Від свинячого грипу в Україні померло вже 40 людей

Від свинячого грипу в Україні померло вже 40 людей

Від свинячого грипу в Україні померло вже 40 людей

Поділитися новиною

Від свинячого грипу в Україні померло вже 40 людейЦя статистика не може не лякати. Як вберегтися від хвороби, розпізнати і в разі наявності лікувати.

Свинячий грип. Що це таке?

Це вірусне гостре респіраторне захворювання. Назву «свинячий» цей штам вірусу (H1N1) отримав тому, що найбільше схожий за генетичними ознаками до грипу у свиней. Однак доведено, що мутація вірусу відбулася саме після зараження людиною свині, і передається цей вірус виключно від людини до людини.

Як можна заразитися: повітряно-крапельним шляхом від хворої людини та контактно-побутовим способом, коли використовується спільний посуд, предмети особистої гігієни з хворою людиною. 

Симптоми

Ознаки хвороби майже такі, як і у звичайних ГРВІ, під час звичайного грипу, тому й розпізнати його одразу важко. Найперші симптоми, які можуть проявитися: біль у горлі, голові, закладеність носа, важкість у тілі. Інкубаційний період свинячого грипу може тривати від двох до чотирьох днів із даними симптомами, а може й взагалі проходити безсимптомно. Однак потім у хворого різко підвищується температура, може навіть до 40 градусів, людину знобить, болять м’язи, з’являються сильні головні болі, нудота. Пізніше до цього додається нежить та кашель. Є ще нехарактерні для грипу симптоми, за якими можна розпізнати свинячий грип – це блювота, біль у грудях, плутана свідомість, задишка, запалення очей.

Лікування

Зазвичай свинячий грип лікується протягом тижня вдома, як і звичайний. Головною запорукою успішного лікування є вчасне і за найперших симптомів звернення до лікаря. Він, як правило, назначає лікування противірусними препаратами, які найкраще починати вживати не більш ніж через 40 годин після перших симптомів. Саме тоді вони матимуть найбільший ефект. При свинячому грипі не варто зловживати жарознижуючими препаратами, окрім як тоді, коли ви важко переносите велику температуру, чи це хворіють діти, адже при температурі понад 38 градусів вірус гине. Не рекомендується також приймати ліки, які містять ацетилсаліцилову кислоту.

Окрім того, для полегшення стану лікарі назначають відхаркувальні засоби для відходження мокротиння та судинозвужуючі для полегшення дихання носом.

Однак якщо навіть при такому лікуванні протягом трьох діб вам не стає краще, треба повторно терміново звернутися до лікаря.

І ще найголовніше: вірус свинячого грипу при вчасному звернені до лікаря та вчасному початку лікування лікується добре і без ускладнень. Майже всі летальні випадки траплялися тоді, коли хворі не лікувалися. При перших симптомах варто викликати лікаря і залишатися вдома. Переносити хворобу на ногах небезпечно серйозним ускладненнями, включаючи летальні. Так само не варто навіть працювати вдома, адже постільний режим та режим прийняття ліків, рясне пиття та спокій – гарантія того, що свинячий грип мине для вас за два тижні. 

УНІАН

LIVE OFFLINE
track image
Loading...