Докладно про субсидії

Докладно про субсидії

Докладно про субсидії

Поділитися новиною

Докладно про субсидіїІз 1 травня 2015 року набирає чинності постанова Кабінету Міністрів України від 28.02.2015 № 106 «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій», згідно якої спрощено процедуру отримання субсидій. За роз’ясненнями щодо цієї теми ми звернулися до начальника управління соціального захисту населення при Гадяцькій РДА Віталія Тарасенка.

Шановний Віталію Юрієвичу, нагадайте ще раз нашим читачам про порядок отримання субсидій та правильність оформлення відповідних документів.

Кому призначається субсидія? 

Субсидія призначається особі, на яку відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації. 

Чи має право на призначення субсидії особа, яка проживає без реєстрації, на підставі договору найму (оренди)? 

Особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла, і на яку відкрито особові рахунки із сплати житлово-комунальних послуг, має право на призначення субсидії на загальних умовах. 

Куди звертатися та які необхідно подати документи? 

З 1 травня 2015 року субсидія призначатиметься лише на підставі двох документів  – заяви та декларації. Кожне домогосподарство у квітні та жовтні 2015 року отримає від підприємств, що надають послуги з газопостачання, електропостачання та централізованого опалення, спрощені форми заяви та декларації для звернення за призначенням субсидії. 

Заповнені заява та декларація подаються або надсилаються поштою до управління соціального захисту населення Гадяцької райдержадміністрації. 

У сільській місцевості заяви та декларації для призначення субсидій приймають уповноважені особи сільських рад. 

Щодо осіб, які вже отримують субсидію, продовження буде проводитись автоматично, без звернень громадян. 

Якщо в складі сім’ї є особи, які не працюють, не перебувають на обліку в центрі зайнятості, чи не буде це перешкодою для призначення субсидії? 

За новим порядком така умова скасована. Однак для працездатних осіб, крім осіб, які навчаються за денною формою навчання, призвані на строкову військову службу, отримують державні соціальні допомоги або стипендію, у розрахунок субсидії за кожний місяць включається місячний дохід не менше прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб у відповідному періоді (з 1.01.2015 – 1218 грн). 

Чи впливатиме на призначення субсидії майновий стан сімей, які звертаються за призначенням субсидії (зокрема, наявність двох та більше транспортних засобів, додаткового житлового приміщення)? 

Не впливатиме. 

Чи існують обмеження для отримання субсидій за новим порядком? 

Так. Якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії (призначенням субсидії без звернення) здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив послуги з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, транспортного засобу (механізму), телефонного (у тому числі мобільного) зв’язку, крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень. 

Чи несе відповідальність заявник за надані недостовірні відомості у декларації для призначення субсидії? 

Так. Якщо свідомо подано неповні чи недостовірні відомості про доходи та витрати зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб, може бути відмовлено в призначенні субсидії або припинено її надання. У такому разі заявник зобов’язується повернути надміру перераховану (виплачену) суму субсидії у подвійному розмірі. У разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання житлової субсидії (зміни у складі зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, зміни у переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, про купівлю товарів або оплату послуг) заявник зобов’язується у місячний термін повідомити орган соціального захисту населення. 

Які доходи будуть враховуватись при призначенні субсидії? 

Із 1 травня 2015 року для призначення житлової субсидії враховуватимуться доходи за попередній календарний рік без урахування податку із доходів фізичних осіб.

Чи на всю вартість житлово-комунальних послуг призначається субсидія? 

Субсидія призначається у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, які обраховуються організаціями-надавачами послуг. 

«Базар Медіа в Україні»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...