Оплата за газ

Оплата за газ

Оплата за газ

Поділитися новиною

Оплата за газНеабияке обурення з боку споживачів викликано з приводу значного здорожчання вартості газу для побутових споживачів з 1 квітня 2015 року, яка була затверджена постановою НКРЕКП від 3.03.2015 року №583.

У населення склалося враження, що із зростанням роздрібної ціни на природний газ збагачуються газові господарства по газопостачанню та газифікації, які здійснюють діяльність із розподілу та постачання природного газу на закріплених НКРЕКП територіях.

Але це зовсім не так.

«Громадськість іноді плутає поняття тарифу і ціни газу. Ціна природного газу – це ті кошти, які сплачує споживач за спожитий природний газ. Вона складається, у першу чергу, із вартості природного газу і тарифів на його транспортування та постачання. Вартість газу визначає держава в особі регулятора НКРЕКП, і ніяким чином не впливає на доходи Товариства, оскільки останнє не має впливу на процес ціноутворення. Тарифи ж установлюються НКРЕКП для кожного окремого газового господарства, із урахуванням його матеріально-технічної бази та виробничо-господарських потреб», – наголошує голова правління ПАТ «Гадячгаз» Дмитро Ігорович Шестерненко.

Найбільше коштів у структурі роздрібної ціни на газ для населення у розмірі 7,188 грн/куб. м передбачено вартість газу, як сировини, та належить НАК «Нафтогаз України», а це 70,1%. Ще 16,7% – це ПДВ та 2,8% – збір у вигляді цільової надбавки, які  сплачуються в бюджет, ще 2,9% – це тариф за транспортування природного газу магістральними трубопроводами, що належать компаніям, які надають послуги з транспортування природного газу магістральними трубопроводами.

«Сплачені за газ кошти надходять на рахунки зі спеціальним режимом використання, які відкриті для ПАТ «Гадячгаз» в ПОУ «Ощадбанк». Далі банк щоденно за алгоритмом, який встановлює та затверджує НКРЕКП, розподіляє ці кошти між їх вигодонабувачами. З кожного оплаченого споживачем «куба» природного газу ПАТ «Гадячгаз» отримує лише 0,540 грн (тариф на транспортування розподільними мережами та постачання природного газу за регульованим тарифом), – пояснює голова правління Дмитро Ігорович Шестерненко. –  За рахунок  цих коштів, які йдуть виключно на виробничу діяльність Товариства, здійснюється оплата праці працівників, купуються паливо-мастильні матеріали, матеріали для виробничих потреб, оплачуються енергоресурси для забезпечення власних та виробничих потреб, проводяться планово-технічні обслуговування, зокрема, ПАТ «Гадячгаз» спрямовує кошти на реконструкцію, модернізацію та капітальний ремонт газових мереж, капітальний ремонт та заміну обладнання на газорозподільних пунктах та шафових розподільних пунктах, установлює системи телеметрії, забезпечується функціонування аварійно-диспетчерської служби та експлуатаційних служб, а також служб, які щоденно контролюють роботу газотранспортної системи, щоб забезпечити споживачам м. Гадяч та Гадяцького району стабільне, безаварійне та безперебійне газопостачання».

ПАТ «Гадячгаз»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...