гілок та заростей до відповідного стану. Тому 18 жовтня 2016 року він вивів на кладовище із сокирами всіх працівників навчального закладу, організував роботу, та знову невірний хід. ВУсі гілки, які можна було переробити на щепу, разом спалювали на території кладовища. Горіли вогнища, тепло летіло у повітря.

Такою виявилася господарська воля голови сільської ради. Розколов громаду села, познущався над природою та дітьми, переплутав волю народу із свавіллям і при цьому вважає себе добродієм. Каже: «Я ж старався!»

19 жовтня обурені діями голови селяни викликали наряд поліції. Дільничний – молода людина, байдужа до проблем екології, – пройшовся по території кладовища між пеньками та вогнищами і не зрозумів, чому його викликали. Зрештою, узявши пояснення від присутніх та впевнившись, що бійка відсутня, він покинув кладовище, у районному відділі зареєстрував справу за №4172. Правоохоронні органи ніяких порушень у даному випадку не вбачають.

Неважко підрахувати, скільки державних коштів було витрачено на придбання дров власного походження. За 500 м3 дров по ціні 280 грн/м3 маємо загальну вартість 140 тис. грн. Якась частина з цих коштів доторкнулася золотих кишень наших вождів. Але це аналіз на рівні журналістського розслідування, можливо, набагато більше виявить експертна перевірка.

А в голови Плішивецької сільської ради ще є можливість попрацювати на кладовищі – корчувати пеньки, щоб прикрити злодіяння ініціаторів – Матюшенка, Гулей, Цінченка та інших.

Людмила Голуб

LIVE OFFLINE
track image
Loading...