Надання адміністративної послуги «Проставлення апостилю на офіційних документах про державну реєстрацію актів цивільного стану» через УДППЗ «Укрпошта»

Надання адміністративної послуги «Проставлення апостилю на офіційних документах про державну реєстрацію актів цивільного стану» через УДППЗ «Укрпошта»

Надання адміністративної послуги «Проставлення апостилю на офіційних документах про державну реєстрацію актів цивільного стану» через УДППЗ «Укрпошта»

Поділитися новиною

Надання адміністративної послуги «Проставлення апостилю на офіційних документах про державну реєстрацію актів цивільного стану» через УДППЗ «Укрпошта»Проставлення апостилю на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав, здійснюється згідно з Правилами, затвердженими спільним наказом Міністерства закордонних справ, Міністерства освіти і науки та Міністерства юстиції від 5 грудня 2003 року № 237/803/151/5 і зареєстровані в Мін’юсті 12 грудня 2003 року за № 1151/8472.

Зараз у відділеннях УДППЗ «Укрпошта» громадяни можуть отримати необхідну інформацію про: види адміністративних послуг, перелік необхідних документів, зразки заповнення заяв, порядок та строки направлення документів засобами поштового зв’язку.

Так, громадяни, яким необхідно проставити апостиль на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав, заповнюють заяву з отримання адміністративної послуги та додають необхідні документи про державну реєстрацію актів цивільного стану.     

Обов’язкові документи:

1. Заява встановленої форми.

2. Оригінал документу про державну реєстрацію акту цивільного стану для проставлення апостилю.

3. Документ про оплату послуги з проставлення апостилю (документ банка, відділення поштового зв’язку чи документ, що підтверджує внесення плати через програмно-технічні комплекси самообслуговування) або копія документу, що підтверджує право на звільнення від плати (право на пільги), засвідчена нотаріально.

Перед прийняттям документів працівник в обов’язковому порядку з’ясовує, чи підлягає поданий документ проставленню апостилю.

Документ не може бути прийнятий, якщо:

1) текст документа неможливо прочитати внаслідок пошкодження;

2) документ написаний чи підписаний олівцем або отриманий через засоби факсимільного зв’язку (нанесена на зворотному боці свідоцтва про державну реєстрацію акту цивільного стану спеціальна плівка для ламінування буде перешкодою для проставлення на ньому апостилю);

3) у документі є незастережні виправлення або дописки (штамп органів внутрішніх справ, органів приватизації);

4) до повноважень компетентного органу не входить проставлення апостилю на цьому документі (Укрдержреєстр проставляє апостиль на документах про державну реєстрацію актів цивільного стану);

5) для проставлення апостилю подано оригінали офіційних документів про державну реєстрацію актів цивільного стану, виданих установами колишніх союзних республік у складі СРСР. (У цьому випадку слід отримати документ про державну реєстрацію акту цивільного стану повторно, звернувшись до відділу державної реєстрації актів цивільного стану).

Плата за проставлення апостилю для громадян України, іноземців та осіб без громадянства складає 3 неоподатковуваних мінімуми доходів громадян (51 грн).

Плата справляється до проставлення апостилю шляхом перерахування до загального фонду державного бюджету. (Наказ Міністерства юстиції «Про розмір та порядок оплати послуг з проставляння апостилю» від 18 грудня 2003 року № 161/5).

Від внесення плати звільняються інваліди 1-ї і 2-ї груп, Великої Вітчизняної війни, громадяни, які належать до першої категорії потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи, та діти-сироти у разі проставлення апостилю на документах, що стосуються безпосередньо цих громадян.

Термін розгляду документів, поданих для проставлення апостилю:

Із відміткою головних управлінь юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, мм. Києві та Севастополі про засвідчення – апостиль проставляється у день надходження документа про державну реєстрацію акту цивільного стану безпосередньо до Департаменту у справах цивільного стану громадян, який не пізніше наступного робочого дня після підписання листування передається до структурного підрозділу Укрдержреєстру для подальшого направлення суб’єкту звернення рекомендованим поштовим відправленням.

За відсутності відмітки головних управлінь юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, мм. Києві та Севастополі про засвідчення – апостиль проставляється після спливу 20 робочих днів із дня надходження документа про державну реєстрацію акту цивільного стану безпосередньо до Департаменту у справах цивільного стану громадян, який не пізніше наступного робочого дня після підписання листування передається до структурного підрозділу Укрдержреєстру для подальшого направлення суб’єкту звернення рекомендованим поштовим відправленням.

Документи для отримання послуги направляються з дотриманням вимог діючих нормативних актів у галузі поштового зв’язку в порядку, обраному суб’єктом звернення.

Відділ проставлення апостилю Департаменту у справах цивільного стану громадян розташований за адресою: місто Київ, вул. М. Раскової, 15, телефон 233-65-13, 233-64-75.

О. Афанасенкова, начальник відділу ДРАЦС реєстраційної служби Гадяцького райуправління юстиції 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...