Податкова інформує

Податкова інформує

Податкова інформує

Поділитися новиною

Податкова інформуєОтримати податкову знижку можна до кінця року

Гадяцька ОДПІ нагадує, що прийом податкових декларацій від громадян на отримання податкової знижки за підсумками  2014 року здійснюється до кінця 2015 року.  

Право на податкову знижку мають громадяни, які в 2014 році отримували дохід у вигляді заробітної плати та сплачували протягом року:

 

– за навчання закладам освіти за себе або членів сім’ї першого ступеня споріднення;

– проценти за іпотечним житловим кредитом;

– суму страхових внесків, премій та пенсійних внесків страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом із недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський депозитний рахунок, на пенсійні вклади за себе або членів своєї сім’ї;

– за допоміжні репродуктивні технології;

– за оплату вартості державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини;

– за переобладнання транспортного засобу;

– на будівництво (придбання) доступного житла.

Звертаємо увагу платників: громадянин, який не скористається правом на отримання податкової знижки за наслідками звітного 2014 року, втрачає можливість використати таке право в наступних роках.

***

Новітній електронний сервіс на допомогу платникам податків

Гадяцька ОДПІ нагадує про впровадження нового електронного сервісу «Отримання відомостей із Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису».

Для надання такої послуги важливо визначити та встановити фізичну особу, якій надається відповідна послуга. У новому електронному сервісі електронний цифровий підпис слугує як аналог власноручного підпису на заяві фізичної особи-платника податків для надання документу юридичної сили. Застосування електронного цифрового підпису дає змогу значно скоротити час руху документів у процесі оформлення запитів.

Фізична особа-платник податків для отримання відомостей про себе з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків щодо сум отриманих доходів та утриманих податків формує запит в електронному вигляді, підписує сформований запит електронним цифровим підписом та надсилає на електронну адресу «Єдиного вікна подання електронної звітності ДФС».

За результатами обробки запиту на електронну адресу платника надходить відповідь, що містить відомості про суми доходів. Звертаємо увагу, що фізична особа-платник податків відповідно до норм Закону України «Про захист персональних даних» може сформувати запит на отримання інформації виключно про себе, інформація щодо третіх осіб у відповідь на такий запит не надається. Із метою формування запиту про доходи використовується «Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності/запитів до «Єдиного вікна подання електронної звітності», яке розміщене на офіційному веб-сайті ДФС у рубриці «Фізичним особам/Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді» та є загальнодоступним для використання (http://sfs.gov.ua/fizichnim-osobam/vidomosti-doxid/).

У зазначеній рубриці розміщено детальну інструкцію щодо користування програмним забезпеченням «Порядок формування запиту та отримання відповіді».

Т. Чорнобривець, перший заступник начальника Гадяцької ОДПІ

***

Відповідальність за порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування до них в ЄРПН

Згідно з пунктом 1201.1 статті 1201Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) порушення платниками податку на додану вартість (далі – ПДВ) граничних термінів реєстрації податкових накладних, що підлягають наданню покупцям-платникам ПДВ, та розрахунків коригування до таких податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), установлених статтею 201 Кодексу, тягнуть за собою накладення на платників ПДВ, на яких відповідно до вимог статей 192 та 201 Кодексу покладено обов’язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірі:

10 відсотків від суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів;

20 відсотків від суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30 календарних днів;

30 відсотків від суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів;

40 відсотків від суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації на 61 і більше календарних днів.

При цьому згідно з пунктом 35 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу норми пункту 1201.1 статті 1201.1 не застосовуються при порушенні термінів реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, складених до 1 жовтня 2015 року.

Пунктом 1201.2 статті 1201 Кодексу визначено, що відсутність з вини платника реєстрації податкової накладної, що підлягає наданню покупцю-платнику ПДВ, та розрахунку коригування до такої податкової накладної в ЄРПН протягом 180 календарних днів з дати їх складання, тягне за собою накладення на платників ПДВ, на яких відповідно до вимог статей 192 та 201 Кодексу покладено обов’язок щодо такої реєстрації, штрафу у розмірі 50 відсотків від суми ПДВ, зазначеної в такій податковій накладній/розрахунку коригування.

Порядок застосування штрафних санкцій, передбачених статтею 1201, затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику (пункт 1201.3 статті 1201 Кодексу).

В. Филь , ГДІ з питань комунікацій Гадяцької ОДПІ 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...