Нове в реєстрації бізнесу!

Поділитися новиною

Із 1 січня 2016 року набули чинності зміни до Закону України «Про державну реєстрацію  юридичних осіб,  фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (далі по тексту – Закон № 755-IV). Зокрема, даними змінами до Закону № 755-IV передбачено надання повноважень із реєстрації бізнесу нотаріусам. Особа, яка має намір зареєструватися як фізична особа-підприємець або зареєструвати юридичну особу, може звернутися до нотаріуса та провести дану реєстраційну дію.

Крім того, Законом № 755-IV введено в дію принцип екстериторіальності при реєстрації фізичних осіб-підприємців, юридичних осіб та проведення інших реєстраційних дій, визначених законодавством. Тобто особа  може звернутись до будь-якого державного реєстратора або нотаріуса, незалежно від свого місця реєстрації або майбутнього місцезнаходження юридичної особи, для проведення реєстраційних дій, визначених Законом № 755-IV. Основним завданням зазначеного закону є забезпечення громадян правом вільного вибору суб’єкта державної реєстрації та можливість здійснення реєстрації бізнесу в будь-якому куточку України. Для юридичних осіб змінами до Закону № 755-IV скасовано обов’язковість подачі форми 6 (підтвердження відомостей про юридичну особу). Крім того, подається інформація про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи, у тому числі кінцевого бенефіціарного власника (контролера) її засновника, якщо засновник – юридична особа (крім громадських формувань, адвокатських об’єднань, торгово-промислових палат, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, релігійних організацій, державних органів, органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, державних та комунальних підприємств, установ, організацій). У разі відсутності в юридичної особи кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи, у тому числі кінцевого бенефіціарного власника (контролера) її засновника, якщо засновник – юридична особа, вноситься відмітка про причину його відсутності.

Також змінено строки розгляду документів, поданих для державної реєстрації та проведення інших реєстраційних дій.Розгляд документів, поданих для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців здійснюється протягом 24 годин після надходження документів, поданих для державної реєстрації та проведення інших реєстраційних дій, крім вихідних та святкових днів. Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 133 «Про надання послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань у скорочені строки» установлено розмір плати за проведення державної реєстрації юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців (далі – державна реєстрація) у скорочені строки, а саме:

змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, крім внесення змін до інформації про здійснення зв’язку з юридичною особою;

змін до відомостей про прізвище, ім’я, по батькові або місцезнаходження фізичної особи-підприємця протягом шести годин після надходження документів, поданих для державної реєстрації, крім вихідних та святкових днів, – у подвійному розмірі адміністративного збору за відповідну реєстрацію (додатково до адміністративного збору);

змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, крім внесення змін до інформації про здійснення зв’язку з юридичною особою;

змін до відомостей про прізвище, ім’я, по батькові або місцезнаходження фізичної особи-підприємця протягом двох годин після надходження документів, поданих для державної реєстрації, крім вихідних та святкових днів, – у п’ятикратному розмірі адміністративного збору за відповідну реєстрацію (додатково до адміністративного збору).

 

***

1. Державний реєстратор під час проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця у зв’язку з її смертю або оголошенням її померлою, а також під час державної реєстрації змін, пов’язаних із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи у зв’язку зі смертю або оголошенням померлим відповідного засновника (учасника), обов’язково використовує відомості Державного реєстру актів цивільного стану громадян шляхом безпосереднього доступу до нього (ч.3 ст.6 Закону про державну реєстрацію ЮО, ФОП та ГФ (далі – Закон).

4. Направлення судових рішень, що тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, та про заборону (скасування заборони) вчинення реєстраційних дій здійснюється у порядку інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром та Єдиним державним реєстром судових рішень (ч.5 ст.14, ч.1 ст.25 – судові рішення надходитимуть в електронній формі).

5. Згідно п.11 ч.1 ст.15 Закону внесення змін до установчого документу юридичної особи, положення, регламенту, списку суддів постійно діючого третейського суду, статуту (положення) громадського формування, що не має статусу юридичної особи, оформляється шляхом викладення його в новій редакції (без оформлення окремим додатком!).

6.  Для державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації на підставі рішення про припинення юридичної особи, прийнятого учасниками юридичної особи або відповідного органу юридичної особи, а у випадках, передбачених законом, – рішення відповідних державних органів або судового рішення про припинення юридичної особи, не пов’язаного з її банкрутством, після закінчення процедури припинення, але не раніше закінчення строку заявлення вимог кредиторами, подаються тільки:

1) заява про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації;

2) довідка архівної установи про прийняття документів, що відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню (без довідок про відсутність заборгованості – див. ч.6, 7, 9 ст.13 Закону).

7. Зверніть увагу, що при реорганізації подаються документи одночасно для припинення ЮО і для створення!

8. Прописано процедури державної реєстрації рішення про відміну рішення про припинення ЮО (ч.10 ст.17 Закону) та зміни складу комісії з припинення (ч.11 ст.17).

9. Для державної реєстрації фізичної особи підприємцем не подається копія документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків (ідентифікаційний номер).

10. Виписки в паперовій формі надаються тільки для проставлення апостилю!

11. Розгляд документів, поданих для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, здійснюється протягом 24 годин після надходження документів, поданих для державної реєстрації та проведення інших реєстраційних дій, крім вихідних та святкових днів.

12. Уже немає залишення документів без розгляду, є зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації (ст.27 Закону).

Зупинення розгляду документів здійснюється протягом 24 годин, крім вихідних та святкових днів, після надходження документів, поданих для державної реєстрації. Розгляд документів зупиняється на строк, що становить 15 календарних днів із дати їх подання.

