Довірливі громадяни все частіше стають жертвами шахраїв

Довірливі громадяни все частіше стають жертвами шахраїв

Довірливі громадяни все частіше стають жертвами шахраїв

Поділитися новиною

Довірливі громадяни все частіше стають жертвами шахраївІз масовою появою мобільних телефонів з’явилися й мобільні шахраї. Із кожним роком викрутаси тих, хто бажає легкої наживи, удосконалюються, і щорічно жертвами телефонних хуліганів стають сотні тисяч українців.

За два місяці поточного року до відділу поліції звернулося 13 громадян, які повідомили про вчинення відносно них шахрайських дій різного роду.

А скільки тих громадян, які не побажали звернутися до правоохоронців, можна тільки здогадуватись. 

Поліцейські через засоби масової інформації звертаються до мешканців району із проханням дотримуватись заходів особистої безпеки, не впускати до своїх будинків сторонніх осіб, не надавали будь-кому документи та особисті дані, перш ніж перерахувати кошти, обов’язково перевірити інформацію, яку їм повідомили. Та все ж знаходяться довірливі громадяни, які потрапляють на гачок шахраїв.

Нещодавно до Гадяцького відділу поліції звернулася жителька одного із сіл району та повідомила, що вона виграла автомобіль, однак його не отримала. Як пояснила заявниця, на її мобільний телефон надійшло СМС-повідомлення, в якому повідомлялось, що вона виграла автомобіль начебто через мережу Інтернет. Але щоб його отримати, потрібно було перерахувати певні кошти, що жінка і зробила, не роздумуючи, та коли усвідомила, що її ошукали, звернулася до правоохоронних органів.

Також аферисти використовують значний попит на послуги Інтернет-магазинів та аукціонів. Вони створюють фіктивні акаунти з товаром або послугами і вимагають від клієнтів передоплату за неіснуючий товар.

– Такий вид шахрайства досить поширений, – говорить начальник Гадяцького ВП Віталій Ботвина. – У середині лютого поточного року до відділу поліції звернулася 41-річна місцева мешканка, яка на Інтернет-сайті vinica.flagma.ua знайшла об’яву фірми ТОВ «Сігма Трейд» про продаж кави за вигідною ціною. Поспілкувавшись по мобільному телефону з продавцем, домовилася про купівлю кави за попередньою оплатою. Потім заявниця перерахувала на вказаний рахунок «ПриватБанку» грошові кошти в сумі 41600 гривень, після чого телефонний зв’язок із даним громадянином зник, а товар до неї не надійшов. Тому ми вкотре радимо бути уважними при купівлі та продажу товарів у мережі Інтернет. Зокрема, звертати увагу на рейтинги продавців, перевіряти контакти (телефон та електронну пошту), підтримувати двосторонній зв’язок і зберігати історію листування або телефонних перемовин; розраховуватись зі службою доставки по факту отримання товару (післяплата) або передавати готівку безпосередньо продавцеві в руки. Якщо продавець пропонує перерахувати кошти на рахунок однієї з банківських установ, вимагайте від нього копію паспорта, а для Інтернет-магазинів – реєстраційні документи суб’єкта господарювання. Указані документи потрібні для перевірки відповідності банківських реквізитів даним продавця (шахраї зазвичай використовують банківські картки сторонніх осіб, тому звертайте увагу на розбіжність між анкетними даними продавця та власника картрахунку).

Сьогодні шахраї будь-якими способами намагаються збагатитися на довірі громадян. Та обізнані й розсудливі громадяни, перш ніж перерахувати кошти шахраям, спочатку телефонують до поліції, щоб перевірити інформацію. Але все ж іноді аферисти натрапляють на осіб, що ведуться на їхні видумки.

Так, 3 березня поточного року до Гадяцького відділу поліції надійшло повідомлення від сільської мешканки про те, що на її мобільний номер зателефонувала невідома особа від імені її сина, який проживає в Волгограді (Росія) та нібито передав трубку слідчому, який повідомив, що син затриманий за нанесення тілесних ушкоджень та може бути засуджений на 15 років, і, щоб його визволити, необхідно перерахувати на вказаний рахунок гроші в сумі 500 доларів США (13400 грн). Заявниця взяла гроші та перерахувала їх в відділенні Ощадбанку, після чого зателефонувала синові в Росію та дізналась, що її просто ошукали.

Наразі відомості по всіх вищевказаних фактах внесені до Єдиного обліку заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення та інші повідомлення. Слідчими відкрито кримінальні провадження за ч.1 ст.190 КК України (Шахрайство).

А ми ще раз звертаємось до мешканців Гадяцького району з проханням  уникати необдуманих дій і негайно телефонувати в поліцію.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...