Що обговорювали на апаратній нараді

Поділитися новиною

Як у районі із працевлаштуванням?

Згідно доповіді Любові Різун (директора районного центру зайнятості), за перший квартал 2015 року послугами районного центру зайнятості скористались  2025 безробітних громадян. Із них працевлаштовані на вільні чи новостворені робочі місця 408 осіб.

Протягом звітного періоду за направленням ЦЗ у громадських роботах брали участь 137 безробітних, навчались у відповідності до потреб роботодавців 204 безробітних. Загальна кількість вакансій, заявлених роботодавцями, 507, із них укомплектовано 409. 

Станом на 1 квітня на обліку в ЦЗ перебуває 1474 безробітних.  Банк вільних вакансій становить 66 одиниць.

Нині ставиться акцент на працевлаштування внутрішньопереміщених осіб (переселенців) та осіб, що повернулись із зони АТО.  За останні 2 тижні у ЦЗ зареєстровано 14 осіб військовослужбовців, демобілізованих із зони проведення АТО. З них чотирьом особам вже призначено допомогу по безробіттю.

Приємна новина для підприємців, що працевлаштували переселенця: 28 березня оприлюднений закон про посилення захисту внутрішньопереміщених осіб. Згідно закону, за працевлаштування ВПО роботодавцям компенсуються  усі витрати на заробітну плату.

Доручень багато, але чи виконують їх на місцях?

По закінченню кожної  апаратної наради голова РДА дає доручення. Але, як виявилось, найчастіше їх просто ігнорують. У приклад поставили останнє доручення про взяття на облік хворих дерев. Із 27 сільських рад подібні заяви та перелік подали лише 8.

«Немає відповідальності!» – підсумував голова РДА і пообіцяв відпрацювати механізм покарання за невиконання доручень.

Діяльність адміністративних комісій – результат роботи «0»

Адміністративна комісія – це колегіальний орган, який утворюється при виконавчому комітеті міської (сільської) ради для розгляду і вирішення всіх справ про адміністративні правопорушення.

Коли прийшов час звітувати про діяльність адміністративних комісій, виявили, що багато сільських рад їх навіть не створювали,  тому не сильно і заморочувались їх діяльністю.  Доручення, знову ж таки, не виконували, а відповідно і порушень немає, і штрафів також. А палити торішнє листя продовжують, сміття викидають.

У той час, коли сільські ради «насварили» за нульовий результат роботи, у «передовики»  вирвалась міськрада. Вона чи не єдина подала стислий і зрозумілий звіт роботи адмінкомісії: проведено 17 засідань,  розглянуто 43 справи, у тому числі про порушення правил торгівлі алкогольними напоями, порушення громадської тиші, із питань прав захисту споживачів, за несвоєчасне прибирання прилеглих територій, по викиданню сміття, за спалення листя. Загальна  сума штрафів склала 8789 гривень.

Тож тепер  робота адмінкомісій буде жорстко контролюватись.

Про виплати військовим АТО

Віталій Тарасенко (начальник управління соціального захисту) доповів, що станом на 6 квітня 2015 року розглянуто 125 справ по виплаті військовим АТО грошової допомоги у розмірі 5 тисяч гривень. 113 особам виплати пройшли, решта на черзі. Усього допомога надана на суму 565 тисяч гривень.

Що стосується субсидії

Декларації на отримання субсидій будуть доставлені кожному громадянину особисто в руки, під підпис. Щоб уникнути помилок при заповненні чи просто за роз’ясненнями можна звертатись до уповноваженої особи (для сільської місцевості) чи безпосередньо до управління соцзахисту.

На Гадяцький район  уже роздруковані 26 тисяч декларацій, тож усім вистачить. А якщо ви якимось чином зіпсували форму декларації, загубили чи просто не отримали, звертайтесь до уповноважених органів за новою. 

2 га землі

Володимир Троценко (начальник відділу Держземагентства в Гадяцькому районі) розповів, що оформлення земельних ділянок для військовослужбовців АТО у процесі. По більшості сільських рад питання вже вирішені позитивно. Усього звернулось 95 осіб. На даний час на розробці проектів  знаходиться 75 справ.

