«…Корупція – це поодиноке явище для Гадяцького району»

«…Корупція – це поодиноке явище для Гадяцького району»

«…Корупція – це поодиноке явище для Гадяцького району»

Поділитися новиною

«…Корупція – це поодиноке явище для Гадяцького району»Нове обличчя
Прокурор – у перекладі з латинської означає розпоряджатися, піклуватися. Це дуже серйозна посада, адже ця людина несе величезну відповідальність за прийняті рішення, інколи навіть непопулярні. Який він – новопризначений гадяцький прокурор? Які має плани на майбутнє? Які враження від нового міста?

Тож знайомтесь – Андрій Жилін, заступник керівника Миргородської місцевої прокуратури.    

Андрію Сергійовичу, розкажіть, будь-ласка, про себе.

Народився у 1986 році в смт Шишаки. В органах прокуратури працюю із 2009 року. Розпочинав помічником прокурора Чутівського району. Далі  працював у Миргородському районі на різних посадах (слідчий, старший слідчий, старший помічник). Потім був переведений у прокуратуру Полтавської області, у відділ по боротьбі з корупцією. Після цього на підставі відкритого конкурсу призначений на посаду заступника Миргородської місцевої прокуратури.

Зараз проживаю у Гадячі. Одружений, маю доньку, сім’я залишилась у Миргороді. Удома буваю лише на вихідні.

Знаємо, що процес реорганізації – досить болюче явище. Як Ви ставитесь до змін, що відбулися у прокуратурі? Як наші працівники пережили ці зміни? Чи були скорочення?  

Був відкритий конкурс і, відповідно, обмежена кількість посад. Звісно, не всі змогли залишитись, скорочення не оминули і Гадяч. Але основна частина все ж лишилася. Проте усі працівники мали  однакові можливості і рівні права. Усі без виключення змогли підтвердити свій професіоналізм знаннями.

На мою думку, до змін було трохи краще. Оскільки відбулася оптимізація роботи прокуратури, були трішки переглянуті напрямки нашої роботи. Залишились тільки підтримання державного обвинувачення в суді, представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом, нагляд за додержанням законів органами, що провадять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство та нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. На цьому робота прокуратури обмежилась. Сьогодні вкрай активізувались громадські діячі, які вимагають від нас роботи у всіх напрямках. Але на сьогоднішній день ми обмежені у повноваженнях.

Як працюється із новими колегами? Задоволені колективом?

Звичайно, задоволений, оскільки основна частина колективу – це люди, які вже мають  певний досвід роботи, навики і знання. «Молодих» майже немає, в основному усі мають стаж більше 3 років. Колектив нормальний. Співпрацюємо. Поки що проблем немає.

Поясніть нам і нашим читачам, що тепер  входить у Ваші безпосередні посадові обов’язки? Яку мету ставите для себе?

У мої обов’язки як заступника керівника Миргородської міської прокуратури входить організація роботи прокуратури у двох районах – Зіньківському і Гадяцькому. У нас залишилась представницька функція, тому я здійснюю відповідні (перевірками їх не можна назвати) аналіз стану законності і нагляд. Слідкую за тим, щоб права  громадян та державних установ не були порушені. По-простому: роль і функція прокурора у тому, щоб і зареєструвати, і розслідувати, і підтримувати державне обвинувачення у суді, щоб кожен злочинець був покараний за свої діяння.

Із якими скаргами найчастіше звертаються прості громадяни в нашому районі?

Люди звикли, що прокуратура їх захистить від усього. І тому до сьогоднішнього дня йдуть зі скаргами і на органи державної влади, підприємства, установи та організації, хоча ми нагляд по відповідній роботі вже не здійснюємо. Але все одно стараємось, звісно, у міру можливості допомагати громадянам  навіть у малому – і скаргу правильно скласти,  і направити до відповідної інстанції (адже не кожен має можливість звернутися до адвоката).

Сьогодні існує безоплатна вторинна допомога щодо цивільних і адміністративних справ, і тут ми йдемо на зустріч людям. «Найпопулярніші» скарги, із якими йдуть роками, – із приводу земельних ділянок. Та, на жаль, прокуратура не у повній мірі наділена можливістю розгляду скарг, пов’язану з цивільними відносинами. Це виключно у компетенції суду.

Люстрація, корупція… Це на сьогодні питання №1 скрізь.  Навіть на сьогоднішній нараді  у РДА звинувачували нинішню владу у корупційних діяннях. Що скажете?

Конкретних звинувачень, конкретних імен посадових осіб і конкретних дій ми так і не почули. Натомість постійно чуємо від громадських діячів: усі хабарники, усі  нечесні на руку корупціонери. Будь-яка справа потребує часу для її вирішення. Часто спроби викриття корупціонерів затягуються у часі. Активісти ж звикли тут і зараз! Тому знову маємо: «усі хабарники і покривають один одного».

Звісно, я також хотів би, щоб усі справи вирішувались миттєво, але так не буває. Є  законодавство, яке обмежує нас у певних діях. Ми не можемо порушити чиїсь права, а повинні витримати «золоту середину», яка і не порушує прав підозрюваного, і захищає права потерпілого.

То скажіть конкретно – є у нас в районі корупція чи немає?

Якурую Гадяцький  і Зіньківський райони.  Сьогодні (4 лютогоавт.)  нами було складено адміністративний протокол щодо одного з високопосадовців саме Зіньківського району.  Наскільки це явище розповсюджене – не можу сказати точно, оскільки таких узагальнень не проводилося. Якщо брати статистику, то корупція – це поодиноке явище для Гадяцького району. Як таких фактів корупції останнім часом виявлено не було (у розрізі 2014-2015 рр.), лише поодинокі випадки.

