І хочеться, і колеться…

І хочеться, і колеться…

І хочеться, і колеться…

Поділитися новиною

І хочеться, і колеться…Новорічні та Різдвяні свята принесли з собою  не тільки довгоочікуваний відпочинок, приємне спілкування у колі друзів та близьких, а й численні застілля, які  ваблять нас розмаїттям різних смаколиків. Ну хто ж зможе відмовитися від порції нового салату, який приготувала подруга, чи від маминої фірмової буженини?

Звичайно, у цей час, легковажно відмахнувшись від сірої буденності, мало хто думає про правильне і раціональне харчування. А варто було б.  Як кажуть у народі: «Поки грім не гряне…»  Ми поцікавилися у лікаря-інфекціоніста Гадяцької районної лікарні Петра Прядка, чим може бути шкідливе надмірне «навантаження» організму жирною, гострою їжею і чим його можливо, у разі необхідності, «розвантажити». Ось що він нам розповів:

 – Новорічні чергування лікарів – це завжди додатковий потік пацієнтів. Організм людини, звиклий до помірного щоденного «першого» й «другого», найчастіше дуже гостро реагує на несподівану появу в раціоні занадто великої кількості жирної, гострої та смаженої їжі. І впоратися з її перетравленням для нього найчастіше не під силу. Особливо уважними повинні бути люди, які мають хронічні захворювання шлунку, підшлункової залози, печінки та інших органів, що беруть участь у системі травлення. У їхніх випадках дуже можливі загострення.  Люди похилого віку, в яких взагалі організм працює вже не так добре, теж повинні поберегтися. Є декілька порад, як розвантажитись та зменшити кількість шкідливого впливу спожитої нами продукції на власне здоров’я і запобігти деяким небажаним наслідкам:

Після свят зробіть  «канікули» – певний час утримайтеся від вживання важких страв;

  • збагатіть свій раціон великою кількістю вітамінів – їжте побільше овочів та фруктів;
  • пам’ятайте про те, що організму особливо потрібне споживання великої кількості рідини; 
  • активно гуляйте на свіжому повітрі. Не забувайте про фізичну активність, благо є чим зайнятися – розчищайте сніг;

Погодьтеся, завжди краще попередити проблему, ніж потім її вирішувати. Бережіть себе. Доброго вам здоров’я!

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...