Лише близько 2% вдів чорнобильців мають право на пільги

Відповідь О.М. Кавуна на статтю в «БМ» від 11 лютого цього року

Відповідь О.М. Кавуна на статтю в «БМ» від 11 лютого цього року

Поділитися новиною

лише близько 2% вдів чорнобильців мають право на пільгиДорога редакція!

Я хочу через вашу газету написати, яка в нас панує бездушність. Мій чоловік був учасником на ЧАЕС. Тяжко захворів і помер у реанімації. Подзвонили з лікарні, що «помер, можете забирати, ми вам випишемо довідку про смерть». Діти поїхали, забрали, підписували якусь довідку, і ми його поховали.

Поїхала я в «Союз Чорнобиль» дізнатися, що я осталася вдовою чорнобильця, мені відповіли, що я ніяка не вдова чорнобильця. Пішла я в лікарню до Бондаренко і Осипчук, вони мені сказали: «Чому ви його не анатомували, не знаємо, від чого він умер». І так куди я не зверталась, кругом мені відказували. Ну, в лікарні знали, що він чорнобилець, чому не підказали, чому віддали труп? Був на ліквідації ЧАЕС 3,5 місяців, я осталась з маленькими дітьми сама. А тепер я ніщо і звати мене ніхто. Чому я не вдова чоловіка свого, чорнобильця? Хіба не можна по медичній картці визначити, чим він хворів і від чого помер? Чорнобиль забрав у нього життя, усі хвороби від атому. Забрав чоловіка і батька, а всім байдуже.

Ольга  Мотренко, с. Сари.

Порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20.01.1997 року № 51.

Відповідно до пункту 10 вищевказаного Порядку дружині (чоловіку) померлого громадянина, смерть якого пов’язана із Чорнобильською катастрофою, посвідчення видається на підставі документів про підтвердження статусу постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи або на підставі відповідного посвідчення, а також експертного висновку щодо причинного зв’язку смерті з наслідками Чорнобильської катастрофи.

Коментар: Саме експертний висновок і став каменем дотику у цій сумній історії.

За статистикою, лише близько 2% вдів чорнобильців мають право на пільги. Експертна комісія, яка знаходиться у Харкові, на основі довідки про розтин видає дозвіл чи заборону на пільги. На запит у ЦРЛ повідомили, що мають розписку, підписану родичами померлого.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...