Чи загрожує Гадяччині африканська чума?

Чи загрожує Гадяччині африканська чума?

Чи загрожує Гадяччині африканська чума?

Поділитися новиною

Чи загрожує Гадяччині африканська чума?У сусідньому Пирятинському районі, у зв’язку із загрозою розповсюдження епідемії африканської чуми свиней, оголошено карантин. Заражену продукцію (усього більше 20 тонн) завезли на місцеве господарство з Київщини. Жителі району панікують і протестують проти спалення «чумної» свинини в центрі села, де й знаходиться господарство.

Новина про те, що африканська чума зовсім близько, швидко облетіла й сусідні райони. Дехто почав бити на сполох, мовляв, осередок небезпечної хвороби не так і далеко. Щоб дізнатися, яка ситуація в нашому районі, ми телефоном зв’язалися з начальником Гадяцької районної лікарні ветеринарної медицини Володимиром Лидзарем і поставили йому кілька запитань.

– Володимире Івановичу, чи загрожує ця проблема і нам?

– Загрожує не лише району, а й області. На території Гадяччини знаходиться 5 свиногосподарств, які вже років зо два переведені на закритий режим роботи, відтоді, як надійшли перші сигнали про африканську чуму в Україні (нагадаємо, що партію зараженої продукції було ввезено з-за кордону – авт.). Можу запевнити, що ці комплекси забезпечені всіма необхідними засобами. Поголів’я свиней щеплені вакциною проти класичної чуми.

Чи були вже якісь вказівки з обласного управління ветмедицини? Як району бути готовим до загострення ситуації?

– Ми вже проводили засідання надзвичайної епізоотичної комісії. У п’ятницю планують зібрати обласний з’їзд. Вакциною проти класичної чуми, повторюю, забезпечені, у нас є 2 дезінфікуючих установки. Що стосується громадського сектору, то тут проконтролювати ситуацію важче.

Гадячан турбує ще й таке питання: у центрі міста в одному з навчальних закладів тримають свиней. Чи не є таке шкільне господарство прямою загрозою в разі чого?

– Ні, боятися немає чого. Із навчальним закладом укладено договір, ветлікарі перебувають на обслуговуванні господарства. Недалеко від центру знаходиться і Гадяцьке племоб’єднання, яке теж перебуває під пильним наглядом ветслужби. Можу заспокоїти жителів району: ситуація контрольована.

– Дякую за розмову.

Спілкувалася Олена Савченко

Найактуальніші питання, що цікавлять населення:

1. Як відбувається зараження свиней?

Шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині). Опосередковано: через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, стічні води, транспорті засоби, бродячих тварин, птахів, комах та обслуговуючий персонал; при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

2. Чи хворіють люди на африканську чуму свиней?

Ні! Люди не хворіють на АЧС.

3. Чи існує вакцина?

Ні! На даний час ефективної вакцини не існує.

3. Які тварини хворіють на АЧС?

Лише домашні та дикі свині, незалежно від породи, віку та статі.

4. Що станеться, якщо не повідомити про підозру захворювання?

Хвороба може швидко поширитись на сусідні господарства, завдаючи значних економічних збитків внаслідок загибелі свиней та ліквідації всього свинопоголів’я в регіоні. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...