Алергія шкіри у дітей

Алергія шкіри у дітей

Алергія шкіри у дітей

Поділитися новиною

Алергія шкіри у дітейОстанніми роками відмічається збільшення випадків захворювань алергічними хворобами серед дітей, особливо хвилює те, що все частіше ці хвороби починаються в молодшому віці.

Основними формами алергії у дітей являються її шкірні прояви, які часто поєднуються з порушеннями діяльності органів дихання, астматичним бронхітом, бронхіальною астмою, або ж супроводжуються порушенням функції шлунково-кишкового тракту.

Шкірними проявами алергії є: екзема, нейродерміт, кропив’янка, які виникають на фоні алергічного діатезу, який і провокує розвиток цих хвороб. Які ж прояви алергічного діатезу? Здавалось би, у здорового малюка, без видимої причини з’явились жовті кірки на волосяній частіші голови та бровах, червоні плями на шоках, стійкі попрілості в паховій ділянці, під пахвами, в складочках шиї. Ці прояви не турбують дитину, але з часом вони стають більш вираженими, з’являється свербіж. У таких випадках можна вже думати про виникнення шкірної алергічної хвороби.

У даний час установлено, що на формування алергічного діатезу (сучасний термін – атопічний дерматит) впливає спадковість, обтяжена алергічними хворобами, токсикоз вагітних, патологічні пологи, раннє переведення дитини на штучне вигодовування, коли харчовий фактор є одним із головних причин алергічної хвороби.

Доведено, що велика кількість матерів, в період вагітності та грудного вигодовування, вживали харчові продукти, які можуть спричиняти алергію. До них відносяться: рибні страви, мед, овочі та фрукти червоного і помаранчевого кольору. Появу висипів на шкірі можуть провокувати вживання у великій кількості вуглеводів, коров’ячого молока, консервованих фруктів і овочів. Краща їжа для малюка материнське молоко, яке було та залишається цінним та незамінним продуктом дитячого харчування. Поява у дитини шкірної алергії є відображенням порушень в стані її імунітету та обміну речовин.

Атопічний дерматит Перші прояви – це сухі подразнення ділянок шкіри, які дитина розчухує внаслідок вираженого свербіння.

Немовлятам та малюкам дуже важко протистояти свербінню, але на жаль, розчухування тільки погіршує ситуацію. І якщо у дитини на шкірі обличчя, тулуба чи кінцівок з’являються пухирці, ділянки мокнуття, кірки, запалення та нестерпний свербіж, то в даному випадку потрібно діагностувати дитячу екзему. Найчастіше атопічний дерматит проявляється у дітей віком від 6 місяців до 2 років. Половина малюків, які страждають від нього перестають хворіти вже після 6 років, але більшість перестає страждати вже після закінчення періоду статевого дозрівання, трапляються також випадки продовження хвороби і серед дорослих.

Чи можна запобігти виникненню алергії шкіри або ж перервати перехід однієї стадії хвороби в більш тяжку? Так, можливо, але для цього необхідно налагодити правильне дитяче харчування. Трапляється інколи, що у дитини, яка знаходиться на грудному вигодовуванні виникає загострення шкірного процесу. Тоді мама повинна переглянути раціон свого харчування. Необхідно відмовитися від продуктів, які можуть викликати алергію або посилити її прояви. До таких продуктів відносяться: риба, ікра, цитрусові, копченості, шоколад, молоко, виноград. Можна вживати не червоні сорти яблук, банани, груші. Якщо виникла необхідність переводу малюка на змішане або штучне годування, робити це треба обережно і по рекомендації сімейного лікаря-педіатра.

Існує ряд продуктів, які рекомендують на довго виключити із раціону дітей. До них відносяться: ряжанка, вершки, жирна сметана, полуниця, малина, смородина, персики, диня, консервація, шоколад, горіхи, вершкове печиво. Не треба одночасно вводити в раціон харчування дитини по кілька нових продуктів, щоб легше було виявити чергового винуватця загострення хвороби, важливо вести «щоденник харчування», в якому відображати поряд з назвою продукції, відмітку про його переносимість малюком.

Їжа для дитини хворої алергічними хворобами повинна готуватися на пару, з обмеженням солі, адже вона затримує в тканинах воду, що посилює запалення шкіри Лікар-педіатр чи лікар-дерматолог може призначити відповідне лікування, що включатиме топічні стероїди, для зниження запалення, антибіотики або антисептики, при наявності ускладнення інфекцією, антигістамінні препарати, якщо дитина не може спати вночі. Разом із тим, ідеальним доповненням до лікування є косметичні засоби для пом’якшення шкіри дитини, наприклад емульсії для купання, пом’якшуючі креми.

Як зупинити дитину від розчухування? Немовлятам краще одягти бавовняні рукавички (протягом дня, а також під час сну) для попередження розчухування шкіри. Старшим дітям слід пояснити, що розчухування не зупинить свербіж, а лише погіршить стан шкіри. Тільки після довгого лікування наступає нормалізація діяльності різних систем організму і одночасно зникає свербіж. Поряд з ліками, які призначаються лікарем, потрібно використовувати допоміжні речі. На зовсім маленьких дітей одягати бавовняний одяг, а на ділянки ліктів накладати шинки, щоб дитина не змогла зігнути руку та дістатися до враженої шкіри. Старших дітей намагатися відволікати цікавими іграми, щоб відвернути їх увагу. Нігті дитини повинні бути коротко підрізані. Не треба замотувати малюка, класти спати в пухові подушки та перини, ставити дитяче ліжко поряд з нагрівальними приладами. Регулярні купання у ванні мають бути за умови додавання спеціально підібраної емульсії, що попередить висушування шкіри. Не бажано купати дітей деякий час під час загострення хвороби та приєднання вторинної інфекції. Добре купати малюка з додаванням у воду спеціальних емульсій – емолієнтів. Емолієнти – це спеціальні засоби для догляду за шкірою, які пом’якшують, відновлюють і живлять особливо вразливий верхній та середній шари шкіри, епідерміс та дерму. Вони необхідні для догляду за сухою чутливою та подразненою шкірою, якою є шкіра малюка з атонічним дерматитом чи екземою. Лікувати шкірну алергію у дітей дуже складно. Спроба самолікування може привести до небажаного результату. Якщо у вашій сім’ї є хвора дитина на алергію шкіри, необхідно порадитися із сімейним лікарем – педіатром та лікарем-дерматологом.

З. Гриценко, лікар – дерматовенеролог Гадяцької ЦРЛ

LIVE OFFLINE
track image
Loading...