Увага! Шахрайства на території району

Увага! Шахрайства на території району

Увага! Шахрайства на території району

Поділитися новиною

Увага! Шахрайства на території районуГадяцький районний відділ міліції неодноразово повідомляв про випадки вчинення шахрайських дій на території району, і кількість таких випадків зростає з кожним днем. Зловмисники не втомлюються винаходити все нові схеми обману, а неуважні та довірливі громадяни стають їхніми жертвами. У поточному році до Гадяцького РВ УМВС надійшло 23 звернення громадян про вчинення відносно них шахрайських дій.

Схеми, за якими діють шахраї, різноманітні, і межі їхнім винаходам не існує, адже все це задля збагачення.

Один із видів шахрайської діяльності, що існує на території району, – це шахрайство по телефону, коли зловмисники телефонують довірливим громадянам та представляються працівниками міліції і повідомляють, що їх родич потрапив у біду, і йому потрібні гроші. Звичайно, голос нерозбірливий, а в деяких випадках шахраї ще й вдавалися до сліз, тому розпізнати, чи дійсно голос належить родичам, неможливо, та й хвилювання від почутого робить свою справу. Потім жертва перераховує кошти на рахунок, який вказали, а через деякий час усвідомлює, що її ошукали. Але інформування населення про такий вид шахрайств дає свої результати. Більшість людей тепер, перш ніж перерахувати кошти, телефонують до міліції та перевіряють дану інформацію.

І це лише одне з видів протизаконних діянь, до яких вдаються шахраї. На сьогоднішній день набуло розмаху Інтернет-шахрайство.

За 8 місяців поточного року до Гадяцького РВ УМВС України в Полтавській області звернулося 13 осіб, які повідомили, що їх ошукали саме в такий спосіб.

Так, наприкінці березня 2015 року до міліції звернулася місцева жителька, яка повідомила, що в соціальній мережі «Вконтакті» побачила фотографії кросівок, які продавав невідомий чоловік, домовилася з ним про купівлю, під час спілкування останній написав свої реквізити банківської картки, а також повідомив, що кросівки він доставить через «Нову пошту». Потім заявниця перерахувала грошові кошти в сумі 540 гривень на банківську картку так званого продавця і по сьогоднішній день не отримала ні товару, ні грошей. І таких випадків безліч.

Так, 10 квітня 2015 року до чергової частини Гадяцького РВ від жителя м. Гадяч надійшла заява про те, що він через «ПриватБанк», перерахував грошові кошти в сумі 5500 грн за вибраний ним товар в Інтернет-магазині, але до цього часу його не отримав.

У ході перевірки правоохоронцями було встановлено, що заявник через мережу Інтернет знайшов оголошення про продаж малька риби різних видів. Домовившись по телефону з невідомим чоловіком на ім’я Юрій про покупку 150 кг такої риби, на вказаний рахунок заявник перерахував грошові кошти в сумі 5500 грн, але товар так і не отримав. Слідом за цим повідомленням до райвідділу міліції звернулася жителька с. Петрівка-Роменська Гадяцького району і також повідомила про те, як її ошукали.

Виявляється, заявниця намагалася продати свою весільну сукню через Інтернет-сайт «OLX», тому їй зателефонував невідомий, який представився працівником весільного салону м. Миколаїв, і під виглядом купівлі сукні дізнався реквізити її кредитної картки. А через деякий час заявниці зателефонувала невідома особа, нібито працівник «ПриватБанку», і з метою уточнення даних для переказу коштів заволоділа грошима з її картки в сумі 14000 грн.

Також у цей день до Гадяцького РВ УМВС звернулася місцева жителька, яка повідомила про те, що 7.04 поточного року вона через мережу Інтернет знайшла повідомлення про продаж цуценяти. Зателефонувала за вказаним номером телефону в оголошенні, домовилась із невідомою жінкою, начебто з м. Київ, що купить цуценя за 1800 грн, яке невідома пообіцяла передати автобусом Київ – Гадяч, після чого заявниця перерахувала вказану суму через « Ощадбанк», але цуценя так і не отримала.

На початку червня поточного року до районного відділу міліції звернувся житель м. Могилів-Подільський та повідомив, що 23.04.2015 року він перебував у своїх родичів у с. Веприк Гадяцького району, через сайт «BVCOM.UA» замовив ноутбук та цього ж дня через банк перерахував кошти в сумі 6420 грн на рахунок вказаної особи, але товару не отримав і до цього часу.

Через декілька днів до правоохоронців звернувся місцевий мешканець і повідомив про те, що він по об’яві на сайті «Сландо» придбав мотоцикл, перерахував за нього кошти на рахунок особи, що була вказана в оголошенні, але мотоцикла так і не отримав.

