Пробач, опудало!

129733
Поділитися новиною

129733Нещодавно Сергіївку облетіла новина. «Газета по-українськи» під заголовком «Опудало у вишиванці» надрукувала коментар анонімного жителя нашого села щодо квіткової композиції на місці знесеного пам’ятника Дзержинському, звинувативши громаду у насмішці над символами України.

Ідея створення цієї патріотичної композиції і втілення її в життя належить членам громадського об’єднання «Квіти для душі», що діє при СБК, як подарунок селу до 25-ї річниці Незалежності України. Тож на місці знесеного пам’ятника у парку з’явилася клумба, у центрі якої жовтим і синім кольорами квітує український прапор. Члени нашого об’єднання – великі любителі квітів і прикрашають не тільки власні подвір’я, а й беруть активну участь у всіх масових заходах, організованих клубом. Шанували власноруч вирощеними квітами односельців і на День села. Наш парк прикрасили квітковими клумбами учасниці ансамблю «Сусідоньки», вони висадили алею з горобини та верб.

До свята села у цьому році виготовили і встановили садову ляльку, зроблену по принципу ляльки-мотанки, яка в нашій культурі є оберегом. Тож гостей зустрічала ошатно вбрана лялька-українка величиною в людський зріст, виражаючи собою ідею самого свята. До Дня Прапора та Незалежності у її руках тріпотів синьо-жовтий прапорець і гілка калини – символ України.

Це ж яке нице уявлення треба мати, щоб звинуватити нас у насмішці над символами країни! Недарма є така народна мудрість: «Добро, краса і порядок нікчемних людей пригнічують». Тож на фоні захоплення і схвальних відгуків односельчан є й такі, кому наш задум не сподобався. Як сказав отаман ГО «Сергіївські козаки» А. Бут: «Хай стоїть жінка-українка. Наші матері прожили таке життя, на них все тримається. Українська жінка заслуговує на пам’ятник». Вражена цинізмом у публікації до нас звернулася і мати учасника АТО, який нещодавно повернувся додому. Принесла оберіг – маленьку ляльку, подаровану йому на фронті дітьми. Просила включити у листа слова, що супроводжували цей оберіг: «Повертайся живим! Бронежилет захистить, якщо влучать, а оберіг допоможе, щоб не влучили». Мали надію, що наш оберіг захистить нас від керівників таких, як Дзержинський, а довелося захищати його перед сучасниками.

Ще до виходу цієї ганебної публікації ляльку демонтували, та пам’ять про неї залишилася у душах людей і на багатьох фотографіях односельців. Хочеться сказати словами із відомого кінофільму: «Пробач нас, опудало».

Катерина Редькіна, за дорученням членів ГО «Квіти для душі»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...