Купівля на 50 тис. грн – це ще не вирок для призначення субсидії

субсидія
Поділитися новиною

субсидіяХоч опалювальний сезон і розпочнеться майже через місяць, але вже з кінця літа люди заметушилися з оформленням субсидій. І навіть ті, хто її мав, переймаються, мовляв, може, що змінилося у законодавстві, і зайвий раз звертаються до управління соціального захисту , щоб переконатися, чи все гаразд. Можливо, це викликано підвищенням тарифів? Тож ми вирішили поспілкуватися ізначальником  управління соціального захисту населення Віталієм Тарасенком та дізнатися, які нововведення чекають на нас цього року.

Кому потрібно повторно подавати документи на оформлення субсидії?

– Після закінчення терміну дії субсидії для її продовження необхідно звернутися до управлінь соціального захисту населення наступним категоріям сімей: яким призначена субсидія на підставі договору оренди чи найму житла; яким у 2015 році була призначена субсидія на придбання твердого палива та скрапленого газу; яким в опалювальний період 2015/2016 років субсидія була призначена у «0» розмірі.

Іншим для продовження терміну надання субсидії звертатися непотрібно.

Якщо субсидія була призначена минулого опалювального сезону, потрібно йти до управління соціального захисту?

– Ні. Якщо людина користувалась субсидією в минулий опалювальний період, і в неї не змінювався склад сім’ї або не було придбання на суму більше 50000 грн одним платежем, то повторно звертатись до управління соціального захисту непотрібно. Із початком опалювального періоду на 2016-2017 рік субсидія буде розрахована автоматично.

Чи можна отримати субсидію після купівлі на суму 50 тис. грн?

– Виходячи з конкретних обставин, що склалися, на підставі рішень комісій структурні підрозділи з питань соціального захисту населення можуть призначати субсидії, як виняток, при здійсненні покупки на суму, яка перевищує 50 тис. грн.

Чи зміниться сума субсидії на 2016-2017 опалювальний період?

– У зв’язку із значним підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги сума субсидії на опалювальний період 2016-2017 року зміниться. При цьому розмір обов’язкового відсотка платежу сім’ї у межах соціальної норми житла та соціальних  нормативів користування житлово-комунальними послугами не зміниться. Тобто розмір плати, яку здійснює сім’я за спожиті послуги, не підвищиться.

Якщо людина працездатна, але не працює?

– Для працездатних осіб (крім осіб, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах і проживають разом із батьками чи іншими членами родини; осіб, призваних на строкову військову службу), середньомісячний дохід яких протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, менший від прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб на такий період, у розрахунок субсидії за кожний місяць зазначеного періоду включається місячний дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб у відповідному періоді.

За який термін буде братися інформація про доходи?

– Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається, виходячи із розміру середньомісячного сукупного доходу осіб, а субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива – виходячи із річного доходу осіб за попередній календарний рік.

Як буде нараховуватися субсидія для пенсіонерів?

– Кабінет Міністрів установив, що при призначенні житлової субсидії для непрацюючих із цього року пенсіонерів повинен враховуватись їх дохід тільки за попередній місяць перед зверненням, а не за попередній рік. Дане рішення було прийнято на засідання уряду 8 вересня і найближчим часом вступить у силу. На даний час субсидія для пенсіонерів нараховується, виходячи з їх доходу за попередній календарний рік.

Чи змінилася норма споживання газу на опалення 1 кв. м житлової площі?

– Ні. У розрахунок субсидії на оплату житлово-комунальних послуг береться норма споживання газу, прийнята в травні 2016 року. На опалювальний період 2016-2017 рр. ця норма становить: на газову плиту (приготування їжі і підігрів води) – 7,1 м³ на особу; на опалення 1-2-поверхового будинку – 5,901 м³ на 1 м², 3 і більше поверхів – 3,443 м³ на 1 м².

Які діють пільгові категорії?

– У разі призначення субсидії пільги з оплати житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу, особам, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщення (будинку), у період її отримання не нараховуються.

Чи буде надаватись субсидія громадянам, які мають борги за комунальні послуги?

– Наявність заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг не є підставою для відмови у призначенні субсидії. Це дозволяє сім’ям вийти із замкнутого кола накопичення нових боргів. Разом із тим, слід знати, що одержувач субсидії має щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії. Якщо вартість фактично використаної послуги менша, ніж встановлена при розрахунку субсидії обов’язкова частка плати за цю послугу, сплачується фактична вартість послуги.

Чи мають право на субсидію мешканці гуртожитків, зокрема, студентських?

– Мають. Право на отримання житлової субсидії має будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні. Для отримання субсидії мешканцям гуртожитків, зокрема і студентських, потрібно звернутись в управління соціального захисту населення для заповнення заяви і декларації.

Чи потрібно платити за послуги в разі виникнення переплати за рахунок субсидії?

– Потрібно . Якщо вартість фактично використаної послуги менша, ніж встановлена при розрахунку субсидії обов’язкова частка плати за цю послугу, сплачується фактична вартість послуги.

Для жителів сіл є якісь відмінності?

– Відмінностей для жителів сільської місцевості і міста не існує.

Коли і як дізнатися розрахунок субсидії на зимовий період?

– Субсидія на наступний опалювальний період буде нарахована з початком такого періоду. Рішення про призначення субсидії на опалювальний період 2016-2017 року  можна дізнатися у відділі грошових виплат і компенсацій (м. Гадяч, вул. Шевченка, 3-6) із початком опалювального періоду, тобто з 15 жовтня.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...