Нові зміни у пільговому забезпеченні окремих категорій громадян

Нові зміни у пільговому забезпеченні окремих категорій громадян

Нові зміни у пільговому забезпеченні окремих категорій громадян

Поділитися новиною

Нові зміни у пільговому забезпеченні окремих категорій громадянІз першого липня 2015 року змінилася система надання пільг.

Тож ми вже вкотре звернулися до начальника управління соціального захисту Віталія Юрійовича Тарасенка за  докладними роз’ясненнями.

Кор.: Які пільги  надаватимуться з урахуванням доходів?

В.Т.: Порядок визначає механізм реалізації права на отримання пільг  за:

– користування житлом (квартирна плата, плата за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій);

– комунальні послуги (централізоване постачання холодної води, гарячої води, водовідведення, газо– та електропостачання, централізоване опалення);

– забезпечення паливом, скрапленим газом, телефоном, а також щодо встановлення квартирних телефонів.

Кор.:  Від чого залежить можливість отримати  пільги?

В.Т.: Надання пільг зараз залежить від середньомісячного сукупного доходу сімей, які мають право на пільги згідно із законодавчими актами.

Кор.:  Яких пільговиків це конкретно стосується?

В.Т.: Новий Порядок надання пільг з урахуванням доходів розповсюджується на:

– міліціонерів на пенсії та членів їх сімей;

– учасників війни, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, осіб з особливими заслугами перед Батьківщиною та членів їх сімей;

– дітей війни;

– багатодітних сімей;

– пенсіонерів із числа колишніх працівників освіти, культури, охорони здоров’я, захисту рослин, бібліотечної справа.

Тобто, з 1.07.2015 для вказаних громадян право на пільги пов’язане з доходами сім’ї.

Кор.:  Розглянемо ситуацію з пільгами на прикладі. У квартирі зареєстрований пенсіонер– дитина війни,  пенсія – 1500 грн. Він проживає з онуком, який  працює. Чи має цей пільговик право на пільги?

В.Т.: До членів сім’ї в питанні надання пільг належать особи, на яких поширюється відповідне законодавство:

– дружина (чоловік);

– їхні неповнолітні  діти (до 18 років);

– неодружені повнолітні діти, визнані інвалідами з дитинства I та II або інвалідами I групи;

– непрацездатні батьки;

– особи, які перебувають під опікою або піклуванням пільговика та проживають разом із ним.

Пільги надаються за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика, в розрахунку на одну особу, за попередні шість місяців не перевищує 1710 грн.

Ураховуючи вищевикладене, особа, про яку йдеться у зазначеній ситуації, має право на пільги, при  цьому доходи онука не враховуються.

Кор.: Які доходи включаються до сукупного доходу?

В.Т.: До сукупного доходу сім’ї пільговика включаються нараховані:

– пенсія;

– заробітна плата;

– грошове забезпечення;

– стипендія;

– соціальна допомога (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, допомоги на поховання, одноразової допомоги, яка надається відповідно до законодавства або за рішенням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форм власності);

– доходи від підприємницької діяльності.

Кор.:  Чи потрібно всім пільговикам звертатися до органів соціального захисту населення?

В.Т.: Тих пільговиків, у яких доходи перевищують 1710 грн, органи соціального захисту населення  повідомлять про те, що з 1 липня вони втрачають право на пільги.

Також про право конкретних осіб на пільги щомісячно повідомляються  організації, що надають житлово-комунальні послуги. 

Наприклад:  У квартирі проживають дружина з чоловіком, який є учасником війни. Щомісячно вона отримуєте пенсію у розмірі 1250 грн,  а чоловік – 2000 грн. Сукупний дохід цієї сім’ї 3250 грн (у місяць). На одного – 1625 грн (3250/2=1625).

За таких умов  сім’я  має право на пільги.

І не потрібно зайве турбуватися, пільги  будуть надаватися в тих обсягах, які діяли до 1 липня 2015 року, зокрема, зазначеній сім’ї – у розмірі  50% на оплату житлово-комунальних послуг, у межах соціальних норм та нормативів.

Розглянемо ситуацію з багатодітною сім’єю. Батько працює або не працює, мати доглядає за дітьми. Указаній сім’ї потрібно потурбуватися і з 1 липня звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації. Подати декларацію про доходи за шість місяців, що передують зверненню, або документи, що підтверджують їх відсутність доходів за вказаний  період.

Слід підкреслити, що у разі не надходження зазначених документів, органи соціального захисту населення вже повідомили  пільговиків про необхідність їх подання  для визначення права на отримання пільг.

Звертаємо увагу, що термін звернення за визначенням права на отримання пільг з 1.07.2015 р. продовжено по вересень 2015 р. включно.

Кор.: На який термін та з якого числа будуть надаватися пільги?

В.Т.:  У разі коли середньомісячний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу не перевищує 1710 грн, особа отримуватиме пільги протягом шести місяців з місяця визначення відповідного права.

Підприємства, які надають послуги, на підставі списків органів соціального захисту населення  надаватимуть пільги протягом шести місяців.

Тобто, з 1 липня 2015 до 31 грудня 2015 року.

Після закінчення шести місяців органи соціального захисту населення визначатимуть право пільговика на отримання пільг на наступний період.

Кор.:  Якщо втрачається право на пільги, а вартість житлово-комунальних послуг велика, чи є можливість отримати інший вид державної допомоги?

В.Т.: У разі втрати права на пільги особа можете скористатися державною допомогою в оплаті житлово-комунальних послуг – Програмою житлових субсидій.

Ця Програма з 1.05.2015 суттєво спрощена. Вказаний вид адресної соціальної допомоги надається на підставі заяви та декларації, є безповоротним, не впливає  на право власності та успадковування.

«Базар Медіа в Україні»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...