Гадяцький договір.

Гадяцький договір.

Гадяцький договір.

Поділитися новиною

Гадяцький договір.Гадяцька угода…передбачала створення троїстої співдружності, що складалася з королівства Польщі, Литовського князівства та Руського князівства з козацьким гетьманом на чолі.

Сергій Плохій  (Гарвардський університет)

За історичними даними, цього року минає 357 років відтоді, як «…в обозі під Гадячем 16 вересня року господнього 1658, Дай Боже, щоб щасливо і вічно тривало», представниками Корони Польської і Великого князівства Литовського, з однієї сторони, і вельможним Гетьманом і Військом Запорозьким, з другої, було підписано Гадяцьку угоду – договір, як сьогодні прийнято говорити. Про ці події говорено немало. Світила історії як науки з України, Росії, Польщі, Канади не один раз збирались для аналізу і осмислення тих подій. Сім років тому наукові конференції проведені у містах Гадяч та Полтава, видані цікаві публікації і результати історичних досліджень. Ці матеріали можна знайти у Гадяцькому історико-краєзнавчому музеї. Вони і сьогодні вражають нас своєю актуальністю і співзвучністю з нинішніми подіями в Україні. «…Ідея Гадяча продовжувала жити серед козацької верхівки аж до повстання гетьмана Івана Мазепи… Згодом вона перетворилася на дороговказ у боротьбі за державність і для наступних поколінь борців за волю України, тому що уособлювала тернистий шлях змагань до легітимного буття народу». 

На виконання листа віце-прем’єр-міністра України, міністра культури С. Кириленка про відзначення Днів європейської спадщини, які будуть проходити в Україні в останній тиждень вересня, Гадяцький історико-краєзнавчий музей виступив з ініціативою встановлення на місці підписання договору пам’ятного знаку про цю подію. Нами встановлено та підтверджено істориками України місце підписання договору. Це красиве і привабливе місце недалеко від Гадяча. Не буду називати де, хай побуде інтрига. На 19 вересня планується відкриття знаку, проведення культурно-мистецького свята.

Виготовлення знаку, облаштування території відбувається за рахунок сільської громади, небайдужих громадян, спонсорів. Але можна було б запросити на свято і кінний театр із Чернігівщини. Домовленості є, та бракує коштів. Я звертаюсь до жителів міста, навколишніх сіл, земляцтва та діаспори Гадяччини допомогти зібрати необхідну суму коштів, щоб провести свято на Всеукраїнському рівні, увіковічнити ще один рядок історії рідного краю. Кошти, а це може бути будь-яка сума, від однієї гривні до можливостей благодійника, можуть бути вкинуті в скриньку благодійництва у районному історико-краєзнавчому музеї чи перераховані на рахунок Громадської організації «Сприяння розвитку територіальної громади м. Гадяч»: Полтавська область, Гадяцький район, м. Гадяч, р/р 26009124235001 в ПАТ «Полтава-банк», МФО 331489, ЄДРПОУ 39086441.

О. Зозуля, завідуючий  туристично-інформаційним сектором Гадяцького історико-краєзнавчого музею 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...