Зустріч зі студентами

флешмоб училище копия
Поділитися новиною

флешмоб училище копия23 вересня 2016 року в училищі культури ім. І.П. Котляревського проведено зустріч  представників УПФУ в Гадяцькому районі, працівників та студентів училища. Працівники управління Пенсійного фонду України наголосили, що сьогодні багато хто із громадян не зовсім усвідомлює зміст пенсійної реформи, яка відбулася в Україні. Починаючи з 2004 року, із прийняттям Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», страховий стаж для призначення пенсії рахується пропорційно сплаченим внескам. А зазвичай пересічний працівник протягом періоду своєї трудової діяльності не завжди задумується про заощадження на старість. Як наслідок, усе частішими є звернення до органів Пенсійного фонду осіб, яким для отримання пенсій не вистачає страхового стажу, оскільки право на пенсію за віком виникає при наявності не менше 15 років страхового стажу.

1. Зарплата має бути легалізована і не менше законодавчо встановленого мінімуму.

Щоб бути впевненими у завтрашньому дні, звертайте увагу на умови працевлаштування, нарахування та виплату заробітної плати. Якщо з будь-яких причин роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за найманих працівників, то періоди, за які не сплачені внески, не будуть включені при обчисленні із страхового стажу найманого працівника, цей заробіток не буде враховано для розрахунку розміру пенсії.

Під час обговорення даного питання присутнім були роздані буклети з інформацією про втрату соціального захисту при отриманні нелегальної заробітної плати.

Той, хто отримує «тіньову» зарплату, позбавлений одержання пристойної пенсії в старості, по інвалідності та інших випадках, передбачених законодавством. Крім того, нелегальна робота – це відсутність захисту від незаконного звільнення, гарантії на безпечні і здорові умови праці, гарантованого права на відпочинок.

2. Добровільна участь — одна із умов здобуття страхового стажу.

Зважаючи на те, що в країні криза, відсутнє забезпечення робочими місцями, держава забезпечує реалізацію конституційного права на соціальний захист, у тому числі на пенсійне забезпечення шляхом добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, яка дає можливість громадянам, які не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, набути пенсійних прав нарівні з громадянами, для яких участь у пенсійному страхуванні є обов’язковою. Це дозволить громадянам здобути страховий стаж і збільшити майбутній розмір пенсій.

Такою можливістю мають право скористатися, зокрема, особи, які досягли 16-річного віку та не належать до кола осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Особи, які бажають взяти участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, для укладання договору про добровільну участь повинні звернутися із заявою до органу Державної фіскальної служби.

Під час обговорення даного питання учасники цікавилися, з якого часу їм необхідно починати сплачувати внески, яка сума має бути сплачена, щоб зарахувався стаж.

3. Накопичувальна система — індивідуальні накопичення самому собі.

Найближчим часом почнеться другий етап пенсійної реформи — накопичувальний рівень. Оскільки солідарна система пенсійного страхування не в змозі забезпечити бажаний рівень пенсій, який прагнуть мати пенсіонери, запровадження накопичувального рівня даватиме можливість доповнювати пенсійні виплати із солідарної системи. Його учасниками стануть ті, кому на дату введення виповнилося не більше 35 років, а особи, які на день перерахування страхових внесків до Накопичувального фонду досягли 35-річного віку, можуть за власним бажанням сплачувати такі внески за договором про добровільну участь у накопичувальній системі пенсійного страхування. Відрахування до накопичувальної системи передбачається на рівні від 2 до 7% із поступовим (на 1% на рік) покроковим збільшенням відсотка нарахувань. Паралельно з цим буде зменшуватися розмір нарахувань на заробітну плату, яку платить роботодавець за кожного найманого працівника у зв’язку з перерахуванням страхових внесків до Накопичувального пенсійного фонду. Кошти, акумульовані у Накопичувальному фонді, будуть власністю виключно кожної застрахованої особи. У разу смерті такої особи ці кошти передаватимуться спадкоємцям. Наприкінці зустрічі було наголошено: пенсія – це не допомога і не подарунок від держави, а індивідуальний результат багаторічної праці кожного.

Т. Рудченко, начальник відділу надходження, прогнозування платежів, обліку застрахованих осіб та контрольно-перевірочної роботи 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...