Російська рулетка, або Припиніть купувати лотереї

с работы уволить и отдать под суд как врага.

с работы уволить и отдать под суд как врага.

Поділитися новиною

Російська рулетка, або Припиніть купувати лотереїБеручи участь у «державних» лотереях, українці, нічого не підозрюючи, поповнюють бюджет країни-агресора. Левова частка ринку належить російським олігархам.

Роботу лотерей контролюють усі і ніхто: згідно з дослідженням Рахункової палати, вони платять до бюджету скільки хочуть і коли хочуть. А люди як грали, так і гратимуть.

В Україні працюють три оператори лотерей : «М.С.Л.», «Патріот» і «Українська Національна Лотерея». Українські державні лотереї – не українські і не державні. Близько 69% ринку, за даними Рахункової палати України, займає «Патріот». Це акціонерне товариство було створене в 1997 році на базі радянського лотерейного оператора Добровільного товариства сприяння армії, авіації і флоту – ДТСААФ.

Моментальні лотереї «Патріота» відрізняються колоритними назвами: «Козирна масть», «Чесна гра», « Азарт», « Фурор» і так далі.

100% акцій « Патріота» належать Кіпрській Cehriba Investments Limited. Ця компанія-прокладка входить в інвестиційний холдинг Finstar  російського мільярдера Олега Бойка, голови наглядової ради « Патріота». Разом із ним у наглядовій раді є присутніми діти Олександра: Катерина і Олександр Бойки.

ТОВ «М.С.Л». (26% ринку) було засноване на базі державної корпорації «Молодьспортлото» у 1998 році.

Серед популярних лотерей оператора «Лото-забава», «Експрес -лото», «Спортпрогноз», «Мегалот».

За даними Кіпрської комісії із захисту конкуренції, у січні 2010 року кіпрська компанія ABO Holdings Ltd володіла на той час 94,95% українського лотерейного оператора «М.С.Л»

Кіпріот Маркос Шапіаніс написав великий і детальний матеріал про лотереї: «Цей бізнес у вогні: чим ризикують російські мільярдери на Україні», де першим у списку значиться Михайло Фрідман: « Альфа-банк», стільниковий зв’язок «КиївСтар», оператор лотерей «М.С.Л» (Київ)».

Компанії зі 100% іноземного капіталу «УНЛ» (Українська національна лотерея) – серед її відомих лотерей: «Супер Лото», «Кено», «Лото Трійка», «Фаворит Спорт».

Тільки восени минулого року УНЛ по власній ініціативі надала журналістам інформацію про своїх кінцевих одержувачів грошей: швейцарця і двох австрійців.

Закон не писаний, але це закон

Так чи інакше, термін дії ліцензій усіх операторів лотерей в Україні збіг у лютому-березні минулого року. Ліцензії анульовані, та хай живуть і здравствують ліцензії!

Справа у тому, що в самому кінці чинного закону закладена ще одна, м’яко кажучи, лобістська норма про те, що після закінчення терміну дії ліцензії оператори можуть продовжувати працювати, поки Мінфін не сформулює нові ліцензійні умови, а Кабмін їх не прийме.

Надходження до бюджету по статті «Скільки не жалко»

У 2013 році оператори лотерей задекларували 9 мільярдів гривень доходу і заплатили до бюджету 0,4 мільярда гривень, минулого року – 0,3 мільярда. Для порівняння, Національна лотерея Великобританії (одне з головних джерел фінансування Лондонської Олімпіади 2012 року) приносить до бюджету 4-5 мільярдів доларів на рік.

І річ не лише в тому, що в Україні податок складає 3,5% від загального прибутку (наприклад, у США і Фінляндії це 30%, в Італії – 15%), а ще й у тому, що задекларована сума прибутку українських операторів лотерей – це випадкова цифра, яку самі оператори побажали задекларувати.

Рейди за легалізацію

Відсутність законодавчих норм, що регламентують роботу лотерей, дозволяє не звітувати перед державою. У грудні минулого року міністр внутрішніх справ Аваков дав вказівку закрити усі гральні бізнеси, включаючи лотереї.

«Вони нас закрили, – говорить Георгій Ложенко, – вони і лотереї закривали. Викидали з магазинів термінали, ламали диспенсери з миттєвими лотереями… Але через деякий час вони зупинилися».

Дійсно, навесні цього року лотереї знову почали відкриватися. Президент «М.С.Л». пояснює відновлення роботи тим, що виграв «300 судів по всій країні».

Люди, які грають в ігри

Розповсюджувач лотерей «М.С.Л.», яка представилася Любов’ю Олександрівною, розповіла кореспондентові «УП», що гравців стало трохи менше після того, як піднялися ціни на квитки і з’явилося обмеження для школярів.

Але в цілому за п’ять років роботи Любов Олександрівна переконалася, що люди, які грали, продовжують грати, не дивлячись ні на що.

http://www.pravda.соm.uа/frticles/2015/08/17/7077764  

ВИСНОВОК

Звичайно, купуючи всі перераховані лотереї, виграєте ви чи ні – ще невідомо. Хоча з вірогідністю 99% можна стверджувати, що не виграєте. А те, що за ваші кошти зайва куля, снаряд чи міна полетить на вашого сина, брата чи чоловіка – це 100% факт. Тож закликаю і молю вас: не робіть таких подарунків заклятим ворогам. ПРИПИНІТЬ купувати лотереї.

Світлана Гейко, 21 серпня 2015 р., м. Гадяч

LIVE OFFLINE
track image
Loading...