Йододифіцит та його профілактика

Йододифіцит та його профілактика

Йододифіцит та його профілактика

Поділитися новиною

Йододифіцит та його профілактикаЙоддефіцитними захворюваннями, за визначенням ВООЗ, є всі патологічні стани, що розвиваються в популяції і результаті йодного дефіциту, яким можна запобігти при нормалізації споживання йоду. Ці захворювання (ЙДЗ) розвиваються в популяції при знижених нормах споживання йоду і є природним екологічним феноменом, який зустрічається в багатьох країнах світу.

Недостатнє надходження йоду в організм призводить до розгортання ланки послідовних пристосувальних процесів, спрямованих на підтримку нормального синтезу і рівня секреції гормонів щитоподібної залози. При довготривалому йодному дефіциті за певних умов може настати зрив механізмів адаптації з подальшим розвитком ЙДЗ. Захворювання щитоподібної залози є далеко не єдиним і не найважчим результатом недостачі йоду.

Йод належить до життєво важливих мікроелементів: добова потреба в ньому залежно від віку складає від 100 до 200 мкг. За все життя людина споживає близько 5 грам йоду, що еквівалентно вмісту однієї чайної ложки. Біологічне значення йоду полягає в тому, що він є складовою частиною гормонів щитоподібної залози. Йод, що надходить з їжею, всмоктується в тонкій кишці як неорганічний йодид. Значна частина йоду (90%), що потрапляє в організм, виводиться з нього із сечею. Щоденна потреба в йоді, яка залежить від віку і фізіологічного стану становить:

Добова потреба в йоді (рекомендації ВООЗ, 2001 р.)

Групи людей

Потреби в йоді, мкг./добу

Діти дошкільного віку (від 0 до 59 місяців)

90

Діти шкільного віку (від 6 до 12 років)

120

Дорослі (понад 12 років)

150

Вагітні й жінки в період годування грудьми

200

Єдиний надійний спосіб запобігти нестачі йоду в організмі людини – споживання цього мікронутрієнта у будь-якому вигляді. Це можуть бути збагачені йодом харчові продукти (вод, хліб, рослинні жири, молоко, масло, сіль й т.д.), продукти моря (риба, морська капуста), препарати йоду (чисті або у складі вітамінних і мікроелементних комплексів). Такі чином захворювання, які зумовлені нестачею йоду, можна ліквідувати раз і назавжди за умови безперервного і додаткового надходження його в організм. Якщо цей процес перерветься хоча б на короткий час, то повернуться всі захворювання, спричинені дефіцитом йоду.

На сьогодні загальновизнаними є три види йодної профілактики: масовий, груповий, індивідуальний. Для масової профілактики у загальнодержавному масштабі збагачують йодом основні продукти харчування. У більшості країн світу, зокрема в Україні, таким продуктом є йодована сіль. Її отримують шляхом додавання калію із забезпеченням рівня йодування 40 мг. йоду в 1 кг. солі. Таким чином, в 1 г. йодованої солі міститься в середньому 40 мкг. йоду. Середньодобове споживання солі складає 5-10 г. Отже, потрапляння йоду в організм із сіллю з урахуванням 50% втрат при зберіганні й кулінарній обробці становить 100-200 мкг. на добу. Додаткове надходження такої дози йоду в цілому дозволяє забезпечити фізіологічні потреби організму в ньому. Перевагою солі як носія йоду перед іншими продуктами є приблизно однакове споживання її всім населенням упродовж року незалежно від виду і способу харчування. Ефективною масова профілактика вважається тоді, коли понад 90% населення споживають якісну йодовану сіль.

За матеріалами, наданими обласним ендокринологом

Тест на дефицит йода в организме

Этот способ не слишком точный, но позволяет узнать, нуждается ли ваш организм в йоде в принципе. Итак, обмакните ватную палочку в пузырек с йодом и нарисуйте на запястье сетку размером примерно 5х5 см. Через пару часов рассмотрите эту область. Если сеточка исчезла, значит, ваш организм испытывает нехватку йода. Если следы все же остались, значит, все в порядке.

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...