Ще раз по субсидії

Ще раз по субсидії

Ще раз по субсидії

Поділитися новиною

Ще раз по субсидіїДруга хвиля звернень за субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг, яку Міністерство соціальної політики очікує з жовтня, охопить, за оцінками відомства, більше мільйона сімей, повідомила прес-служба Мінсоцполітики з посиланням на голову відомства П. Розенка. Перша ж хвиля бажаючих отримати субсидії вже охопила більше мільйона сімей: станом на квітень поточного року органи соціального захисту отримали 1 млн 137 тис. заяв. П. Розенко підкреслив, що незважаючи на велику кількість звернень, нова система призначення субсидій працює нормально.

Чи так це насправді, ми поцікавилися у заступника начальника відділу грошових виплат і компенсацій Вікторії Тракало.

Вікторіє Вікторівно, розкажіть про стан призначення субсидій саме у нашому районі?

На даний час проводиться робота по призначенню житлових субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг за двома напрямками:

– призначаються субсидії за удосконаленим порядком за заявами, які надійшли від заявників уперше;

– проводяться перерахунки субсидій особам, які отримували субсидію протягом опалювального періоду 2014–2015 років.

Станом на 22.06.2015 р. призначено субсидію 2367 домогосподарствам. Із них у 1191 домогосподарстві субсидія на неопалювальний період становить «0» (неопалювальний період триває з 1.05.2015 р. по 30.09.2015 р.)

Які найтиповіші помилки допускають заявники при заповненні бланків заяв та декларацій?

Досить часто при заповненні відомостей про житлово-комунальні послуги, якими користуються особи, зареєстровані у житловому приміщенні, заявники невірно вказують номери особових рахунків, що не дає можливості отримати від організацій-надавачів послуг необхідної інформації для призначення субсидії. А це в свою чергу унеможливлює своєчасно призначити субсидію особам.

У розділі ІІ декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням субсидії, заповнюючи відомості про доходи, заявники вказують не всі доходи, зазвичай не вказується разова допомога до 5 травня, дохід від здачі молока, допомога по тимчасовій втраті працездатності та дивіденди.

Зверніть увагу, доходом сім’ї є заробітна плата, пенсія, допомога (крім її частини, виплата якої здійснюється одноразово, зокрема, при народженні дитини), стипендія, грошове забезпечення, аліменти, виплати відповідно до умов цивільно-правового договору, доходи від підприємницької діяльності, здачі майна в оренду, від продажу майна та немайнових прав, сільськогосподарської продукції, дохід від здачі паю в оренду, дохід від земельної ділянки, дивіденди, проценти від розміщення депозитів тощо. Для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється з отриманих особами доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб. Єдиний соціальний внесок, військовий збір, профспілкові внески враховуються в сукупний дохід сім’ї. Дохід враховується за попередній календарний рік (12 місяців 2014 року).

У разі коли обсяг споживання води, газу, електроенергії вимірюється індивідуальними засобами обліку, субсидія розраховується з кількості зареєстрованих осіб, які фактично в ньому проживають. У такому випадку субсидія буде призначена на підставі звернення особи на новий період із відміткою в заяві про необхідність розгляду справи на комісії для вирішення спірних питань щодо призначення субсидій, державних соціальних допомог та пільг.  Як правило особи, які одержували субсидію в 2014 -2015 р. і мають обставини, зазначені вище, не надають необхідних документів, адже під час прийняття рішень у таких випадках враховується наявність документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб із числа зареєстрованих, зокрема, довідок, що підтверджують місце перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довгостроковим відрядженням, відбування покарання, довідок про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні (будинку). 

Найбільш актуальним питанням, яке задають громадяни: «Чи має право одержувати субсидію особа, яка в житловому будинку (квартирі) проживає без реєстрації?»

Субсидія призначається одному із членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг за місцем реєстрації, або особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла і на яку відкрито особові рахунки із сплати житлово-комунальних послуг.

А скільки часу відводиться спеціалістам на розгляд питання надавати чи ні конкретній людині субсидію?

Рішення про призначення (непризначення) субсидії приймається протягом десяти днів після подання заяви та отримання відомостей: від організацій-надавачів послуг – про забезпеченість комунальними послугами, їх вартість; від житлово-експлуатаційних організацій або інших органів, що визначені місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а у сільській місцевості від сільських (селищних) рад – про склад зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб; від ДФС, ПФУ – про доходи. Після проведених розрахунків заявнику видається повідомлення про призначення житлової субсидії.

Валентина Йотка

LIVE OFFLINE
track image
Loading...