Санепідситуація: що маємо?

Санепідситуація: що маємо?

Санепідситуація: що маємо?

Поділитися новиною

Санепідситуація: що маємо?2016 рік практично тільки розпочався, а вже й зима завершується. Але, на превеликий жаль, надії на сприятливу санітарно-епідеміологічну ситуацію стосовно окремих інфекційних захворювань не справдились. Так, з другої декади січня різко зросла захворюваність населення району на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції.

Якщо у січні 2015 року було зареєстровано702 особи, що захворіли на ГРВІ, то за такий же термін 2016 року – 1834 хворих, окрім цього, 25 хворих на грип (у 2015 році не реєструвалися).

З боку районної державної адміністрації, органів місцевого самоврядування, лікувально-профілактичних закладів, санепідслужби, керівників підприємства та організацій було зроблено багато, щоб зменшити ризик значних епідемічних ускладнень. Один із ефективних заходів – призупинення навчального процесу в школах району. У даний час захворюваність значно зменшилась і не перевищує епідемічного порогу. Усе ж не слід заспокоюватись, так як не виключена можливість виникнення другої хвилі захворювань. Тому необхідно продовжити вживати заходи профілактики, а у разі появи симптомів хвороби негайно звертатись за кваліфікованою медичною допомогою. Чим раніше звернення, тим кращий ефект від лікування. Ще одна проблема – чітка тенденція до різкого зростання захворюваності населення країни, у тому числі жителів Гадяцького району, на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. За останні три роки в Україні кількість спалахів захворюваності на ці інфекції різко збільшилась: у 2013 році – 48 (постраждали 822 особи, з них 243 дитини), у 2014 році – 67 (1229 осіб, з них 592 дитини), у 2015році – 101 спалах (1542 особи, з них 703 дитини). У Полтавській області – 2 спалахи.

Серйозне занепокоєння викликає збільшення випадків гострих кишкових інфекцій у дитячих колективах. У 2015 році в країні зареєстровано 37 спалахів у школах, дошкільних та оздоровчих закладах із кількістю постраждалих 497 осіб, 77,3% – це діти дошкільних закладів. 33 спалахи пов’язані з об’єктами ресторанного господарства (громадське харчування) та торгівлі, постраждали 503 особи, з яких 20,4% – діти. Тривожить ситуація і в Гадяцькому районі. Захворюваність на гострі кишкові інфекції у січні 2016 року відносно до січня попереднього року зросла майже у два рази, і тенденції щодо зменшення захворюваності поки що немає. Серед причин, що призводять до цього, є обмеження контрольно-наглядових функцій державних санітарно-епідеміологічної служби, ветеринарної медицини за об’єктами виробництва та реалізації харчових продуктів. Безконтрольність породжує безвідповідальність окремих суб’єктів господарювання щодо забезпечення належної якості харчових продуктів. Окрім цього, ще значна кількість кишкових захворювань та харчових отруєнь залишаються у побуті внаслідок недотримання технології приготування страв, умов їх зберігання, порушення правил особистої гігієни. В окремі роки санепідслужбою району такі факти виявлялись, мали місце негативні наслідки для здоров’я людей. Щоб не спричинити захворювання, треба не допускати таких порушень. І, звичайно, не займатись самолікуванням. Тільки своєчасна кваліфікована медична допомога може мати кращий ефект.

А. Жезіцький, лікар Гадяцького міжрайонного управління держсанепідслужби

LIVE OFFLINE
track image
Loading...