Африканська чума свиней

Африканська чума свиней

Африканська чума свиней

Поділитися новиною

Африканська чума свинейКуди звертатися, якщо виявили хворобу?

На сьогоднішній день в Гадяцькому районі дуже поширеним є вирощування свиней чи то для власних потреб, чи в комерційних цілях. Власники свинопоголів’я, окрім клопотів по догляду за твариною, проведенням ветеринарних обробок (вакцинація, дегельмінтизація), мають ризик зіткнутися з дуже неприємною та небезпечною проблемою – африканською чумою свиней.

Уперше на території України АЧС було виявлено в 2012 році. Після невеликої перерви це захворювання знову повернулося на нашу територію. Так, 2 липня в урочищі Підкозли (Дубровицький район Рівненська область), у 5 км від найближчого населеного пункту – с. Жадень і в 4 км від границі з Білоруссю були виявлені два трупи диких кабанів. 5.07.2015 р. у с. Горностайпіль Іванківського району Київської області в особистому підсобному господарстві було виявлено загибель однієї свині. Цього ж числа на Житомирщині, у 30-му кварталі Більківського лісництва Радомишльського району, було виявлено загибель дикого кабана. При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в усіх трьох випадках встановлено діагноз на АЧС.

Африканська чума свиней (Pestis Africana suum, хвороба Монтгомері) – висококонтагіозна вірусна хвороба. Хворіють як дикі, так і домашні свині. Інкубаційний період хвороби може тривати від 3 до 15 діб. Вірус надзвичайно стійкий, зберігається: у гної та ґрунті – до 4 місяців; у трупах свиней – 2,5 місяці; у копчених м’ясопродуктах – 6 місяців; у замороженому м’ясі – до 3 років. Вірус чутливий до 1,5% розчину формаліну, 3% каустичної соди, гіпохлориду натрію або кальцію (2-3% активного хлору). Зараження може відбуватися безпосередньо від тварини до тварини або ж, що найчастіше, через ґрунт, предмети догляду та не знезаражені харчові відходи тваринного походження.

Хвороба характеризується гарячкою, температура тіла підвищується до 42°С, спостерігається слабкість, пригнічений стан. Свині більше лежать, важко дихають, неохоче поїдають корм. У них хитка хода, хвороба часто супроводжується кашлем. Усі видимі слизові оболонки гіперемійовані, різко виражене посиніння шкіри в ділянках вух, живота, під щелепами та в паху. Часто відмічаються запори або проноси, калові маси з домішками крові. Вакцини та лікування проти цієї хвороби не розроблені, тож заражені свині гинуть через 1-3 доби після захворювання.

Вірус африканської чуми є безпечним для людини, але саме людина бере участь у розповсюдженні захворювання. Найпростіший шлях – це перевезення продуктів харчування, домашніх і диких свиней із неблагополучного регіону, а також годівля свиней зараженими продуктами.

З метою попередження виникнення та розповсюдження захворювання на території Гадяцького району особам, які займаються утриманням та розведенням свиней, необхідно проводити наступні комплекси заходів:

– завезення свинопоголів’я проводити лише із благополучних пунктів;

– щоденно проводити механічне очищення приміщення, в якому утримуються тварини;

– для догляду за тваринами виділити спеціальний інвентар, одяг та взуття і після використання проводити його ретельне очищення, миття та дезінфекцію;

– не допускати вільновигульного утримання поголів’я;

– не допускати бродячих тварин на територію господарства (двору);

– провести комплекс заходів із знищення гризунів;

– забій тварин проводити лише під наглядом фахівців державної ветеринарної служби;

– регулярно проводити знезараження вигрібних ям за допомогою таких дезінфікуючих засобів як каустична сода, хлорне вапно, параформальдегід та ін.

Державна ветеринарна служба застерігає, що хвороба прогресує надзвичайно швидко і призводить до загибелі всіх тварин, які захворіли!!! Закритий режим роботи свиногосподарств, висока санітарна культура їх ведення та забезпечення повноцінного харчування свинопоголів’я дадуть можливість захистити тварин від зараження.

В.М. Мельник, лікар-епізоотолог ГРДЛВМ

У разі захворювання чи загибелі тварини необхідно негайно звернутися до лікаря державної ветеринарної служби за телефонами:

Районна державна лікарня ветмедицини – тел. 2-24-12.

Дільничні лікарні ветмедицини:

Веприцька – тел. 59-3-21, 050-28-24-898;

Книшівська – тел. 55-1-29, 066-60-68-527;

Петрівсько-Роменська – 099-92-27-511;

Рашівська – 050-77-51-475;

Римарівська – 050-28-24-368;

Лютенська – 050-18-55-243;

Краснознаменська – 066-14-59-326.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...