Економічна і екологічна безалаберність

00479191
Поділитися новиною

00479191Всі ми знаємо, що матюкатися не можна – матюкаємся, обіжати ближнього – обіжаємо, бездумно вирубувати дерева – вирубуємо…

Практично в кожному номері газети прямо чи частково згадується про погіршення екологічного стану району: то відходи спустять в ріки, то запалять сміття, то вирубають  здорові дерева під благовидними мотивами і  при цьому хочемо жити як у Європі. А там за такі речі не те що штрафують, а відкривають кримінальні справи на багато років. і при цьому ми  ждемо, що нам хтось допоможе навести лад.

А для цього багато не потрібно. Маючи постійно під ногами практично безплатний органічний відновлюючий матеріал (очерет, торф, тирса, солома, оргсміття) переробляючи його на  пелети (брикети) можна зберегти Фауну і Флору.

Чи може самам місцева громад відкрити дане виробництво? Може кожна сільська  чи міська рада має можливість надати фермерові деякі преференції на взаємовигідній основі і виробництво можна починати. Обладнання для випуску палет-брекет коштує від 200 000 грн. але головне даже не обладанння, а збут продукції.  І якщо рада дає добро, то  скільки гкіл, адмінприміщень можна перевести із газу на даний вид то палива. Це дає економію коштів за тепло, робочі місця, надходження у місцевий бюджет, а головне покращення екологічного стану практично  вдвічі, а може й більше. Так як ми вже не будемо спалювати органіку на вітер.  При цьому зменшаться алергічні, легеневі хвороби і т.д.

А що для цього потрібно: та потрібна ВОЛЯ і бажання громади та її провідників працювати з підприємцями на паритетних умовах. і якщо  з чиновниками зрозуміло у них свої інтереси), то позиція інтелігенції (а їх у районі тисячі по радянським стандартам) та т. н. неформалів дивує: всі все знають, але тільки говорять, говорять. А як же самоврядування, децентралізація? Якщо ми у простому не можемо дати собі раду. Розподілять легко, треба творити і відновлювати, і тоді не ми у Європу, а Європа сама до нас проситись буде.

P.S. Скільки б ми не говорили «халва», а в роті солодше не стане. Так і в житті: якщо ми самі не будемо підтримувати  баланс в ПРИРОДІ, то екологія і життя краще не стане, а тільки гірше, гірше…

О.Л. Омельченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...