Бережіть чоловіків!

Не в кращому стані, як виявилось, і справи військкомату.  Голови сільрад, керівники підприємств дуже «туго» реагують на прохання подати списки військовозобов’язаних.  Та й основна маса населення, як висловився Віталій Козер (т.в.о. військового комісара), не зовсім розуміють, що у країні війна.

Призов на строкову службу і мобілізація у зону АТО – пріоритетні завдання, поставлені перед військкоматом на сьогодні. Але як їх можна виконати належним чином, коли із 161 повістки, виписаної на строкову службу, вручено лише 16, а відправляти будуть тільки 5 чоловік?

При проходженні медичного огляду також виникають проблеми. Із 96 призовників, які прийшли на медогляд, придатними виявились лише 5! А 64 чоловіки і взагалі «загубились» при проходженні медкомісій.

Було б смішно, якби не так сумно. Попередній  план по мобілізації Гадяцький район практично виконав, а нинішній виконати буде, напевно, важко. Щоб хлопці не «зникали безвісти», військовий комісар почав передавати у ЦРЛ список тих, хто вранці йде на медкомісію, а ввечері з лікарями звіряє. По гарячих слідах ще можна відслідкувати «утікачів».

«Хто оплатить МРТ? І для чого взагалі на нього направляють?» – запитав Віталій Козер у головного лікаря Гадяцької ЦРЛ. Обстеження дуже дороге, і не кожен спроможний собі його дозволити. Тож через це багато відмовляються від проходження комісії взагалі. На що головний лікар сказав, як відрізав: «Якщо обстеження потрібне, ми будемо виписувати направлення!»

Зараз у зоні АТО потрібні медики, тож запрошують усіх бажаючих. Як наголосив військовий комісар, нині жінки частіше йдуть на контракт, ніж чоловіки.

Вони нам тарифи, а ми їм плату за землю збільшимо

Нещодавно відбулись деякі зміни у податковому законодавстві, що стосуються плати за землю. Так, у ставках, які діяли до 31.12.2014 року на сільськогосподарські угіддя незалежно від місцезнаходження (рілля, сіножаті, пасовища) було 0,1% нормативно грошової оцінки, то тепер передбачено не менше 1%. Землі у межах населеного пункту, де не проведена нормативно грошова оцінка (зайняті житловим фондом, під гаражами, будівлями), було 0,03% нормативно грошової оцінки, стало не менше 3%, але не більше 12%.

Тож керуючись новим законодавством, після того, як зросли тарифи на газ і електроенергію, міська рада у відповідь підвищила відсоток податку на землю для ПАТ «Гадячгаз» і Гадяцької філії ПАТ «Полтаваобленерго», цим самим перевиконала надходження по землі на 283 тисячі гривень.

Для порівняння:  за І квартал минулого року було 3,5 млн надходжень, а цього року – 5,6 млн надходжень, що значно збільшило бюджети місцевих рад. Цьогоріч планують отримати близько 8 млн додаткових надходжень.

Допомогти чи уникнути відповідальності?

Як розповіла Людмила Божко (директор районного центру практичної психології та  соціальної допомоги), тільки 8 ДНЗ з 39 забезпечені ставками практичних психологів.  Також по навчальних закладах тільки 3 психологи у штаті працюють на ставку, немає жодного штатного соцпедагога, а  66% людей працюють на 0,25 ставки.

Але все ж робота ведеться. У районі працюють шкільні служби порозуміння (за 2014-2015 роки ШСП працюють у Гадяцькій гімназії ім. О.Пчілки, Веприцькій і Мартинівській ЗОШ).

Та як не гірко живеться психологічній службі, усе ж директор центру пообіцяла надавати допомогу не тільки  учасникам АТО, а й здійснювати комплексний вплив  на всю родину.

Донедавна при військкоматі працював психолог із центру практичної психології, щоправда на волонтерських засадах. Але тепер, зі слів директора центру, їм рекомендують не робити цього задля уникнення відповідальності. Військкомату прийдеться бути без психолога або ж брати його у штат.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...