Шахрайство з використанням банківських платіжних карток

1467211383 765875876 729x547
Поділитися новиною

1467211383 765875876 729x547Останнім часом набули поширеного характеру випадки заволодіння грошима людей шахраями за допомогою Інтернет сайтів та іншим шляхом.

За такими фактами чи не кожного дня Гадяцьким відділом поліції реєструються кримінальні правопорушення, передбачені ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

На перший погляд нібито нічого страшного, перерахував через банківську систему кошти та чекаєш на товар, але ні коштів, ні товару.

Складність у розслідуванні вищезазначеної категорії кримінальних правопорушень полягає у тому, що спочатку необхідно зібрати матеріали на місці події, тобто за місцем перерахування коштів (допитати потерпілих, зібрати квитанції, якщо такі збереглися тощо), після чого на другому етапі необхідно підготувати клопотання у суд до слідчого судді про отримання дозволу на право тимчасового доступу до документів, що містять банківську таємницю.

Отримавши такий дозвіл ухвала слідчого судді направляється за місцем знаходження головного офісу банківської установи на яку здійснювався переказ коштів. Працівниками поліції лише після отримання повідомлення з банку про можливість доступу до документів здійснюється їх вивчення та знімаються копії за місцем знаходження головного офісу.

Слід зазначити, що 2 – 3 місяці становить період часу необхідний для встановлення адреси знаходження банківської установи чи його відділення або розташування банкомату, де зняті невідомою особою кошти, які довірлива людина перерахувала у надії отримати свій товар.

Встановити особу шахрая, яка шляхом обману незаконно заволоділа у такий спосіб чужими грошима дуже складно через труднощі, що виникають у недосконалості механізму швидкого отримання документів з інформацією про власника рахунку, а також взагалі відсутні засоби отримання інформації про особу, якою здійснювалося фактичне зняття коштів.

Одним з різновидів незаконного заволодіння коштами шахраями є розмова по мобільному телефону з власником банківської картки з нібито справжнім працівником банківської установи. У ході розмови власник банківської картки добровільно повідомляє реквізити, що містяться на самій картці у результаті чого відбувається зняття коштів з картки без відома та усвідомленої згоди власника картки.

У ході таких розмов ошукано близько 20 жителів району, майже всі вони пенсіонери.

Необхідно бути обачними та передбачати негативні для себе наслідки при повідомленні іншій особі реквізитів банківських карток, а перерахування коштів невідомій особі через установи банку це завжди операція пов’язана з ризиком.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...