13. Прописано виправлення помилок (ст. 32 Закону).

14. У разі якщо під час прийому документів для державної реєстрації або проведення реєстраційних дій у суб’єкта державної реєстрації, державного реєстратора виникає сумнів щодо справжності поданих документів, вони негайно повідомляють про це відповідні правоохоронні органи для вжиття необхідних заходів. Повідомлення правоохоронних органів для вжиття необхідних заходів не є підставою для зупинення розгляду документів або відмови у державній реєстрації (ч.1 ст.33).

15. Новий порядок оскарження рішень, дій або бездіяльності у сфері державної реєстрації (ст.34).

16. У новому Законі не розмежовуються процедури внесення змін до відомостей про ЮО і державної реєстрація змін до установчих документів ЮО, плата справляється за державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, крім внесення змін до інформації про здійснення зв’язку з юридичною особою.

17. У разі подання документів, крім випадку, коли відомості про повноваження цього представника містяться в Єдиному державному реєстрі, представником додатково подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, що засвідчує його повноваження (ч.19 ст.17 Закону).

18. Не прописано, як у старому Законі, процедуру державної реєстрації фермерського господарства (додатково подавалася ще копія Державного акта на право приватної власності засновника на землю, або копія Державного акта на право постійного користування землею засновником, або копія договору про право користування землею засновником, зокрема на умовах оренди. Про подання державному реєстратору додаткових документів для реєстрації ЮО нічого не сказано, тоді як по ФОП прописано, що забороняється вимагати додаткові документи для проведення реєстраційних дій, якщо вони не передбачені статтею 18 Закону.

19. Немає вже плати за оприлюднення відповідного повідомлення на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

20. Порядків державної реєстрації припинення юридичної особи за судовим рішенням щодо визнання юридичної особи банкрутом; державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця за судовим рішенням, що не пов’язано із банкрутством фізичної особи-підприємця; державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця за судовим рішенням щодо визнання її банкрутом; внесення до Єдиного державного реєстру судового рішення щодо відміни державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця в новому Законі нема.

21. Якщо документи подаються особисто, заявник пред’являє свій паспорт громадянина України, або тимчасове посвідчення громадянина України, або паспортний документ іноземця, або посвідчення особи без громадянства, або посвідку на постійне чи тимчасове проживання (ч.5 ст.18 Закону).

22.  Повідомлення про зупинення розгляду документів із зазначенням строку та виключного переліку підстав для його зупинення та рішення суб’єкта державної реєстрації про зупинення розгляду документів розміщуються на порталі електронних сервісів у день зупинення та надсилаються заявнику на адресу його електронної пошти (тобто заявника треба попереджати про те, щоб він указував у заяві (РК) свою електронну пошту і слідкував, чи не буде зупинення розгляду документів). Документи, що потребують усунення підстав для зупинення розгляду документів, повертаються (видаються, надсилаються поштовим відправленням) заявнику не пізніше наступного робочого дня з дня надходження від заявника заяви про їх повернення (ч.7 ст.27).

23. Зверніть увагу на наступні підстави для відмови у державній реєстрації:

3) у Єдиному державному реєстрі містяться відомості про судове рішення про арешт корпоративних прав – у разі державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у зв’язку зі зміною частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи;

9) щодо засновника (учасника) юридичної особи, що створюється, проведено державну реєстрацію рішення про припинення юридичної особи в результаті її ліквідації;

10) щодо юридичної особи, стосовно якої подано заяву про державну реєстрацію змін до відомостей Єдиного державного реєстру, пов’язаних із зміною засновників (учасників) юридичної особи, проведено державну реєстрацію рішення про припинення юридичної особи в результаті її ліквідації;

11) документи для державної реєстрації припинення юридичної особи подані:

щодо юридичної особи, що припиняється в результаті її ліквідації та є засновником (учасником) інших юридичних осіб та/або має не закриті відокремлені підрозділи;

в Єдиному державному реєстрі відсутній запис про державну реєстрацію юридичної особи, утвореної шляхом реорганізації в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення (ст.28).

24. Повідомлення про відмову у проведенні державної реєстрації повинно містити посилання на конкретну норму (пункт, статтю) законодавства із зазначенням, що саме порушено під час оформлення та подання документів, а також повинно бути зазначено, який саме пункт чи стаття поданого заявником документа (статуту, протоколу тощо) не відповідає нормам законодавства (ч.3 ст.28).

Повідомлення про відмову у державній реєстрації із зазначенням виключного переліку підстав для відмови та рішення суб’єкта державної реєстрації про відмову у державній реєстрації розміщуються на порталі електронних сервісів у день відмови у державній реєстрації (знову ж таки необхідно інформувати заявника про те, що у разі відмови вона буде розміщена на порталі електронних сервісів).

У разі відмови у державній реєстрації документи, подані для державної реєстрації (крім документа про сплату адміністративного збору), повертаються (видаються, надсилаються поштовим відправленням) заявнику не пізніше наступного робочого дня з дня надходження від заявника заяви про їх повернення  (ч.8 ст.28).

25. Рішення, передбачені підпунктами «а»–«в» пункту 2 частини шостої статті 34 Закону (скасування реєстраційної дії – у разі оскарження реєстраційної дії; проведення державної реєстрації – у разі оскарження відмови у державній реєстрації; виправлення технічної помилки, допущеної державним реєстратором), виконуються державними реєстраторами не пізніше наступного робочого дня з дати прийняття такого рішення шляхом внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру. Для виконання таких рішень повторне подання документів для проведення державної реєстрації та сплата адміністративного збору не вимагаються (ч.7 ст.34).

Т. Дмитрук, державний реєстратор 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...