Шахраї можуть і самі вам зателефонувати, якщо на будь-якому сайті є ваше оголошення. Так, жителька м. Гадяч розмістила на сайті «OLX» оголошення про продаж дитячого автокрісла, а через дві години їй зателефонувала невідома особа, представилась директором магазину «Малятко» з м. Дніпропетровськ і виявила бажання купити її крісло. Потім дізналася дані її кредитної картки «ПриватБанку» та інші установчі дані потерпілої, які надходили їй через СМС та які заявниця повідомляла невідомому. Таким чином, невідома особа шахрайським шляхом заволоділа її грошовими коштами в сумі 7855 грн.

Досить часто громадянам пишуть, що вони виграли велику суму коштів, автомобіль чи якусь коштовність. Однак для того, щоб отримати бажаний приз, у листі-відповіді потрібно вказати багато різних даних, серед яких номер телефону, логін і пароль картки, її номер або cvv-код. А через деякий час переможець дізнається, що з його банківської картки зникли кошти.

Так, до Гадяцького РВ УМВС звернувся місцевий житель та повідомив про те, що на сайті «Aukro.ua» він став переможцем та виграв мобільний телефон за 1313 грн. Заявник відразу ж відправив повідомлення зі своєї електронної пошти з питанням, куди проплатити покупку, і отримав номер рахунку, на який і перерахував кошти. Але так званого призу потерпілий так і не отримав.

І це лише декілька випадків шахрайств у мережі Інтернет. Адже прогрес не стоїть на місці, і зараз вже майже кожен громадянин користується послугами банку, а відтак має свою банківську картку. Поповнити мобільний рахунок, переслати кошти родичам, оплатити комунальні послуги – усе це і не тільки можна зробити за допомогою банківською картки, навіть не виходячи за поріг власної квартири. Хіба не зручно?

Однак у житті завжди є дві сторони медалі: разом із полегшенням життя банківські картки несуть у собі потенційну загрозу викрадення коштів із вашого рахунку. Шахраї також «не дрімають», розробляючи все нові хитрощі, щоб незаконно заволодіти чужими грошима.

До Гадяцького РВ УМВС останнім часом почастішали звернення громадян, які повідомляють, що невідомі особи шахрайським шляхом заволоділи їх коштами, що знаходились на банківських картках. Схема досить проста. До вас телефонують, представляються представником банку та під різними приводами просять назвати номер картки та ПІН-код, наприклад, говорять, що вашу картку заблокували, або пропонують підвищити кредитний ліміт, або збільшити відсоткову ставку по депозиту, або скасувати відсотки по кредиту. Приводи будуть здаватися раціональними та обґрунтованими, але результат один і той же: людина повідомляє свої дані і через деякий час у неї знімають гроші.

Так, на початку квітня поточного року до міліції звернулася жителька с. Рашівка Гадяцького району, яка повідомила про те, що на її мобільний телефон зателефонувала невідома особа та представилася працівником «ПриватБанку». Під час розмови невідомий отримав інформацію про паролі, які у вигляді СМС-повідомлення прийшли на її телефон, та за допомогою яких шахрай зняв з її банківської карточки кошти в сумі 7000 грн. Також був випадок, коли невідомий зателефонував жителю м. Гадяч, представився працівником вище вказаного банку та попросив перевірити реквізити банківської картки, після чого потерпілий недорахувався коштів в сумі 5560 грн.

Від подібних шахрайських дій на території району постраждало 9 осіб, і це лише ті, що звернулися до правоохоронних органів.

Ми висвітлили лише декілька випадків того, як злочинці скористалися безрозсудністю та надмірною довірою жителів нашого району задля власного збагачення.

Тож з усього вищевикладеного потрібно зробити певні висновки. І щоб не потрапити у таку прикру ситуацію, радимо вам бути більш обережними і відповідальними та не давати шахраям заволодіти вашими коштами. 

І.І. Ященко, ст. інспектор по РН та ГФ Гадяцького РВ УМВС України в Полтавській області, капітан міліції

1 коментар до “Увага! Шахрайства на території району

  1. Доброго дня! Останнім часом почастішали випадки шахрайства.
    Ні в якому разі не слід погоджуватися на попередню оплату на банківську картку продавця, якого ви не знаєте. Ми рекомендуємо особисто зустрічатися з продавцем та розраховуватися за товар після того, як побачите його. Якщо потрібна доставка, рекомендуємо користуватися послугою післяплати.
    Будь ласка, ознайомтеся з основними правилами безпеки при угодах купівлі-продажу: http://olx.ua/bezopasnost/
    Якщо ви постраждали від дій шахрая, будь ласка, надішліть інформацію, що підтверджує факт шахрайства, до служби підтримки OLX http://olx.ua/contact/ Це можуть бути скани переписки, чеків тощо. Такі дані нададуть підстави для блокування користувача. Ми також наполегливо рекомендуємо звертатися до правоохоронних органів. Після їх офіційного запиту, ми надамо всю необхідну інформацію про підозрюваного шахрая для розслідування.
    Офіційна підтримка Olx

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...