Декларування доходів громадян

Декларуємо доходи за 2015 рік по-новому

Декларуємо доходи за 2015 рік по-новому

Поділитися новиною

Декларування доходів громадянГадяцька ОДНІ нагадує про початок кампанії декларування доходів громадян отриманих в 2015 році.

Цьогорічні доходи та майновий стан громадянам потрібно буде декларувати за новою формою декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), яка затверджена наказом Мінфіну від 2.10.2015 №859 та зареєстрована у Мін’юсті 26.10.2015 за №1298/27743. Окрім того наказ №859 містить Інструкцію щодо її заповнення.

Для зручності платників податків у новій декларації об’єднано звітність з податку на доходи фізичних осіб та військовому збору. Враховуючи це, за результатами 2015 року фізичні особи, які отримували доходи не від податкових агентів (зокрема від інших фізичних осіб) та іноземні доходи, визначають податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військовому збору в одній податковій звітності. При цьому подання будь-якої додаткової звітності не передбачається.

Нагадаємо, що обов’язок щодо подання декларації про майновий стан і доходи, отримані у 2015 році, передбачений для тих громадян, які отримували доходи, що підлягають оподаткуванню, але з яких податок не утримувався. Зокрема до таких доходів можна віднести:

– доходи від осіб, які не є податковими агентами;

– доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна;

– дохід від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм ;

– інвестиційний прибуток:

– вартість успадкованого чи отриманого у дарунок майна;

– іноземні доходи.

Також, обов’язкове подання декларації у разі отримання громадянином доходів у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород від двох і більше податкових агентів тощо.

Громадяни та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, подають декларацію про майновий стан і доходи за результатами 2015 року до 1 травня 2016 року. Оскільки, 1 травня 2016 року припадає на вихідний день, відповідно до норм податкового законодавства останній день подання декларації про майновий стан і доходи переноситься на перший робочий день, тобто, 3 травня 2016 року.

Нагадуємо, що за результатами 2015 року фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі подають декларацію про майновий стан і доходи до 9 лютого 2016 року включно, в якій разом з доходами від підприємницької діяльності декларують іноземні та інші доходи. Звертаємо увагу, що подати декларацію можна на паперових носіях, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення або в електронному вигляді через інформаційний портал державної фіскальної служби України з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису.

Т. Живогляд, начальник відділу доходів і зборів з фізичних осіб 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...