Чому виявляється настільки рідко?  Громадяни рідко звертаються із скаргами на те, що з них вимагають якусь неправомірну вигоду. Це пов’язано з тим, що люди мало обізнані у своїх правах і, можливо, є недовіра до правоохоронної системи. Часто людина зважується дати хабар сама, робить це задля пришвидшення вирішення якогось питання і замовчує це.  Але, звісно, є й свідомі, які звертаються до нас із заявою про вчинення злочину.  Тільки завдяки таким людям викриваються нечесні на руку посадові особи. А коли одна людина покарана, то інший уже тричі задумається перед тим, як вчинити протиправні дії.

До редакції кілька разів зверталися гадячани із скаргами на продаж фальсифікованої горілки. Кажуть, її можна придбати у багатьох торгових точках нашого міста. «Клуб-водка». Чули про таке?

Із подібними скаргами я б радив звернутись до прокуратури чи в поліцію. Ми  відреагуємо – зареєструємо дане кримінальне впровадження. Якщо цей факт підтвердиться, то винні будуть покарані. Я особисто не чув таке. У принципі, контрафактна продукція – це не підслідність саме поліції. Для таких справ існує податкова поліція, яка здійснює запобігання таким злочинам і виявляє подібні факти. Але якщо такі дані є, просимо людей не мовчати і звертатись. Ми обов’язково відреагуємо.

Вашого попередника Івана Сагайдачного частенько звинувачували у недогляді за лісами та землями  району. Як Ви особисто ставитесь до цієї проблеми?

Особисто знаю цю людину і вважаю його прекрасним професіоналом  у своїй роботі. Як можна звинувачувати людину у тому, що вона просто не може контролювати?

Неналежне утримання земельних та лісових ресурсів сьогодні обговорюють багато активістів  і депутатів. Вони знову ж таки винуватять теперішню владу в тому,  що хтось щось не зробив. Але взяти, наприклад,  ті ж лісосмуги – ними ще із 1990-х років ніхто належно не займався, навіть документацію не оформляли.  Сьогодні ж ми вимагаємо, щоб за 2-3 дні  зробили те, що не робилось 20 років.  Заходи не вживалися роками, і на сьогодні проблематично провести навіть інвентаризацію, оскільки  це потребує значних фінансових затрат.

Не треба в усьому звинувачувати владу.  Є певні процеси, які «зависають» у зв’язку із недофінансуванням. А є й ті, що гальмуються через те, що посадовці не виконують свої обов’язки. Тоді вже підключається прокуратура. А те, що надійшла заява про вчинення злочину, ще не доводить, що його дійсно вчинили. Бо хтось вважає це злочином, а хтось – ні.

За кілька останніх років у районі змінилось кілька очільників прокуратури.  Можливо, Ваше призначення на цю посаду є своєрідною сходинкою вашої кар’єри?  Не хотіли б залишитись у Гадячі?

Це рішення приймаю не особисто я. Мене призначили 15 грудня минулого року. Я людина тут нова. До цього я  жодного разу не був  навіть у Гадяцькому районі, не знав ні околиць, ні самого міста, ні людей, які тут проживають. Але місто мені відразу сподобалося, привітні, доброзичливі люди. Але мушу визнати, кожна людина у професії добивається певного рівня. І в подальшому, коли досяг вагомих здобутків, показників, професіоналізму,  хочеться очолити і більший колектив. Тому наскільки довго я тут залежить від оцінки моєї роботи керівництвом.

Із місцевими керівниками вже потоваришували?

Я до призначення в Гадяч знав Віталія Ботвину (начальник Гадяцького відділу ГУ НП – авт.). Познайомився із  ним, коли працював у Полтавському відділі по боротьбі із корупцією. Окрім нього, нікого не знаю. З іншими знайомимось уже по ходу справ.

Згадаєте цікаві моменти у роботі, курйозні справи?

Працював у відділі, що боровся із корупційними проявами. Там було багато цікавих подій, особливо у документуванні громадян, які бажали отримати неправомірну вигоду. Цікаво було слухати їх вигадки, коли людина отримувала хабар і була затримана працівниками міліції. Були випадки, казали «взяв спеціально, щоб повідомити про дачу хабара».

Пам’ятаю, коли працював у Миргородському районі, ми проводили обшук одного підприємства. І власник підприємства викликав слідчо-оперативну групу для того, щоб зафіксували факт незаконного, на його думку, обшуку. Так от ця слідчо-опергрупа приїхала і забігла у приміщення, не розібравшись, хто де. Довелось ще між собою розбиратись, хто правомірно прийшов…

Дякую за розмову!

Спілкувалась Оксана Кириченко 

Яку зарплатню отримує прокурор?

Сказати достовірно не можу. За час перебування на цій посаді, ще «табеля» на нарахування заробітної плати я не отримував. Ставка близько 3 тисяч гривень. Далі усе залежить від результатів нашої роботи. Отримую від  5 до 7 тисяч гривень у місяць.

 

Власного автомобіля не маю. Раніше був, але минулого року продав (згідно декларації про доходи за 2014 рік, Skoda Octavia A7, 2013 р.в. – авт.). Зараз користуюся транспортним засобом батьків. Службове авто є – ЗАЗ Sens (Daewoo). Використовуємо частенько. 

 

2 коментарі до “«…Корупція – це поодиноке явище для Гадяцького району»

  1. Якщо брати статистику, то корупція – це поодиноке явище для Гадяцького району? Зайдiть у гадяцьку районну лiкарню i запитайте скiльки грошей селяни несуть врачам! Сором! Давно пора вернутися на грiшну землю!!!

  2. Новий прокурор буде піклуватися про недоторканість наповнення гаманців наших “слуг народу”

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...